Uusimmat

Wiikon wanha: Bionic Commando

10.09.2009 14:50 Jukka O. Kauppinen

Herra Bioninen Kommando on palannut näyttävästi pelimaailman kärkeen, kahden vuosikymmenen tauon jälkeen. Herra nähtiin viime vuonna Xbox 360:lle ja PS3:lle julkaistun Bionic Commando Rearmed –pelin myötä, minkä lisäksi taannoinen uusmuotinen Bionic Commando tarjoaa actionloikinnan ystäville näyttävämpää puuhastelua.

Alkuperäinen Bionic Commando julkaistiin kuitenkin jo vuonna 1987, japanilaisena kolikkopelinä. Meiningistä nautittiin täysillä myös Commodore 64:llä ja muilla sen ajan pelikoneilla.

Bionic Commando oli letkeä peli, joka oli paljon enemmän perustasoloikkaa kuin räiskintää tai toimintaa. Idea on sama kuin uusissakin versioissa – kommandomme toinen käsi on kyberneettinen uloke, joka venyy haluttaessa hurjan pitkäksi. Osoittamalla raajalla haluttuun suuntaan kommando voi tarttua esineisiin ja vetää niitä luokseen, tai vaihtoehtoisesti kiivetä seiniä pitkin tai heilautella itseään kuilujen yli.

Meininki erosi tavanomaisesta tasoloikasta tuntuvasti. Kommando ei osannut hyppiä eikä kyberkättä voinut käyttää ammuskeltaessa. Peli eteni paitsi sivusuunnassa, myös hyvinkin pystysuunnassa, minkä johdosta pelaajien täytyi käyttää mielikuvitustaan tavanomaista toimintatasoloikkaa enemmän.

Alkuperäinen Bionic Commando nähtiin jotakuinkin kaikilla mahdollisilla pelikoneilla ja useimmat kotikoneversiot olivat erinomaisia. Erikoinen poikkeus sääntöön tuntuu olevan Commodore 64, jolle tehtiin kaksikin eri versiota. Britti- ja jenkkiversiot olivat kaksi eri peliä, joista brittipainos sai hyviä arvosteluja, jenkkipainos puolestaan haukuttiin yleisesti lyttyyn.

Kaupallisen ja kriittisen menestyksen jälkeen onkin jäänyt arvoitukseksi miksi Bionic Commandolle ei saatu jatkoa kahteen vuosikymmeneen. Kenties kolikkopeli ei pärjännyt pelihalleissa, minkä johdosta uusia kotimikroversioitakaan ei harkittu.

Lue myös:

Lisätietoja:

Bionic Commando @ Wikipedia

Bionic Commando @ Mobygames

 

Bionic Commando
Suunnittelija: Capcom
Julkaisija: Capcom
Alustat: kolikkopeli, Amiga, Atari ST, Commodore 64, Amstrad PCP, ZX Spectrum, Game Boy, NES…

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja (mm. Jet Set Radio, Willy Beamish, Warhawk, Dune 2…)

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja (mm. NARC, Tetris, Space Harrier, OutRun, Arkanoid…)

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Call of Juarez: Bound in Bloodin luonnoksia ja pelitaidetta

Champions Online – Bill Roper lupaa sulavaa julkaisua ja kaunista tulevaisuutta

Elämäpeli: miltä näyttävätkään pelintekijöiden salatut elämät?

Majesty 2 – videohaastattelussa fantasiakuningaskuntasimulaattorin tekijät

Natu suksii Kiinaan edustamaan Suomea – haastattelussa Suomen WCG-edustaja

Sega Mega Drive Portable – testissä taskukokoinen Mega Drive