Uusimmat

Wiikon wanha: UFO: Enemy Unknown

19.12.2012 15:00 Jukka O. Kauppinen

XCOM: Enemy Unknown on piristänyt strategiakansan päivää urakalla viime kuukausien ajan. Upea uusi näkemys klassisesta ufopelistä on valvottanut myös päätoimittaja JOKia, joka koki viime yönä todellisen valaistumisen hetken. Tiedemiehet näet komensivat rakentamaan tukikohtaan Gollop Chamberin.

Gollop Chamber? Niinkuin… Julian Gollop? UFO/XCOM-pelin alkuperäisen tekijän mukaan? Kipinöinnin jälkeen onkin pakko muistella wanhoja.

Brittiläinen Julian Gollop on todella pitkän linjan pelikehittäjä. Mitä muutakaan voi sanoa miehestä, jonka peliura on jo lähes kolmen vuosikymmenen mittainen. Julianin ensimmäinen kaupallinen peli julkaistiin näet vuonna 1983. Time Lords, BBC Micro. Siitä se alkoi. Ja jo herran toinen peli, Islandia (1984, BBC Micro), omasi selkeitä gollopmaisia piirteitä, joista on sittemmin tullut hänen tavaramerkkinsä ja kaikkien maailman taktisten strategiapelien perusjuttuja.

Julian muuten suunnitteli ja ohjelmoi ensimmäiset pelinsä ollessaan vielä ylä-asteella, aloitettuaan ohjelmoinnin (yllätys, yllätys!) Sinclair ZX81-mikrolla.

Seuraavat pelit olivatkin selkeää johdantoa kohti kaikkien aikojen ufopeliä. Nebula (1984, ZX Spectrum), Chaos (1985, ZX Spectrum), Rebelstar (1986, ZX Spectrum & Amstrad), Rebelstar 2: Alien Encounter (1988, ZX Spectrum), Laser Squad (1988, ZX Spectrum, C-64…) ja Lords of Chaos (1990, ZX Spectrum, C-64…) hioivat Gollopin taktisten sotapelien neroutta kohti täydellisyyttä – ja sitten… Sitten Julian ja veljensä Nick Gollop miettivät uusia kuvioita seuraavalle pelilleen. Laser Squad 2:lle näet haluttiin uusi ja parempi julkaisija, joten kaksikko vieraili MicroProsen toimistolla esitellen pelinsä prototyyppiä.

MicroProsen kehityspäällikkö Pete Moreland tykkäsi näkemästään, samoin kaikki muutkin kuuluisan pelifirman toimistolla olleet. Mutta he halusivat enemmän. Jotain eeppisempää kuin pelkän taktisen sotapelin. Jotain, jossa olisi ripaus Civilizationin kaltaista mahtavuutta ja suuruutta.

”Miksette laittaisi siihen ufoja”, Moreland ehdotti. Ja Gollopit tuijottivat toisiaan silmiin tajuten, että siinähän se oli, siinä on ideaa.

Kotiin palattuaan kaksikko sukelsi ufo-kirjallisuuden, salaliittoteorioiden ja hörhötarinoiden syvyyksiin, mistä rakentui ajatus avaruuden muukalaisten invaasiosta ja sitä vastaan taistelevasta salaisesta organisaatiosta.

”Pete tykkäsi ideasta, joten teimme pelistä karkean 12-sivuisen luonnostelman. Se oli isoin design-dokkarimme ikinä”, Julian muistelee.

MicroProse lainasi kaksikolle kaksi graafikkoa ja siitä se sitten alkoi. Laser Squad 2:sta tulikin UFO: Enemy Unknown, pelin syntyessä neljän miehen voimin. Loppuvaiheessa vielä ulkopuolinen muusikko loi äänimaailman ja siinä se oli.

Kumpikaan Gollop ei muuten ollut ohjelmoinut aiemmin PC:lle, joten pelintekemisen ohessa jampat myös opiskelivat PC-ohjelmoinnin salat. Ja kuin siinä ei olisi ollut ihan tarpeeksi, PC-version jälkeen kaksikko käänsi teoksensa vielä Amigalle.

Loppu on legendaa. UFO: Enemy Unknown -pelistä tuli Gollopien kaikkien aikojen menestynein ja suosituin peli, joka saapui kauppoihin täydellisenä ajankohtana. X-Files oli juuri noussut television megahitiksi, mikä nostatti kiinnostusta kaikkiin ufojuttuihin. Ja sitten tuleekin peli, joka leikkii kaikilla ufojuttujen kliseillä ja laittaa pelaajan kulissien taakse vetelemään naruista. Toimii.

UFOn jenkkiversio tunnetaan nimellä X-COM: UFO Defence.

 

 

Lainaan arvosteluani Amiga/CD32-versiosta – ilmestynyt alkujaan MikroBitti 12/94:ssä:

PC:lle huikeat arvostelut saanut UFO on tullut nyt myös Amigalle ja CD32:lle, joilla pelaajat voivat ryhtyä puolustamaan rakasta tellustaan alieninvaasiolta. Antaisitko karjasi ufomiesten eläinkokeisiin? Mummosi leikeltäväksi? Vaihtaisitko hallitusvallan marsilaisiin karvanaamoihin? Et, ja siksi ryhdytkin XCom-organisaation johtajaksi, tehtävänäsi puolustaa maapalloa, torjua maahanlaskua sekä kehittää teknologiaa, jolla heidät voidaan puskea takaisin avaruuspallolleen ja mieluiten tuhota.

Ufon erilaisten osuuksien ja tehtävien yhdistelmä on vastustamattomasti kehitetty. Pääruudussaan pelaajalla on edessään upea maapallon kartta, jolla näkee pelaajien rakentamien tukikohtien sijainnit sekä havaitut ufot, joiden vanavedessä yleensä kiihdyttävät maapallon puolustusjoukkojen hävittäjät. Ufoja voi yrittää tuhota tai vaurioittaa pakkolaskun partaalle, ja maassa lojuvat/yllätetyt ufothan on vastustamaton kohde Xcomin sotureille.

Tällöin siirrytään pelin taktiikkaosuuteen, klassisesta Laser Squadista kehitettyyn jännittävään sodintaan, jossa kontrolloidaan kommandoyksikköä sotilas kerrallaan vuoropohjaisessa taistelussa naamatusten alieneiden teknoaseita vastaan. Kukin sotilas on oma persoonansa, kykyineen ja ominaisuuksineen. Hyvä pelaaja kykenee optimoimaan taistelut käyttämään kutakin parhaalla mahdollisella tavalla.

Alussa pelaajalla on turvanaan vain kova tahto, sillä alienit ovat ylivoimaisia niin aluksiltaan, aseiltaan kuin kyvyiltäänkin.  Sieppaamalla alieneita leikeltäväksi ja aseita/esineitä tutkittavaksi tiedemiehet kurovat etumatkaa umpeen kehittäen Terran turvaksi yhä loistavampia välineitä, joita insinöörien armeija puolestaan rakentaa hullun lailla soturien käyttöön.

Taloustiedettäkin tarvitaan, sillä raha ratkaisee. Alussa maan puolustusta rahoittavat eri valtiot, mutta tuki riippuu puolustuksen tehokkuudesta kunkin alueella. Alienit saattavat jopa käännyttää hallituksen puolelleen rahahanat sulkien. Itse kehitettyjen kapineiden myynti auttaa tässä hieman.

Graafisesti UFO CD32 on täysin identtinen PC:n kanssa, eli selkeää ja yksityiskohtaista esitystä kautta linjan. Sama pätee ääniin: vähän mutta hyvää. Pelata kannattaa hiirellä, jolloin ikonipohjainen kontrollointi toimii parhaiten.

UFO CD32 on täydellinen helppo, imaiseva ja syvällinen strategiapeli, kuten myös täydellinen käännös. Nopeus tosin jättää vähän toivomisen varaa. Menut ja toiminnot ovat hitaita.

85/100

 

Gollop Chamber XCOM: Enemy Unknown -pelissä vuodelta 2012.

 

Lisätietoja:

UFO: Enemy Known @ Mobygames

UFO: Enemy Known @ Wikipedia

 

UFO: Enemy Unknown

Suunnittelija/tiimi: Julian ja Nick Gollop

Tekijä: Mythos Games

Julkaisija: MicroProse

Alustat: Amiga/DOS/Windows (1994), PlayStation, Amiga CD32

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää retroilua

Wiikon wanha -retropeliartikkelisarja

Retrokolikkopelien ääressä -artikkelisarja

Aarteita pelihistorian hämäristä -artikkelisarja

Lisää aiheesta

UFO: Extraterrestrials (PC)

Extraterrestrialsissa kohtaakin kaksi eri maailmaa. Retrohenkinen pelisuunnittelu tapaa modernin pelaajan.

Mulkaisu: XCOM: Enemy Unknown

Näennäisen epäkaupallisista lähtökohdista huolimatta pelistä on muotoutumassa pesunkestävä hitti, joka sopii niin veteraanille kuin märkäkorvalle.

XCOM: Enemy Unknown (PC, PS3, Xbox 360) 

Olisiko eversti Heikki ”The Hulk” McTakala hengissä jos hänen nimensä olisi vaikkapa Tykinruoka? Enteilevän nimensä myötä kolmannessa tehtävässään kuollut Tykinruoka toteutti vanhaa nomen est omen sanontaa, eikä häntä kaivattu.

Lue myös

Call of Duty Modern Warfare 3 Xbox 360 Wireless Headset With Bluetooth

Cities in Motion 2 -ensikosketus – dynaamisia metropoleja suomalaisessa liikennesimulaatiossa

Red Winter (lautapeli)

Tomb Raider -ensikosketus osa 1: nuori Lara Croft ja kauhujen saari

Wii U – testissä Nintendon uutuuskonsoli

Wiikon wanha: Aces of the Deep