Wiikon wanha: Rally-Sport — tiukkaa retrorallia Suomesta

02.10.2015 14:30 | Juho Kuorikoski

Rally-Sport on peli, jonka demoversio levisi 1990-luvulla koulujen tietokoneluokissa kulovalkean lailla, ainakin kotimaakunnassani Keski-Pohjanmaalla. Jokamiesluokan autoilusta innoituksensa imenyt kaahailu tarjosi tiukkaa peltipussailua 3D-grafiikalla siloitelluilla pikataipaleilla. Jukka Jäkälän ohjelmoima Rally-Sport on autopeligenren outolintu, sillä peli teki monta asiaa toisin.

Autopeleissä on muutama hyväksi havaittu tapa kuvata pelitilannetta. Ennen vanhaan kisat kuvattiin ylhäältä, 3D-grafiikan tultua mukaan kuvioihin perspektiivi väännettiin autoon tai sen välittömään läheisyyteen. Rally-Sportissa autoa ohjataan kuin katsomosta, sillä kiinteä kuvakulma pysyy jatkuvasti yhdellä puolella ajorataa. En ole nähnyt tällaista ratkaisua yhdessäkään muussa ajopelissä.

rally-sport-ww-2

Erikoisen kuvakulman lisäksi ruudulla näkyy kerrallaan vain pieni osa rataa. Loput on mustan hunnun peitossa ja maastoa paljastuu sitä mukaa, kun matkaa taitetaan. Ratkaisun perusteluna ovat todennäköisesti olleet konetehot, sillä ysäritason polygonigrafiikka vaati ruutia eikä optimointi välttämättä ollut yksinäisen koodarin prioriteettilistan kärkipäässä.

Pelin kolmantena kummallisuutena ovat painikkeet. Nuolinappuloiden sijaan kaasu on a-kirjain, vasemmalle ohjataan pilkusta ja oikealle pisteestä. Ohjaus pelittää, kunhan oikeat nappulat löytyvät näppäimistöltä. Hauskana yksityiskohtana ratojen varsia kansoittavat katsojat voi teilata, jolloin muutaman pikselin mittaiset ukkelit muuttuvat huudon saattelemana verilammikoiksi. Muut äänet ovat aneemista pörinää.

rally-sport-ww-1

Pelissä on ainoastaan yksinpeli, joten kaverin kanssa rallibaanalle ei ole asiaa. Rinnalla päästelee vain yksi auto, mutta tekoäly tarjoaa haastetta koko rahan edestä. Ensimmäinen voitto on sen luokan saavutus, että jääkaappiin kannattaa varata ainakin yksi pullo kuohujuomaa.

Rally Sport

Kehittäjä/julkaisija: Jukka Jäkälä

Alusta: PC (1996)

Juho Kuorikoski

 

Artikkeli on julkaistu alun perin joko teoksessa Sinivalkoinen pelikirja tai sen verkkosivuilla. Sinivalkoinen pelikirja on ensimmäinen teos, joka yhdistää suomalaisen pelialan historian ja kaupalliset tuotteet yhdeksi kokonaisuudeksi. Kolmessakymmenessä vuodessa on julkaistu yli 600 sinivalkoista peliä, joista suurin osa on esitelty ja arvosteltu teoksen sivuilla. Yksinkertaisista Commodore 64 -peleistä on kuljettu Alan Waken kaltaisiin jättibudjetin konsolipeleihin sekä Supercellin ja Rovion miljardituottoja takoviin kassamagneetteihin. Kirjaa varten on haastateltu yli kuuttakymmentä alan toimijaa ja taustavaikuttajaa. Yhdessä tekijöiden äänellä kerrotun historian ja persoonallisella otteella kirjoitettujen peliesittelyjen kanssa Sinivalkoinen pelikirja muodostaa perusteellisen selvityksen suomalaisen pelialan kasvusta, kehityksestä ja tulevaisuudesta.

Sinivalkoinen pelikirja – Suomen pelialan kronikka 1984-2014

Kirjailija: Juho Kuorikoski

Kustantaja: Fobos

Hinta: 43 euroa

Lisätietoja: http://sinivalkoinenpelikirja.com/

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lisää aiheesta

Wiikon wanha: Space Station Manager

Wiikon wanha: Cybermorph

Wiikon wanha: Space Satellite (MSX, 1985)

Wiikon wanha: Normality

Muropaketin uusimmat