Uusimmat

Warrior Kings: Battles -haastattelu

26.03.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDome sai tilaisuuden haastatella Warrior Kings: Battlesia työstävää Black Cactusta

EDOME: Warrior Kings: Battles on toinen julkaisu Warrior Kings -sarjassa. Mikä on perusidea pelin ja sarjan takana?

BLACK CACTUS: Warrior Kings -sarjan pelit ovat reaaliaikastrategioita, mutta me yritämme tarjota jokaisessa niistä jotakin uutta ja erilaista. Esimerkiksi ensimmäisessä pelissä RTS-runkoon yhdistettiin roolipelimäinen tarina. Battlesissa keskitymme ”Tekoäly-kenraaleihin”. Niiden on määrä tarjota yksinpelissäkin samanlainen vastus kuin ihmispelaajien, diplomatiaa ja juonittelua myöten. Meillä on varastossa uusia ideoita myös seuraavaa Warrior Kings -peliä varten, mutta niistä kuulette vasta myöhemmin.

EDOME: Mikä on pelin taustatarina?

BLACK CACTUS: Battles sijoittuu aikaan 100 vuotta ensimmäisen Warrior Kingsin tapahtumien jälkeen. Artosin luoma kuningaskunta romahti, kun kiihkomielinen fanaatikko murhasi sen hallitsijan, ja nyt koko Orbis on vajonnut anarkian valtaan. Paikalliset sotaherrat ovat saaneet tilaisuuden kaapata itselleen palasen maata, joten sotia käydään ympäri mannerta. Pelaajan tehtävänä on jälleen yhdistää Orbiksen maat yhden lipun alle sodankäynnin ja diplomatian avulla.

EDOME: Millaisia valintoja pelaajien on tehtävä pelimaailmassa?

BLACK CACTUS: Warrior Kings: Battlesissa pelilliset valinnat ovat hieman erilaisia kuin sarjan edellisessä osassa. Ensinnäkin pelin kampanja on täysin vapaamuotoinen. Pelaajat aloittavat Angalandista, Orbiksen kartalta, ja heidän päämääränään on valloittaa Telemagna. Vallattavana on 22 maa-aluetta, joista jokaista asuttaa 2-4 sotaherraa. Yhteensä vastustajia on mukana 70 kappaletta. Yksi mielenkiintoisimpia pelaajille tarjottavia valintoja onkin se, liittoutuuko hän joidenkin vihollisten kanssa.

Lisäksi pelaajan on valittava, mitkä maa-alueet hän haluaa valloittaa ja missä järjestyksessä. Jokaisessa paikassa on tarjolla omat sotasaaliinsa, jotka voivat lisätä väestön määrää, avata uusia elementtejä teknologiapuussa jne.

Aina pelaajan vallatessa tietyn maa-alueen, hän saa sen kartan pelattavakseen Skirmish- ja moninpeli-moodeissa. Lisäksi käyttöönsä saa myös voitetut tekoäly-vastustajat.

EDOME: Mitkä ryhmittymät ovat pelattavissa?

BLACK CACTUS: Alkuperäisen pelin ryhmittymät olivat niin suosittuja pelaajien keskuudessa, että päätimme säilyttää ne myös jatko-osassa. Harkitsimme uuden osapuolen liittämistä entisten joukkoon, mutta totesimme, että se olisi tehnyt pelistä vain entistä sekavamman. Sen sijaan mukaan on tullut uusia yksiköitä, erikoisominaisuuksia ja loitsuja.

Esimerkkinä uusista hahmoista voisi mainita Arkkidruidin. Kyseessä on uusi korkean tason pakana (Pagan)-yksikkö, jonka tärkein ominaisuus on taito animoida puita, kiviä ja kultaa. Druidi käyttää taikuuttaan kutsuakseen esiin elementaalin, joka tottelee häntä. Tuntuu suorastaan hullulta nähdä pelissä esiintyvän puun kasvattavan kädet ja jalat ja ryntäilevän ympäri kenttää!! Vaikka nämä elementaalit ovat voimakkaita, druidi itsessään on hyvin heikko ja kutsuakseen luonnonvoimia hänen on käytettävä tukikohdan lähistöllä sijaitsevia resursseja. Tämän vuoksi pelaajan on päätettävä jo aikaisin, aikooko hän käyttää druidin erikoiskykyä. Suuren kultamöykyn voi nimittäin käyttää joko valtavan elementaalin kutsumiseen tai uuden teknologian ostamiseen. Tarjolla on siis paljon tärkeitä strategisia valintoja. Harkitsemisen arvoinen teko on myös vastustajan yllättäminen herättämällä tämän tukikohdan lähellä sijaitsevat puut henkiin…

Gunnerit osaavat nyt liittää aseisiin pistimet. Tämän kyvyn avulla älykäs pelaaja voi ensin ampua lähestyvää ratsuväkeä, vaihtaa sen jälkeen pistimiin ja käydä samoilla yksiköillä lähitaisteluun. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että joukot ovat avuttomia kiinnittäessään pistimiä aseisiinsa.

Uudet loitsut vaikuttavat taistelukenttään ainutlaatuisilla tavoilla. Pakanoiden Charm of Madness vaikuttaa vastustajan yleiskarttaan synnyttämällä kohteena olevalle alueelle vaikutelman hyökkäävistä yksiköistä. Ovela pelaaja voi käyttää tätä hyväkseen hyökkäämällä jonnekin muualle vihollisen ollessa sekaisin tai, kokeneempaa vastustajaa vastaan, käyttää loitsua ja hyökätä sen jälkeen samalle alueelle oikeasti luottaen siihen, että vastapuoli kuvittelee joutuneensa pelkän taikuuden uhriksi.

EDOME: Diplomatialla ei yleensä ole kovin merkittävää osaa reaaliaikastrategioissa. Kuinka aiotte liittää sen osaksi Battlesia?

BLACK CACTUS: Kampanja- ja skirmish-peleissä osa tekoäly-vastustajista tulee tarjoamaan pelaajille liittoutumista. Kannattaa kuitenkin lukea jokaisen ehdokkaan tausta huolellisesti ennen päätöksen tekemistä, sillä osa heistä on petollisia ja taipuvaisia rikkomaan sopimuksensa päästessään niskan päälle. Kannattaa siis olla varovainen. Pelaajat voivat myös itse ehdottaa liittoa tekoäly-kenraaleille, mutta tällöinkin valintansa kannattaa tehdä huolella. Jos toinen osapuoli ei pidä pelaajaa liittoutumisen arvoisena, hän tekee sen erittäin selväksi.

EDOME: Luvassa on myös täysin uusia moninpeli-moodeja. Mitä voitte kertoa niistä?

BLACK CACTUS: Ensinnäkin kannattaa muistaa, että moninpeli- ja skirmish-moodeihin voi osallistua millainen yhdistelmä ihmis- ja tekoäly-pelaajia tahansa. Eli halutessaan voi pelata vain tietokonetta vastaan tai täyttää tyhjät paikat tekoäly-kenraaleilla. Tämä toimii sekä lähiverkoissa että internetissä. Niinpä tarkoitammekin sekä tekoälyä että ihmisiä, kun puhumme ”pelaajasta”.

Tavalliset skirmish-pelit on jaettu kahteen moodiin, ”Team Play”hin ja ”Free for All”iin. Ensimmäisessä peliä hallitsevat ennakkoon määritellyt liittoutumat, joita ei voi rikkoa. Tämä mahdollistaa taistelut, joissa jokainen pelaaja on tietyllä puolella. Jälkimmäisessä moodissa kaikki taistelevat toisiaan vastaan mahdollistaen sekä liittoutumat että niiden purkamisen pelin edetessä.

Reaaliaikastrategia-veteraanien mielestä tämä kuulostaa varmasti tutulta. Päätimme kuitenkin viedä Warrior Kings: Battlesissa pelityyppiä eteenpäin. Jokaisella tekoäly-kenraalilla on oma persoonallisuutensa: osa käyttää erilaista teknologiaa, osa suosii ratsuväkeä, osa hallitsee loistavasti kullan keräämisen, osa käyttää jumalallisia voimia. Lyhyesti sanottuna, jokainen niistä pelaa omalla tavallaan. Ahneet pelaajat pyytävät muita maksamaan veroja, epäluotettavien kanssa ei kannata liittoutua ja osa Imperiumin pelaajista hyökkää Pakanoiden kimppuun heti ensimmäisen tilaisuuden tullen. Tarkoituksenamme on ollut luoda uudelleenpelattava skirmish-pelimoodi, jossa erilaiset tekoäly-vastustajat tekevät taisteluista täysin erilaisia.

Tämän pitäisi siis riittää kaikille, jotka kaipaavat eeppisiä, nettipohjaisia skirmish-pelejä (jotka voi luonnollisesti tallentaa milloin tahansa). Mutta entäs ne, jotka haluavat vain kokea ruokatunnillaan nopeita taisteluita ilman resurssienhallinnan aiheuttamia murheita? Heitä varten olemme suunnitelleet ’Valhalla’ -pelimoodin. Siinä pelaajat ostavat itselleen armeijan pisteillä ja taistelevat sitten lipuilla merkittyjen alueiden hallinnasta. Poikkeuksellisen pelimoodista tekee se, että jokaisella yksiköllä on tietty määrä elämiä (määrä voi olla myös ääretön). Niin kauan kuin niitä riittää, joukot syntyvät uudestaan pelaajan kartanon läheisyyteen. Kun jokaisella pelaajalla voi olla komennossaan satoja yksiköitä, ’Valhallan’ tarjoaman verilöylyn pitäisi tyydyttää kaikkein verenhimoisimpienkin reaaliaikastrategistien tarpeet.

EDOME: Mitä muita pelimoodeja kannattaa odottaa?

BLACK CACTUS: Mitä tehdä sen jälkeen, kun olet ottanut mittaa kaikista pelin 70 tekoäly-kenraalista? Warrior Kings: Battlesin mukana tulevat täysimittaiset työkalut, jotka mahdollistavat omien vastustajien luomisen. Niiden avulla kenraaleista voi tehdä juuri niin pahoja ja kieroutuneita kuin haluaa tai antaa niille ominaisuuksia, joita on pelikumppaneissaan aina kaivannut. Tämä mahdollistaa myös ihmis-tekoäly -joukkueiden kohtaamiset Team Play -moodissa.

EDOME: Pääsemmekö näkemään täysin uuden pelimoottorin vai onko Battles rakennettu samoille perustuksille kuin edeltäjänsäkin?

BLACK CACTUS: Olemme koodanneet uudestaan suuren osan pelimoottorista, joten se toimii entistä sulavammin ja näyttää selvästi paremmalta. Myös tekoäly-systeemi on uusittu kokonaan Battlesia varten.

EDOME: Aloititte viime syksynä kilpailun, johon ihmiset saattoivat lähettää valokuviaan päästäkseen esittämään pelin pahiksia. Saammeko jossain vaiheessa nähdä tuon kilpailun lopputuloksia?

BLACK CACTUS: Valitettavasti Empire joutui lopettamaan kilpailun lainopillisten ongelmien vuoksi.

EDOME: Alkuperäinen Warrior Kings oli ensimmäinen julkaistu pelinne ja se keräsi ylistäviä kommentteja monissa pelimedioissa. Aiheuttiko tämä teille jonkinlaisia paineita seuraavan pelinne suhteen tai saiko se teidät tekemään jotakin eri tavalla kuin aikaisemmin?

BLACK CACTUS: On aina mielenkiintoista päättää, mihin suuntaan seuraavaa projektia lähdetään viemään. Tätä tehdessämme me kiinnitimme huomiota sekä median että pelaajien esittämiin kommentteihin ja yritimme kehittää pelin, jota ihmiset haluaisivat pelata.

EDOME: Ensimmäisen pelinne julkaisi Microids. Sen jälkeen olette tehneet yhteistyötä Vivendin ja Eidoksen kanssa. Nyt teette yhteistyötä Empire Interactiven kanssa. Miten eri julkaisijat ovat vaikuttaneet työhönne?

BLACK CACTUS: Pidämme yhteistyöstä Empiren kanssa. Heidän henkilökuntansa on mainiota väkeä ja yhtiönä he majailevat Lontoossa kuten mekin. Kehitämme erästä peliä myös Wanadoolle, joka on myös ollut erinomainen yhteistyökumppani.

EDOME: Minkä muiden projektien parissa Black Cactus työskentelee parhaillaan?

BLACK CACTUS: Työstämme Crusaders: Battle for Outremeriä, jonka julkaisijana toimii Wanadoo. Tällä hetkellä käymme Empiren kanssa keskusteluita Warrior Kings 2:n suhteen. Kaikki muu on toistaiseksi salaista.

EDOME: Onko teillä kerrottavana kiinnostavia tarinoita Warrior Kings: Battlesin kehitysprosessista?

Tekoälyn pirullisuus ja luovuus on yllättänyt kaikki Black Cactuksen jäsenet. Pelasin peliä itse pari päivää sitten enkä kyennyt ymmärtämään, minne kärryni olivat kadonneet (kärryt kuljettavat ruokaa ja muuta materiaalia kylästä kartanolle). Katselin ympärilleni ja huomasin, että se oli valloitettuna matkalla kohden viholliskylää. Tekoäly oli ujuttanut kylääni Succubuksen, joka näyttää täsmälleen samalta kuin tavalliset maanviljelijät. Se oli lumonnut kärryni puolelleen ja kuljetti parhaillaan resurssejani muualle. Kun tällaisia asioita tapahtuu täysin yllättäen, pelisysteemin syvyys tulee kaikkein parhaiten esille.

Warrior Kings: Battlesin kotisivut

Black Cactuksen kotisivut

-Mikko Karvonen