Uusimmat

Vuoden 2014 yllättävin peli: Middle-Earth: Shadow of Mordor

29.01.2015 16:02 Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2014 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Vuoden 2014 yllättävin peli oli lukijoiden äänestämänä Middle-Earth: Shadow of Mordor.

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet perusteltuja ja kategoriaan soveltuvia ehdokkaita, vaikka ne eivät yltäneetkään äänimäärällisesti.

Pelikuvaukset ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta.

 

Vuoden 2014 yllättävin peli: Middle-Earth: Shadow of Mordor

 

Äänestäjien kommentteja:

En ollut kuullut pelistä paljoa mitään, ainoastaan että uusi vähän synkemmän oloinen TSH:n maailmaan sijoittuva peli tulee jossain vaiheessa. Ja nyt kun peliä on rapiat 20 tuntia takana, niin pakko todeta sen olevan minun henk.koht. vuoden peli. Nemesis systeemi on täyttä rautaa! Sen huomaa mm. siitä kun olet pelannut peliä kolme tuntia tekemättä yhtään sivu- tai tarinatehtävää johtuen omista pienistä suurista sankartarinoista joita nemesis mahdollistaa.

-Tuomas T.

En ole näistä Tolkien peleistä ikinä oikein innostunut, mutta nyt osu ja uppos eli erittäin mahtava peli

-Amd-man

Näin hyvä yllätys tuli kuin puun takaa pompannut hirvi, ei osannut yhtään odottaa näin laaduskasta tuotosta varsinkaan Keski-Maahan sijoittuvasta pelistä.

-Albiino

Kun ensinmäisen kerran kuulin Shadow of Mordorista, odotukseni olivat hyvin alhaalla. Vaikka itseäni suurena Assassin’s Creed fanina pidänkin, vaikutti SoM vain ”halvalta” AC kopiolta, joka oli vain kepeästi käyttänyt lähdemateriaaliinaan Tolkienin kirjoja. Kun sitten peli julkaistiin ja positiivisia arvosteluja alkoi sille sadella oikein urakalla, kiinnostus sitä kohtaa kasvoi, ja uskalsin sen jopa täysihintaisena ostaa. Ja hyvä että ostin, sillä peli oli juuri niin hyvä, kuin mitä arvostelut olivat siitä antaneet ymmärtää. Erittäin tyytyväinen olin tuohon paljon puhuttuun Nemesis-systeemiin ja toivon näkeväni samantyyppistä järjestelmää muissakin tulevissa peleissä.

-Vivetti

Tolkienin maailmaan sijoittuneet seikkailut eivät yleensä ole laadulla juhlineet, joten melko skeptinen olin tämänkin suhteen. Kuitenkin tämä pajastui vallan mainioksi teokseksi ja piristi syksyäni mukavasti.

-Erik K.

Moni, minä mukaanlukien, odotti taas yhtä keskinkertaista keskimaamäiskettä jonka voisi korkeintaan poimia -90% tarjouksessa ryyppyillan viihteeksi, mutta pinnan alta paljastuikin paljon keskivertoa parempi RPG mielenkiintoisilla uusilla ideoilla.

-Skebe

 

1. Middle-Earth: Shadow of Mordor

Shadow of Mordorin paras idea on sellainen, jota tullaan kopioimaan vielä lukemattomissa muissakin peleissä. Nemesis-nimellä kulkeva idea tarkoittaa sitä, että Sauronin armeijassa vallitsee melkoinen komentohierarkia, jossa kapteenit, eliittikapteenit ja sotapäälliköt pitävät huolen siitä, että örkit tekevät örkkimäisiä juttuja.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että pelimaailmassa huitelee reilut parikymmentä nimillä, persoonallisuuksilla ja omilla ominaisuuksillaan varustettua tavallista kovempaa örkkiä, jotka tuntuvat paukahtavan paikalle aina kun niitä vähiten kaipaisi.

Se todellinen huikeus tulee kuitenkin nyt: pelaajan samoillessa pitkin maita ja mantuja myös örkit elävät omaa elämäänsä ja käyvät valtataistelua. Kapteenit keräävät kokemusta ja muuttuvat kovemmiksi. Välillä kartalle ilmestyy ilmoituksia vaikka siitä, että kaksi kapteenia on ottamassa joukkoineen yhteen.

Nämä dynaamiset sivutehtävät ovat pelaajalle mahdollisuuksia kerätä kokemusta ja heikentää Sauronin armeijaa, mutta myös uhka: jos pelaaja ei mene väliin – ja kaikkialle ei ehdi – örkkien valtakoneisto elää omaa elämäänsä. Kapteenit muuttuvat kovemmiksi ja tilanteet elävät.

Lue juttu:Middle-Earth: Shadow of Mordor (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One) 

Lue juttu:Middle-earth: Shadow of Mordor –ensikosketus – Mordorin musta varjo laskeutuu [osa 1] 

Lue juttu:Middle-earth: Shadow of Mordor -ensikosketus – matka örkkien yhteiskuntaan [osa 2] 

 

Loppusuoralle ylsivät myös mm.: Alien Isolation, Wolfenstein: The New Order, World of Warcraft: Warlords of Draenor, This War Of Mine, Assassins Creed Unity, Divinity: Original Sin, Call of Duty: Advanced Warfare, Asetto Corsa, Craft the World, GTA V.

 

Lukijoiden valikoituja perusteluja ehdotuksilleen:

Alien isolation / Vilpu M.:

Mudassa ryvenneen Alien brändin loistakas tulokas, joka oli samalla vuoden paras kauhupeli ja parhaimpia pelejä yleensäkkin.

Alien isolation / V.M.Vepsäläinen:

Todella haastava peli ja samaan aikaan todella mielenkiintoinen.

Wolfenstein: The New Order / Lauri:

En varsinaisesti ollut nähnyt pelistä pelikuvaa, vaan pelkkiä teasereita kun tein ostopäätöksen. Yllätyin erittäin positiivisesti, peli oli hyvin old-school henkinen ja moni nykypelien vitsaus loisti poissaolollaan. Toki peli oli putkimainen, mutta ei se haittaa jos kaikki on kohdillaan. Hyvin tehty putki, on mielestäni paljon parempi kuin juosten kustu hiekkalaatikko. Lineaarisuus oli myös tyyliin sopivaa.

Wolfenstein: The New Order / Janne:

Odotin pelin olevan jotain hirveää, mutta peli olikin aivan mahtavaa mäiskettä

Wolfenstein: The New Order / Jouman:

Vuoden paras peli oli myös yllättävin, kun vanhoilla meriiteillään elänyt pelisarja saatiin tuotua onnituneesti uudelle sukupolvelle.

World of Warcraft: Warlords of Draenor / GrimRreaper:

5/5 lisäosa kahden lisäosan kömmähtelyjen jälkeen. Nautin.

World of Warcraft: Warlords of Draenor /  Esa:

Lisäosa yllätti uusilla ja jatkuvasti paranevilla ominaisuuksillaan.

This War Of Mine / Miksutin:

Tunnelmallinen survival peli jossa kovallakin miehellä tulee kyynel silmään vaikeita valintoja tehdessään. Yksi koko vuoden yllättävimmistä indie timanteista

Assassins Creed Unity / V.M.L.:

Se on yllättävin peli, koska siinä ei ollut yhtäkään bugia kun sen pelin ensimmäistä kertaa läpi pelasin. Tunsin kun viimeviikolla syömäni luumukiisseli alkoi mädäntyä alakerrassa ja viimein tajusin että vuoden yllättävin on Assassins Creed Unity.

Divinity: Original Sin / Noddy:

Kickstarterista kerrankin oikeaa hyötyä. Saivat viimein Divinyn tehtyä haluamansalaiseksi, kun ei pitänyt keskeneräisenä julkaista.

Call of Duty: Advanced Warfare / RADiCal:

COD:it ovat hyviä pelejä, mutta ne eivät ole pitkään aikaan kehittyneet minnekään. AW tuo kuitenkin pieniä muutoksia vanhaan kaavaan ja saa sen tuntumaan jopa uudelta peliltä. Advanced Warfare on MW2 jälkeen ensimmäinen COD, jota jaksaa tykittää tuhannen ES-jonnen voimalla.

Space Engineers / Drato:

Rakentelun vapaus, asteroidien kaivelu ja selviytymismoodi. Mikään peli ei ole yllättänyt näin positiivisesti pitkään aikaan. Vaikka peli ei ole ihan vielä valmis, sisältöä riittää ja lisää tulee joka viikko. Vain taivas on rajana! Eikun…

Asetto Corsa / K.K.:

Täysin puskista ilmestynyt ajosimu, joka pieksee kaikki tämän hetken ajopelit.

Craft the World / Kosmik:

Täysin puskista, tuntemattomalta julkaisijalta Terrarian kaltainen kääpiöidenohjauspeli yhdistettynä tower defenseen. Omissa kirjoissa vuoden ehdotonta kärkeä!

Dragon Age: Inquisition / Haize:

Pelin hypetyskelkkaan en lähtenyt mukaan ja peli oli itselleni henkilökohtaisesti positiivinen yllätys. Moninpelissä takana +100h ja yksinpeliäkin jaksaa vääntää. Yksinpelissä sivuhahmot ja heidän henk. koht. questit parasta antia. Heikko pelivuosi muuten kyllä AAA pelien osalta.

GTA V / Tero N.:

Vaikka paljon odottikin, pystyi Rockstar yllättämään kuinka paljon saivat päivitettyä ”samaa” peliä uuteen uskoon.

This War of Mine / Olli:

Loistava, julma ja lohduton kuvaus sodan kauhuista. Samalla vuoden pasifistisin peli.

 

Lisää aiheesta:

Näin valitsitte vuonna 2013: