Vuoden peli 2014: vuoden paras peli

31.12.2014 18:00 | Miikka Lehtonen

Hyvät naiset ja herrat, tätä hetkeä on odotettu pitkään ja hartaasti! Domen toimitus palkitsee vuoden pelinsä! Toisin kuin monena muuna vuonna, ykkössijalla ei ole peli, jonka tiedettiin olevan palkinnoilla ennen julkaisuaan. Ehei, voittaja on ilahduttavasti peli, josta monikaan ei ollut edes kuullut vielä muutamaa kuukautta sitten.

Männävuosien tyyliin Domen pelitoimitus valitsi vuoden pelinsä demokratian keinoin. Itse kukin sai ehdottaa kolmea peliä vuoden parhaaksi niin, että ensimmäinen ehdotus sai viisi pistettä, toinen kolme ja kolmas yhden. Eniten pisteitä saanut on vuoden peli ja niin edelleen. Erona aiempaan emme nyt enää fiilistele pelejä vain tekstin muodossa, vaan Pelikopterin dynaaminen toimittajakaksikko käy läpi perustelumme sille, miksi pelit ovat sijoilleen päässeet.

Ja se vuoden paras peli. Se on myös ehkä yllättävin, sillä jos Wolfensteinilta odotettiin pääasiassa huonoa, Shadow of Mordorin tapauksessa negatiivisiin odotuksiin yhdistyi vielä sekin, että ne muut eivät sitten olleet pelistä kuulleetkaan. Mutta tässä se on. Vuoden peli. Miksi?

Vuoden peli: Middle-Earth: Shadow of Mordor (Monolith Productions / WB Interactive)

 

Monolithin Middle-Earth: Shadow of Mordor on mainio peli monestakin syystä. Se, että peliä on niin kiva pelata, ei ollut enää yllätys sen jälkeen kun olin kuullut, että Mordorin piti alkujaan olla Batman-peli. Ja kyllähän sen olisi arvannut, sillä taistelu, fantasiaversio Detective Modesta, sankarimme käyttämät lukuisat maagiset apuvälineet ja muut piirteet ovat kuin suoraan Batmaneista kotoisin. Mutta hei, ei se ole huono juttu: Batmanit ovat olleet jo vuosien ajan hyviä, jopa erinomaisia pelejä, eikä Shadow of Mordor jää toiseksi. Sanoisin jopa, että ehkä se pistää vieläpä paremmaksi.

Shadow of Mordorin todellinen neronleimaus kun on ominaisuus, jota tullaan varmasti kopioimaan jatkossa urakalla. Nemesis-systeemin ansiosta pelimaailman viholliset ja örkit kun elävät omaa elämäänsä. Pelaaja heitetään keskelle Urukien valtataistelua tarkoituksenaan ravistella Sauronin armeijaa ja sen valtarakenteita. Örkit tekevät omia juttujaan, käyvät omia sotiaan ja nousevat tai laskevat arvoasteikossa, ehkä joskus jopa kuolevat. Pelaajan tehtävänä olisi sitten manipuloida tapahtumia, nostella omia aivopestyjä pelinappuloitaan avainrooleihin ja muutenkin pitää hauskaa avoimessa pelimaailmassa.

Minut Nemesis-systeemi hurmasi totaalisesti. Avoin kohellus oli niin hauskaa, että suorastaan välttelin tarinatehtävien tekemistä. En sen takia, että ne olisivat olleet mitenkään surkeita, vaan koska muu peli oli niin kivaa. Erinomaisen hyvä peli, joka ansaitsee palkintonsa.

Muropaketin uusimmat