Uusimmat

Wiikon wanha: Roadwar 2000 / Roadwar Europa

07.01.2013 15:00 Jukka O. Kauppinen

80-luvulla oli musiikin lisäksi paljon muutakin hyvää. Muun muassa pirun hyviä pelejä. Ja jos joku pistäisi pystyyn Kickstarterin Roadwarien uusioversiosta, niin saisi heti rahani.

SSI:n julkaisemat Roadwar 2000- ja Roadwar Europe -pelit olivat ihastuttavan synkkiä, ahdistavia ja oih niin vetovoimaisia maailmanlopun jälkeisiä roolipelistrategioita. Biologisen sodankäynnin tuhoama yhteiskunta ja raunioilla sinnitteliviä selviytyjiä. Kyllä, nämä pelit on veistetty samasta puusta kuin Mad Max, Wasteland ja Falloutit. Joten jos rakastatte atomia ja isoja pyssyjä, tutustukaa!

Molemmat pelit ovat niin samaa maata, että niiden käsittely samassa jutussa on vallan käytännöllistä, vaikka onhan niissä toki jonkin verran graafista ja peliteknillistä eroakin. Suurin ero on kuitenkin tapahtumapaikassa. Roadwar 2000 (1986) sijoittuu terroristiryhmän levittämän viruksen tuhoamiin Yhdysvaltoihin. Europassa on sama resepti mutta pelialueena Eurooppa.

Pelaajan tavoite on alkuun yksinkertaisesti selviytyä. Seikkaile, etsi ruokaa, aseita ja ammuksia. Värvää kaveriksesi muita ihmisiä. Kasvata tästä ryhmästä hiljakseen kokonainen armeija, joka pystyy matkustamaan jopa kaupunkien välillä, nujertaen vastaan tulevat rikollisjoukkiot, jotka hallitsevat valtateitä ja maailman eri alueita. Kenties pysyt hengissä niinkin pitkään, että hallituksen jäljellä olevat rippeet kuulevat sinun olemassaolostasi, toteavat sinun olevan todellinen selviytyjä ja antavat sinulle äärimmäisen tehtävän: etsi kahdeksan tiedemiestä, tuo heidät hallituksen salaiseen tukikohtaan ja ehkäpä juuri sinä olet pelastanut ihmiskunnan!

Roadwareissa on himputisti sisältöä ja tekemistä, mutta minulle niistä tulee aina mieleen yksi asia ylitse muiden. Kuvitelkaa:

Saattueemme taittaa taivalta autiota maata halkovalla moottoritiellä. Edessä häämöttää tiesulku, jonka takaa vastaamme kiitää kokonainen armada maantiepiraattien aseistettuja autoja. Komennan kärkeen raskaimmat kulkuneuvoni: iloisen keltaiset koulubussit, joiden kyljet on vahvistettu panssarilevyillä – ja joka ikkunan takana on pyssymies. Bussien katolla on konekivääripesäkkeitä. Nämä sotabussit kääntyvät poikittain lähestyvän piraattiarmadan eteen ja niiden kyljet muuttuvat liekkimereksi, kun kymmenet ukot avaavat tulen ja repivät luodeillaan rosvojoukon kuplat, Fordit ja muut mopoautot riekaleiksi.

Loput autoistani kiitävät bussien välistä mukaan taistoon ja auttavat viimeistelemään työn. Sitten vain kerätään talteen kaikki ammukset ja tarvikkeet mitä romuista vain irtoaa, ehkä otetaan jokin auto hinaukseen ja korjattavaksi – ja henkiinjääneille rosvoille annetaan kaksi mahdollisuutta: liity joukkoon tai kävele avojaloin lähimpään asutuskeskukseen. Vai otatko mieluummin heti niskalaukauksen?

Roadwareissa oli monta puolta. Ne olivat todella laajoja ja monipuolisia roolipelejä, joissa seikkailtavana oli kokonainen manner. Peleissä oli kattava resurssijärjestelmä, sillä ruuan, ammusten ja muiden tarvikkeiden kerääminen ja hallinnointi oli kirjaimellisesti elintärkeää. Ne olivat myös todellisia autofriikkien ikiomia pelejä, sillä kaikki liikkuivat autoilla. Autojen kustomointi, aseistaminen ja omaan pelityyliin sopivan autovalikoiman kerääminen oli ihan oma strategiansa. Ja se kaikkein hauskin juttu olivat tietysti taistelut, kun oma autolauma kohtasi ties millaisen vihollisjoukkion kulkuneuvolaivueen. Kuvitelkaa Mad Maxin huikeimmat taistelukohtaukset ja olette aika lähellä sitä mielikuvaa, jonka peleistä sai.

Roadwarien Amiga-versiot ovat yhä tänään 80-luvun suurimpien suosikkieni joukossa. Ehkä rohkenisin nostaa ne jopa 80-luvun henkilökohtaiseen top 10:iini. Aina silloin tällöin mielessä myös käy etäinen haave, että olisipa mukavaa taas pelata niitä uudestaan. Mutta luultavasti luvassa olisi vain karmaiseva pettymys, sillä aika kultaa muistot ja niin edelleen. No, PC-versiot olivat lähtökohtaisestikin hirveää CGA-roskaa, joten niiden kohdalla ei voi kuin hävitä. Mutta mistäs sen tietää, ehkä joskus uskallan ladata disketti-imaget Amiga-emulaattoriin ja palata tuhon keskelle. Siihen saakka keltainen sotabussini jyrää vain kauniissa muistoissani.

 

Lisätietoja:

http://en.wikipedia.org/wiki/Roadwar_2000

http://www.mobygames.com/game-group/roadwar-series

http://www.mobygames.com/game/dos/roadwar-2000

 

Roadwar 2000 / Roadwar Europa

Suunnittelija: Jeffrey Johnson

Julkaisija: Strategic Simulations Inc

Alustat: Apple II, Apple IIGS, Commodore 64, DOS, Amiga, Atari ST

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Domen pelitoimituksen vuoden peli

Domen toimituksen vuoden pelit, osa 1

Domen vuoden pelit, osa 2

Mad Catz MLG Pro Circuit Controller (Xbox 360)

Toimituksen vuoden pelit: kolmanneksi paras peli

Toimituksen vuoden pelit: toiseksi paras peli