Uusimmat

Warhammer 40K: Eternal Crusade -ensikosketus – kuin fantastinen Battlefield

Warhammer 40K: Eternal Crusade

05.07.2016 17:00 Jukka O. Kauppinen

Vuoden 40 000 synkässä tulevaisuudessa ei ole kuin sotaa. Tämän tietää jokainen Warhammer 40K -fani. Ja yhtä lailla jokainen Warhammer 40K -fani odottaa aina kieli vyön alla aihetta käsitteleviä pelejä.

Niitä on viime vuosina nähty enemmän kuin aiemmin, mutta pelin hengen mukaisia suuria taisteluita kuvaavia toimintapelejä ei ole vielä näkynyt. Nyt näkyy.

Warhammer 40K: Eternal Crusade on kulkenut pitkän ja kivisen tien. Alkujaan vuonna 2013 julkistettu peli oli ensimmäisten suunnitelmien mukaan Warhammer 40K -massiivimoninpeli. Sittemmin suunnitelmat muuttuivat, ja ennen pitkää ei puhuttukaan enää aidosta MMO:sta, vaan PlanetSide-henkisestä valtavasta avoimen maailman räiskintäpelistä.

Sekään projekti ei tuntunut edistyvän ja pitkään näytti jo siltä kuin Eternal Crusadesta olisi tulossa nimensä veroinen ikuisuusprojekti. Alkuvuodesta 2016 kehityksen rattaat nytkähtivät eteenpäin kun ilmoitettiin, että Eternal Crusade saapuu kauppoihin Namco Bandain ja Behaviour Interactiven yhteistyönä.

Näin tapahtui se toinen – ja toivottavasti viimeinen – muodonmuutos. Sen myötä projekti lähti myös rullaamaan, kun sitä pelastamaan tuotu kehitystiimi siirtyi pilvilinnojen maalailun sijaan runnomaan peliä valmiiksi. Nyt se on siinä kunnossa, että mekin pääsimme sitä testailemaan.

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Lontoon kupeessa

Warhammer 40K: Eternal Crusade ilmestyy tämän vuoden aikana, eikä meidän näkemämme versio ollut vielä lähellekään valmis: siitä puuttui paljon sisältöä ja tietenkin myös se ratkaiseva viimeinen kiillotus, jolla töksähtelevät kehitysversiot muutetaan pelaajien eteen kelpaaviksi peleiksi.

Lontoon länsipuolella sijaitsevaan Namco Bandain uudenkarheaan konttoriin oli raahattu pelitoimittajien ja Warhammer 40K -cosplayaajien ohella myös kehitystiimi, jonka edustajat puhelivat pelistään, sen vaiheista ja myös omasta visiostaan.

Nykykunnossaan Eternal Crusade on käytännössä kuin Warhammer 40K -lisenssillä varustettu Battlefield, jonka yksittäisten matsien ympärille on kasattu ikuinen ja dynaaminen sota. Kaukainen planeetta on joutunut neljän sotivan osapuolen huomioiden kohteeksi, jolloin sekä ihmisten imperiumi, kaaoksen petturilegioonat, sotaisat örkit ja muinaiset eldarit ovat pistäneet rähinäksi.

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Kunkin kampanjan aluksi planeetan pinnalle on piirretty rintamalinjoja, joita täplittävät eri osapuolten linnoitteet, tukikohdat ja muut tärkeät jutut. Peli heittelee sitten näihin kiintopisteisiin taisteluita, joissa vaikka kaaoksen joukot yrittävät valloittaa örkkien leirin tai ihmiset ja eldarit vain käyvät avointa rintamasotaa.

Tässä kohtaa pelaajat pääsevät sitten hyppimään mukaan matseihin, joihin tulee mahtumaan maksimissaan 30 pelaajaa kummallekin puolelle. Taistelukentällä nähdään jalkaväen ohella raskaampaakin kalustoa, kuten miehistönkuljetusvaunuja, tankkeja ja lennokkeja. Kehitystiimin visioissa on heitellä mukaan suurempaa ja vielä eeppisempääkin kalustoa, jolloin jalkaväen sijaan taistelukentällä voitaisiin nähdä vaikka pelkästään panssarivaunuja, taistelukävelijöitä ja muita suuria sotakoneita.

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Matsien lopputulokset vaikuttavat koko sodan kulkuun ja pelissä pärjäävät pelaajat saavat painettua painetta vastustajiensa tukikohtia päin. Kun rintamalinja on sitten taipunut tarpeeksi, voitolla olevat pääsevät aloittamaan todella eeppisen hyökkäyksen vihujen viimeistä tukikohtaa vastaan, jonka tuhoamalla sota voidaan voittaa.

Tämän sodan tiimellyksessä pelaajat sitten keräävät kokemuspisteitä ja massia, joilla voi paitsi parannella hahmojensa kykyjä, myös ostella niille kosmeettisia parannuksia, uusia aseita ja paljon muuta mukavaa. Pelin tuottajan mukaan Warhammer 40K -universumista on ammennettu reippaasti inspiraatiota. Erilaisten kosmeettisten parannusten ohella pelaajat voivat myös avata käyttöönsä sankariyksiköitä, kuten vaikka ihmisten imperiumin myyttisen Legion of the Damnedin mariinit.

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Nämä kummituksina pidetyt ja liekehtiviin, luilla koristettuihin panssareihin sonnustautuneet supersotilaat ilmestyvät paikalle kun hätä on suurin ja häviävät taas taistelun hälvettyä muihin maisemiin. Jos tämä saattaa kuulostaa epäreilulta muita pelaajia kohtaan, tuottaja ehti vakuuttelemaan, että kyse ei ole pay to winistä: mitään ylivoimaisen voimakkaita varusteita tai esineitä ei voi ostaa oikealla rahalla, vaan kaikki toimintaan oikeasti vaikuttava pitää ansaita pelaamalla.

Tuottaja lupaili myös, että kaikki pelin päivitykset ja laajennukset tulevat olemaan ilmaisia, koska Behaviour ja Namco Bandai haluavat, että fanit myös viihtyvät sen parissa ja palaavat sen pariin uudelleen ja uudelleen.

Jotta tämä onnistuisi, tärkeintä olisi tietenkin se, että peli tuntuisi hyvältä.

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Taistelun tiimellyksessä

Kun se suuri strateginen osio jätetään syrjään, Eternal Crusade todellakin tuntuu sangen Battlefieldiltä. Maksimissaan 30 pelaajan armeijat ottavat yhteen erilaisten tavoitteiden tiimoilta vaihtelevissa kartoissa. Erilaisten pelitilojen lopullisesta määrästä on mahdoton sanoa vielä mitään kovin konkreettista, mutta muutama vaihtoehto meillekin esiteltiin.

Tarjolla oli niin sitä perinteistä kontrollipisteiden hallintaa kuin köydenvedoksi kutsuttu pelitila, jossa avoimen ”valloittakaa mitä haluatte” -kaaoksen sijaan kuljettiin tavallaan polkua pitkin. Jos mariinit onnistuivat vaikka valloittamaan piste A:n, heille tarjoutui seuraavaksi tilaisuus valloittaa piste B samalla sitä äsken valloittamaansa puolustaen. Jos kaaos taas onnistui puolustamaan tässä tilanteessa piste B:tä ja valloittamaan A:n takaisin, he pääsivät vuorostaan hyökkäämään. Sekavaa? Ehkä näin minun unenpuutteisen kuvaukseni kautta luettuna, mutta pelissä hyvinkin helppoa.

Kaikilla pelin neljällä osapuolella on käytössään periaatteessa samat hahmoluokat: perussotilas, raskas tukimies, lähitaisteluspesialisti, kilvellä varustettu puolustaja ja parantaja. Pelin tuottajan mukaan tiimi ei halunnut lähteä täysin epäsymmetrisen pelisuunnittelun linjalle, sillä niin kivaa kuin olisikin ollut tehdä kaikista neljästä armeijasta täysin erilaiset, tasapainottaminen olisi ollut painajaismaista. Samalla ei kuitenkaan haluttu, että eri armeijat olisivat vain grafiikkamodeja, joten vähän erojakin löytyy.

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Otetaan vaikka mariinien ja eldareiden rynnäkkösotilaat. Mariinilla on selässään rakettireppu, jolla voi tehdä nopeita pyrähdyksiä eteenpäin tai hypätä hetkeksi taivaalle, mistä voi syöksyä miekka tanassa vihollisten kimppuun elävän tykistöiskun lailla. Eldareiden heiveröisempi mutta sirompi Swooping Hawk taas osaa liitää pitempiäkin matkoja taivaalla, ja antaa sieltä kavereilleen kevyttä tulitukea.

Kuten kunnon moninpelissä pitääkin, yksiköitä voi kustomoida laajalti. Tarjolla on vino pino erilaisia aseita, jotka toimivat eri tavalla erilaisiin kohteisiin. Mariinien raskaan sotilaan Heavy Bolter esimerkiksi niittää jalkaväkeä kumoon viikatteen lailla, mutta ei juuri tehoa ajoneuvoihin. Hitaasti ampuva Lascannon taas ei välttämättä osu helposti jalkaväkeen, mutta menee panssareista läpi kuin kuuma veitsi voista.

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Nyt haluaisin puhua itse pelikokemuksesta ja siitä, miltä Eternal Crusade käytännössä tuntuu. Tässä kohtaa sormi sitten meneekin suuhun, sillä tapahtumassa kävi niin ikävästi, että viime hetkellä linjoille ajettu serveripäivitys ajoi testin kohteena olleet konsoliversiot totaalisen jojoon. Kun taistelukentällä näkyi vähänkään enemmän vihollisia, peli muuttui diaesitykseksi tai kaatui kokonaan. Niinpä se varsinainen testailu jäi vähän vähemmälle, mutta sen vähän perusteella, mitä ehdimme näkemään, Eternal Crusadessa on lupausta.

Peli näyttää hyvältä, joskaan ei miltään vuoden parhaan grafiikan arvoiselta suoritukselta. Tämä on se hinta joka maksetaan siitä, että suuret taistelukentät ja 60 pelaajan matsit ovat mahdollisia. Tempo on nopea, aseissa on paljon munaa ja mukana on paljon hauskoja ideoita, kuten mahdollisuus teloittaa kitumaan jääneitä vastustajia erilaisilla ja verisillä tavoilla.

Niinpä tulemme palaamaan pelin pariin vielä kerran ennen julkaisua. Tapahtumasta lähti mukaan myös pelin ennakkokoodi, jolla pääsemme ottamaan enemmän tuntumaa itse pelattavuuteen ja kommentoimaan vähän sitä, miltä Eternal Crusadea tuntuu käytännössä pelata.

Palaamme siis pian asiaan!

 

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Tekijä: Behaviour Interactive

Julkaisija: Namco Bandai

Tulossa: PC, PlayStation 4, Xbox One – 2016

Pelin kotisivu: https://www.eternalcrusade.com/

Miikka Lehtonen

 

Warhammer 40K: Eternal Crusade

Warhammer 40K: Eternal Crusade

 

Lisää aiheesta

Battlefleet Gothic: Armada on rautaista avaruussotaa (PC)

Total War: Warhammer on paras Total War ja pakkohankinta (PC)

Warhammer – The End Times: Vermintide (PC, PS4, Xbox One)

Warhammer 40K: Deathwatch – Tyranid Invasion (iOS)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat