Uusimmat

Vuoden 2014 huutavin vääryys: Ubisoft

24.01.2015 16:00 Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2014 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Vuoden 2014 huutavimmaksi vääryydeksi lukijat valitsivat Ubisoftin temppuilut.

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet perusteltuja ja kategoriaan soveltuvia ehdokkaita.

Pelikuvaukset ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta.

 

Vuoden 2014 huutavin vääryys: Ubisoft.

Etenkin Watch Dogsin ja Assassin’s Creedin ongelmat aiheuttivat ärtymystä monille lukijoille. Joillekin pahinta olivat Watch Dogsin tekniikkaongelmat julkaisussa tai sen grafiikkojen downgreidaus, toisille Assassin’s Creed Unityn lukuisat bugit. Olipa yksi yhä käärmeissään South Park: The Stick of Truthin konsoliversioiden sensuroinnista, joskin siitä voidaan kiittää mm. Saksan lainsäädäntöä. Jonkun mielestä yhtiö vain kusettaa pelaajia.

Samaan aikaan kuitenkin Assassin’s Creed: Unityyn otettiin toisenkinlaista kantaa, sillä erään äänestäjän mielestä Unity on ”yksi kaikkien aikojen upeimmista peleistä, mutta arvostelut antavat siitä täysin eri kuvan.”

 

Loppusuoralle ylsivät myös mm.: tubettajat ja Flappy Bird, Thief, idiootit ja Lightning Returns: Final Fantasy XIII.

 

Lukijoiden  valikoituja perusteluja ehdotuksilleen:

Flappy Bird / Allu:

Tubettajien takia tämä peli todisti mitä ihmiset haluavat: pelejä, joista voi tehdä YouTube videoita, jossa pelaaja ragee.

Thief / Esko M.:

Tässä muutettiin kaikki se, mikä teki alkuperäisistä Thiefeistä niin hyviä. Poissa on vapaus, loistava kenttäsuunnittelu, hyvä tarina sekä oikea ääninäyttelijä. Tilalle tuli cock ringit…

Idiootit / Juha R.:

Vuonna 2014 on tullut törmättyä todellisiin idiootteihin ihan liian kanssa! Pistän tähän vain kaksi esimerkkiä, molemmat GameStopista… 1. Kun Anttila myi PS4:sta satasen halvemmalla, olin GameStopissa kun siellä oli joku ostamassa. Mainitsin ostajalle, että voit säästää 100E, halusi välttämättä ostaa GameStopista! 2. Toisella kerralla GameStopissa oli henkilö, joka halusi välttämättä ostaa pelkän pelin kalliimmalla, eikä collectoria sikahalvalla, koska ei tarvitse collectorin lisätavaroita!

Lightning Returns: Final Fantasy XIII / Mika:

Saatan olla hieman yksin tämän näkemykseni kanssa ja melkein voisi kattaa koko kyseisen pelisarjan 13. osaa. Jotenkin hieman ihmetyttää, että kuinka kovalla kädellä tätä on kohdeltu ja samalla itketään joidenkin PS1-aikaisten osien perään. Mielestäni niistä ajoista ollaan kehitetty monella muullakin osalla kuin pelkästään grafiikoiden. Pelimekaniikka on paljon pelattavampaa ja pitempiä tunteja pelaaville ihmisille tarjolla järkevää haastetta. Vanhat FF:t olivat ylihelppoja tai rikkinäisen vaikeita satunnaisten pirullisuuksien takia.

Uematsu-faneja voi loukata, että musiikeissa ja äänimaailmoissa on menty harppaus eteenpäin, ja soundtrackit ovat soittimien ja tyylien suhteen todella monipuolisia, paikoittain jopa erinomaisia. Toki Uematsu oli 90-luvun raudan suhteen täysin erilaisessa asemassa, ja se pakotti paljon sitä musiikkia ja sävellyksiä.

Tarinoista ja hahmoistakin vikinä tuntuu osittain oudolta. En ole oikein vielä tullut sinuksi sen kanssa, millä tavalla niitä pystytään täysin objektiivisesti kritisoimaan. Itse ainakin olin onnellinen, että pelisarjassa oli vihdoin vähän jotain muutakin johtavana päähahmona kuin vikisevä teinipoika, joka juoksee tyttönsä perässä pitkin metsiä. Okei, tällä kertaa juostiin siskon perässä, mutta paljon vahvempi hahmo oli kuin aikaisemmat. Sekä kehittyikin tasaisesti, vaikka ei taidettu tämän LR:n hengestä pitää, mutta luulisi sen olevan ihan sopiva teemaan ja miljööhön. Sillä LR:n maailma ei ollut ihan normaali ja ehkä sellainen, mitä pystyisi välittömästi ymmärtämään. Ehkä LR:n ongelma oli siinä, että se olisi voinut olla paljon enemmän, mutta Square tuntui kehittävän sen melko vähillä rahoilla ja nopeasti.

Myös ehkä ihmetytti vähän sekin, miten FF13:LR grafiikoita osittain haukuttiin. Sinänsä ihan asiallista paikoitellen oli, koska selvästi rahojen vuoksi laatu ei täysin tasaista ollut. Tosin vertailu 13 tai 13-2 melkein typerää, koska ne olivat rakennelmiltaan paljon lineaarisempia ja parempien grafiikoiden näyttävyyden kannalta oli helpompi ”huijata”. Renderöinti nyt on muutenkin puhtaasti huijausta ja mitä vähemmän ei tarvitse tehdä tai voidaan piilottaa silmältä. Sitä enemmän voidaan keskittyä niihin näkyviin osiin. Joten ei mitenkään mielestäni ollut mikään suuri ihme, että polygonien määrä esimerkiksi päähahmon modellissa laski tasaisesti osien myötä.

ArcheAge / Tuore:

Loistava peli, ensimmäinen MMORPG vuosiin, joka itselle kolahti, lähinnä koska tämä uskalsi yrittää jotain uutta ja erilaista. Vääryys? Pelin lännessä julkaissut Trion. Mainion Riftin jälkeen odotukset olivat korkealla, mutta oikeastaan siitä asti, kun Trion ilmoitti julkaisevansa pelin, kaikki onkin ryssitty. Lokalisointi vei tuhottomasti aikaa, mikä olisi itsessään ollut ymmärrettävää, mutta kommunikointi oli täysin olematonta. Kun lopulta saatiin alpha/beta ulos, ne oli lähinnä rajoitettu 45-135 euron hintaisten ennakkopakettien ostajille. Osa näille ennakkotilaajille annetuista lupauksista pyörrettiin julkaisun yhteydessä ja väitettiin ettei mitään ole luvattukaan.

Pelistä tehtiin paljon kaupan avulla P2W-henkisempi kuin olisi sopinut toivoa (käytännössä pakollisen kuukausimaksun päälle!) Ei yhtä paha kuin suurin osa ilmaismörpeistä mutta silti paska. Puolet servereiden populaatiosta tuntuu yhä olevan hakkereita, joista ei juuri välitetä. Sisältöä tyhmennettiin ja karsittiin. Loistava peli jonka länsijulkaisu ei olisi juuri paskemmin voinut mennä.

 

Lisää aiheesta:

Näin valitsitte vuonna 2013: