Uusimmat

Wiikon wanha: Secret Weapons of the Luftwaffe

28.05.2009 13:00 Jukka O. Kauppinen

Meidän ilmailuhistoriaharrastajien keskuudessa herkutellaan usein eräällä hyvin herkullisella aiheella. Mitä jos toisen maailmansodan lentokoneiden kehitys olisi kulkenut hieman eri suuntaan? Mitä jos Saksan suihkuhävittäjät olisi saatu aikaisemmin käyttöön? Millaisia juuri sarjatuotantoon päässeet ja protossa olleet lentokoneet olisivat olleet tositoimissa? Miten toinen maailmansota olisi voinut silloin päättyä?

LucasFilm Gamesin upea Secret Weapons of the Luftwaffe tarjosi meille vastaukset jo kaksikymmentä vuotta sitten.

Ajatella. Tästäkin on niiin kauan. Liki kaksi vuosikymmentä. Secret Weapons of the Luftwaffe, tuttavallisesti SWOTL, on yksi niistä peleistä, jotka iskoutuivat yhden pelaajasukupolven tajuntaan ja aivan erityisesti meihin simuharrastajiin. Se oli täydellinen lentosimulaattori. Pelattava, näyttävä ja seksikäs.

Voisihan sitä toki hieman kritisoidakin. Eihän se mikään raskaan sarjan simulaattori ollut, hyvä kun edes simulaattori. SWOTL näet yhdisteli taitavasti lentopeliä, toimintaa ja simulaattoriaineksia niin, että peli viehätti sekä simukansaa että mainstream-pelaajia. Vuonna 1990 tämä oli vielä mahdollista, kun lentosimulaattoreita ei oltu kehitetty pilalle eivätkä simulaattoriharrastajat olleet ehtineet ajaa itseään mainstreamistä pelimaailman unohdettuihin nurkkiin.

Secret Weapons of the Luftwaffe yhdistelikin taitavasti LucasFilm Gamesin pelintekemisen ja viihdyttämisen parhaita piirteitä. Se otti huikean ja jännittävän aiheen, loi sen ympärille mielenkiintoa ja intoa pursuavat raamit ja avasi kentän pelaajille. Tarjolla oli huima annos toimintaa, räiskintää ja sopivasti strategiaa, tulosten riippuessa täysin pelaajan omista toimista. SWOTLilla ei ollut mitään määrättyä lopputulosta, vaan sodankulku eteni hänen omien toimiensa kautta. Jos saksalaispelaajana onnistuit puolustamaan Kolmannen valtakunnan taivaita ilmaterroristeilta, voitto oli sinun. Jos taas jenkkipelaajana pystyit pommittamaan Reichin maan tasalle ja pärjäsit ilmasodassa, liittoutuneet marssivat maaliviivan yli.

Yksittäisten tehtävien ja Tour of Dutyjen ohessa pelin ytimessä oli kampanja, joka alkoi historiallisesta vuoden 1943 tilanteesta. Sotaa pystyi käymään sekä jenkkinä että saksalaisena. Jenkkinä sotiessa pelaaja määräsi pommituslaivueilleen kohteita ja lähetti hävittäjät partio- tai saattotehtäviin. Ilmataistelujen syntyessä pelaaja pystyi hyppäämään joko pommikoneiden ampumoihin tai lentää hävittäjillä saksalaisia vastaan.

Mutta kuten tosielämässäkin, saksalaiset tiesivät miten bailataan. Pelaaja pystyi kontrolloimaan teollista tuotantoaan ja tutkimuslaitosten toimintaa. Mihin laitetaan resurssit? Rakennetaanko myös V1- ja V2-ohjuksia? Pystytkö pitämään ilmarintaman pystyssä perinteisillä potkurihävittäjillä, odotellessasi suihkuhävittäjien pääsyä sarjatuotantoon? Mitä laitat lentokonetehtaasi rakentamaan? Miten johdat ilmavoimiasi liittoutuneiden pommittajia torjuessasi? Yritätkö torjua jokaisen hyökkäyksen? Yritätkö aiheuttaa joillekin hyökkääville osastoille maksimaaliset tappiot? Säästeletkö voimiasi vai johdatko joukkojasi säälimättä?

SWOTLin monipuolisuus niin maassa kuin ilmassa oli häikäisevää. Tutkimus, tuotanto ja Saksan teollisuuden suojelu/musertaminen loi hienon ympäristön huikeille ilmataisteluille, joita käytiin kahva tikun ympärille kramppautuneena. Eikä yhtään haitannut, että peli oli LucasFilm Gamesin parhaaseen tyyliin pirun hieno ja upean kuuloinen. Huikeaa kuolaneritystä aiheuttaneesta filmieditorista puhumattakaan.

Ja ne lentokoneet. Oooh, se seksikkäät saksalaiset lentokoneet. Messerschmitt 262, maailman ensimmäinen operatiivinen suihkuhävittäjä. Tuo vaarallinen kyyhkynen. Gotha Go 229, prototyyppivaiheessa ollut lentävä siipi. Messerschmitt 163, uskomaton rakettihävittäjä. Ja myöhemmin lisälevyjen kautta Heinkel He 162, tuo vallan hämmästyttävä suihkuhävittäjä sekä Dornier 335, potkurihävittäjien evoluution ylin askel. Unohtamatta tietenkään myöskään jenkkien P-80 –suihkaria ja P-38:aa, sodan parasta kaksimoottorihävittäjää.. Ja sitten vielä ne peruskoneet, Mersu 109, 190 Würger, B-17, P-47 ja P-51. 

Seksikkäitä lentokoneita, upeaa sisältöä, mieletöntä mitä-jos-pelaamista. Kevyesti yksi maailman kymmenestä tärkeimmästä lentosimusta koskaan – ja taatusti pelihistorian tehokkaimmin tavispelaajiin uponnut simu.

Sääli ettei tällaisia pelejä voi enää tehdä, sillä lentosimut ovat ajautuneet pelimaailmassa sinne pienimpään marginaaliin, kiitos meidän simulaattoriharrastajien oman pikkusieluisuuden ja loppumattoman nillityksen.

Noh, Gary Grigsby’s Eagle Day to Bombing the Reichia odotellessa…

Tsekatkaapa muuten myös: Secret Weapons of the Luftwaffe muuttui juuri todeksi

 

 

 

Lisätietoja:

SWOTL @ Wikipedia

SWOTL @ Mobygames

 

Secret Weapons of the Luftwaffe

Suunnittelija: Lawrence Holland

Julkaisija:  Lucasfilm Games

Alustat: DOS, 1990

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja (mm. Jet Set Radio, Willy Beamish, Warhawk, Dune 2…)

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja (mm. NARC, Tetris, Space Harrier, OutRun, Arkanoid…)

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lue myös

Battleforge (PC)

Harry Potter ja Puoliverinen Prinssi – ensikosketus

Microsoft Sidewinder X8 –hiiren leveästä takapuolesta saa tuhdin otteen

Operation Flashpoint 2: Dragon Rising – ensitesti osa 2

Overlord II -ennakko (PC, PS3, 360)

Retropelailua itse rakennetulla arcadekabinetilla

 

Lennätkö mieluummin...

Katso tilanne vastaamatta