Vuoden peli 2014: vuoden kolmanneksi paras peli

29.12.2014 18:00 | Miikka Lehtonen

Vuoden pelit -gaala kiihdyttää loppusuoralle! Eilen palkittiin vuoden neljänneksi ja viidenneksi parhaat pelit, tänään siirrytään jo mitalisijoille. Kolmossijalle noussut peli olisi varsin mainiosti voinut olla myös vuoden iloisin yllätys, sillä siltä ei monikaan odottanut paljon mitään ennakkoon.

Männävuosien tyyliin Domen pelitoimitus valitsi vuoden pelinsä demokratian keinoin. Itse kukin sai ehdottaa kolmea peliä vuoden parhaaksi niin, että ensimmäinen ehdotus sai viisi pistettä, toinen kolme ja kolmas yhden. Eniten pisteitä saanut on vuoden peli ja niin edelleen. Erona aiempaan emme nyt enää fiilistele pelejä vain tekstin muodossa, vaan Pelikopterin dynaaminen toimittajakaksikko käy läpi perustelumme sille, miksi pelit ovat sijoilleen päässeet.

Tänään palkintonsa saa kolmanneksi paras peli, joka tulee läntisestä naapuristamme.

Kolmas sija: Wolfenstein: The New Order (MachineGames / Bethesda Softworks)

 

Wolfenstein! Kukapa olisi odottanut ruotsalaisen MachineGamesin peliltä paljon mitään? Jatko-osa antiikkiselle Wolfensteinille ei kuulostanut paperilla kauhean kiinnostavalta, sillä onhan näitä retroräiskintöjä ennenkin nähty. Yleensä vaisuin seurauksin, sillä turhan usein käy ilmi, että kun otetaan 20-30 vuotta vanha peli-idea ja yritetään väkisin puristaa se 2010-luvun muottiin, jotain häviää käännöksessä. Joko antiikkinen suunnitteluspeksi ei ole enää ihan ajan tasalla tai liiat uudistukset saavat vanhat hyvät jutut katoamaan.

Wolfensteinin tapauksessa näin ei käynyt: uskomattoman tyydyttävää räiskintää isoilla aseilla, mutta ei vain sitä. Ehei. Vaan myös tarinaa, hyvää sellaista. Kovin Tarantino-henkistä dialogia, kivoja viittauksia, erinomaisen toimiva maailma ja paljon muuta kivaa.

Kuten Jukka oheisella videolla toteaa, vaikka Wolfenstein on ränniräiskintää, ränni on kiva ja lisäksi hieman harhaanjohtava. Se pelin paras hohto — ainakin meidän mielestämme — kun menee ohi, jos juoksee vain tunnelinäkö päällä natsista toiseen. Kun pysähtyy hetkeksi tutkimaan maailmaa, kurkkimaan kulmien taakse ja ihmettelemään Beatlesin saksankielisiä tallenteita, pääsee kunnolla sisään pelin maailmaan.

Niinpä tuloksena on peli, joka yllättää ja ilahduttaa yhtäläisissä määrin. Wolfenstein: The New Order on vuoden parhaita räiskintäpelejä ja oivallustensa ansiosta myös vuoden parhaita pelejä ihan yleisestikin.