World of Tanks Xbox 360 –ensikosketus – sujuvaa paditankkisotaa

05.09.2013 18:17 | Jukka O. Kauppinen

Wargaming.Net aikoo takoa loppuvuoden aikana kovia sotahommia, sillä firma julkaisee lokakuussa World of Warplanes -lentoräiskinnän. Mutta onpa luvassa myös konsolihommia, sillä PC:llä käsittämätöntä suosiota nauttiva World of Tanks -tankkiräiske julkaistaan myös Xbox 360:lle.

Xbox 360 on tankkipelille oiva alusta, sillä ilmaispelattava, f2p-mikromaksupeli vaatii erittäin suuren pelaajakunnan, jotta sieltä nousee riittävästi myös pelaamisestaan maksavia jamppoja. Xboxilla on muita konsoleita laajempi nettipelaajakunta ja yli 40 miljoonassa käyttäjässä riittää potentiaalia. Silti, pelkästään PC:llä WoT-pelaajia on jo yli 70 miljoonaa.

Siinähän sitä riittääkin urakkaa, kun konsolipelaajat houkutellaan f2p-maailmaan. Mutta World of Tanks, jos mikä, sen myös kykenee tekemään.

Peli on tällä hetkellä suljetussa betatestissä. Pelaajia oli kokeillessamme verkossa vajaat parisataa, mutta uusia matseja ei tarvinnut silti odottaa juurikaan puolta minuuttia pidempään. Tosin täysiä 15 vs 15 pelaajan otteluja ei vielä syntynyt, mutta jotain kuitenkin.

Konsolitankkisota on suurelta osin kuin suoraan PC:ltä. Käännöstä vääntävä jenkkiläinen Wargaming West (entinen Day 1 Studios) ontehnyt hyvää työtä, ja konsolipeli näyttää ihan siltä itseltään, vaikkakin tarkkaavainen huomaakin joitakin eroja. Taistelukentällä konsoliympäristön vaatimukset näkyvät lähinnä siinä, että käyttöliittymää ja ruudulle aseteltuja asioita on jouduttu miettimään myös pienimmällä resoluutiolla pelaavien rajoituksia. Tämä näkyy lähinnä siinä, että eri tiimien pelaajia ei näytetä PC:n tapaan ruudun sivuilla. Pelaajalistat ja näiden tankit näkyvät sen sijaan erillisellä karttasivulla.

Oikeassa alakulmassa on tuttuun tapaan minikartta, vasemmassa oman tankin statuspylpyräkompassi, jossa tankin vauriot kuvataan kompassiympyrän reunoille sijoitetuilla vaurioikoneilla.

Peliä on jouduttu myös vähän sovittelemaan konsolin pad-ohjaimelle, mutta mitään merkityksellistä ei muunnoksessa ole hukattu.  Toiminta on tuttua ja toimivaa vaunujen käyntiin jyrähtäessä. Tankki ohjautuu toisella sauvalla, toisella taasen kontrolloidaan tykkitornia ja kameraa. Lähempänä olevia maaleja pystyy tulittamaan varsin hyvin normaalinäkymästäkin, mutta tarkempaa tähtäystä varten voi siirtyä myös tähtäintilaan ja zoomailla kohdettaan. Ulkonäkymää ei voi zoomailla padilla yhtä vallattomasti kuin hiiren rullalla, mutta napinpainalluksilla voi vaihtaa valmiiden ulkokuvadefaulttien välillä. Muut muutokset ovat merkitykseltään pienempiä ja huomaamattomia, vaikka designissa onkin mietitty kasuaalipelaajaa enemmän kuin PC:llä.

Taisteleminen näytti, kuulosti ja tuntui aika lailla samanhenkiseltä kuin PC-tankkisodintakin, ja eiköhän konsolimaailmastakin löydy aikanaan riittämiin fiksua tankkiväkeä niin, että sota on muutakin kuin rushaamista. Itse asiassa, kiintoisa detalji konsolisodissa oli se, että radio/puheviestintähän kuuluu olennaisena osana Xboxien nettiarkkitehtuuriin – ja mikit tulevat konsolien mukanakin. Niinpä tiimitoverien välinen viestintä on konsoleilla jopa luontevampaa ja aktiivisempaa kuin PC:llä, jossa vain harva pelaajista käyttää ääniradiota tai kirjoittelee tekstiradioon muuta kuin hävyttömyyksiä.

Xbox-sotia käydään PC:n tapaan enintään 15 vs 15 –pelaajan otteluina.

Visuaalisia ja käyttöliittymämuutoksia on tehty myös varikolla, jossa esimerkiksi vaunujen tekkipuuta on muokattu padilla selailulle sopivammaksi. Suuria muutoksia ei kuitenkaan löydy täältäkään, pelin tuunausta toiseen ympäristöön sopivammaksi.

Pelin julkaisussa tarjolla on Saksan ja USA:n kalustoa. Tekkipuut ovat muutoin samat kuin PC:llä. Lisää panssarivaunuja ja kansakuntia julkaistaan päivityksinä ajan mittaan.

Tiemmä tankkipeli pyörii Xboxilla myös täydellä 1080-tarkkuudella, mikä on tietenkin iso asia tarkkuutta ja hyvää sihtiä vaativassa sotapelissä.

 

World of Tanks Xbox 360

Tekijä: Wargaming West

Julkaisija: Wargaming.net

Saatavilla: PC

Tulossa: Xbox 360 – 26.10.2013

Pelaajia: 2-30

Muuta: f2p-mikromaksupeli

Pelin kotisivu: http://wt360e.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

World of Tanks – haastattelussa tankkimorpin tekijät (osat 1-9) 

Nyt kaverit keskittyvät World of Tanks -nettisotapelinsä viimeistelyyn ja viralliseen julkaisuun länsimaissa. Studion edustajat piipahtivat myös Suomessa kertomassa tulevasta. Dome haastatteli herroja asianmukaisessa ympäristössä eli Parolan panssarimuseossa.

World of Tanks -ensikosketus (PC)

Toistaiseksi pelistä löytyy pääasiassa Neuvostoliiton ja Saksan vaunuja aina köykäisistä proto-traktoreista superraskaisiin helvetinkoneisiin saakka. Mukana on myös satunnaisia britti-, jenkki- ja ranskalaisvaunuja, mutta niille ei ole mitään varsinaisia progressiosysteemeitä. Wargaming.net kuitenkin lupailee, että ne tulevat vielä mukaan peliin, samaten kuin japanilaiset vaunutkin.

World of Tanks (PC) 

WoT on yksi pelimaailman tämän vuosikymmenen suurimmista ihmeistä. Se on ilmaispelattava viihdepläjäys, joka todisti mikromaksujen toimivan myös koreamorppien ulkopuolella. Se on netissä moninpelattava hauska räiskintä, jossa on sopivan pinnallinen kuori tosihistoriaa,  paljon opittavaa, hitosti kerättävää ja erittäin, erittäin pitkä häntä. WoTin parissa viihtyy, vaikka ei aina haluaisikaan.

Lue myös

Assassin’s Creed IV – ensikosketuksessa mehukasta meriseikkailua

Assassin’s Creed IV Black Flag –haastattelu – Karibiaa tutkimassa (1+2)

Grand Theft Auto V –ensikosketus – viivaa, viinaa ja aseita (osa 2)

Matkailua pelialalla – sarjakuva sekoittaa totta ja tarua, itkettää ja naurattaa

Wiikon wanha: Blade Runner

World of Warplanes –haastattelu – sotatankeista lentohommiin [1+2]