Xbox 360 ja pelit – osa 2

20.02.2006 00:00 | Muropaketin toimitus

eDomen toimituskunta on jatkanut Xbox 360 –konsolin pelivalikoimaan tutustumista. Kuten tarkkasilmäisimmät varmaankin huomasivat, julkaisimme joulukuussa kattavan artikkelin pelihirmun julkaisupelivalikoimasta. Kaikkea ei kuitenkaan ehditty tuolloin syynätä, joten jatkamme nyt tutustumista pelivalikoimaan. Uudet testit teki Miikka Lehtonen, Jukka Kauppisen tunkiessa muutaman kerran aukomaan suutaan Miikan tontilla.

Amped 3 (JOK)
2K Sports

Amped-lumilautailupelit ovat olleet Activisionin vahva trendistelysarja Tony Hawkkien rinnalla. Molemmilla on sama nuori, vauhtia kaipaava kohdeyleisö. Amped 3:sta voi kuitenkin hyvällä omallatunnolla kehua viimeisintä Tony Hawkia maittavammaksi pelisetiksi. Siinä on näet paljon ominaisuuksia, joita hyvältä peliltä kaipaa. Ja jotain yllättävämpääkin. Tässä snoukkaaminen on pohjimmiltaan helppoa, mutta temppujen tekemisessä ja ratojen selvittämisessä on riittävästi haastettakin. Pelattavuus on kohdallaan. Villeintä on kuitenkin pelin yllättävä pähkähulluus, omintakainen ja usein pelaajan tyrmäävä huumori.

Amped on vahvaa fantasia-lumilautailua, jossa suhuutetaan pitkin sellaisia rinteitä, joita tosimaailmasta ei koskaan löytäisi. Radat ovat vaarallisia, täynnä rojua ja esteitä – mutta onneksi snoukkarimme ei toisaalta koskaan saa edes mustelmia pahimmistakaan törmäilyistä. Niinpä rinteitä pitkin kiitäminen, erilaisten railien ja hyppyrien etsintä ja temppujen tekeminen onkin lystinpitoa parhaimmillaan. Paino on samalla lystinpito. Mitään realistista tästä ei löydä, siinä missä aiemmat Ampedit sentään painottuivat enemmän realismin puolelle.

Positiivinen tunnelma, mainiot vitsit ja rento lumimeininki tekevätkin Amped 3:sta kivaa ajanvietettä. Tosin tekniikkarintamalla peli ei löydy mitään syytä miksei peliä olisi voitu julkaista myös vanhemmille konsoleille, siinä määrin vaatimaton sen ulkoasu on. Nyt peli on kuitenkin tehty vain ja ainostaan 360:lle, joten ei sitä voi syyttää edes hepposaksi käännökseksi.

Live: ei moninpeliä
Marketplace: ladattavissa trailereita, teema ja iso läjä gamer pictureita.

Amped 3 (Miikka)
2K Sports

Amped-pelisarja on kokenut sukupolvenvaihdoksen myötä melkoisen suunnanmuutoksen. Ennen realistinen lumilautailupeli on muuttunut hillittömäksi SSX-kikkailuksi ja samalla peli on kadottanut kaiken tyylinsä. Järkyttävien välianimaatioiden alta paljastuu melko tyypillinen lumilautailupeli, jossa pääpaino on komeilla ilmalennoilla ja huikeilla kikkakomboilla. Peli on graafisesti melko vaatimattoman näköinen, joskin kauas piirtyvät vuoristomaisemat tekevät vaikutuksen.

Amped 3 jaksaa viihdyttää hetken, mutta kaikki uusi on nähty jo tunnin pelaamisen jälkeen, eikä tämän jälkeen jäljelle jää kuin saman toistaminen hamaan tulevaisuuteen saakka. Miinuspisteitä täydellisestä moninpelin puuttumisesta.

Live: ei minkäänlaista moninpeliä. Gold-pelaajat pääsevät nauttimaan nettiin varastoidusta pistelistasta.
Marketplace: Kaksi esittelyvideota, Amped 3 -dashboard-teema (150 pistettä), pino pelaajakuvia (20 pistettä)

Condemned: Criminal Origins
SEGA

Condemned erottuu mukavasti muista Xbox 360:n julkaisupeleistä. Räiskinnän tai urheilun sijaan se on tiivistunnelmainen kauhuseikkailu, jonka perspektiivin ei kannata hämätä. Pelaaja jahtaa mystistä sarjamurhaajaa, joka on lavastanut hänet syylliseksi kahden poliisin kuolemaan.

Peli ei pääasiassa yllätä juurikaan juonellaan, mutta on hiuksianostattavan tunnelmallinen. Condemned käyttää erinomaisesti valoja ja ääniä luomaan jatkuvasti tunnelmaa nurkissa vaanivista varjoista ja selän takana hiipivistä psykopaateista. Murhaajaa jahdataan paitsi pieksemällä huumehöyryisiä pummeja, myös tekemällä CSI-tyyppistä etsivätyötä.

Peli kärsii pienistä epäloogisuuksista ja turhankin kunnianhimoisesta käsikirjoituksesta, eikä sen kymmenen tunnin kestoa voi turhan pitäksi kehua. Kuitenkin sen uskomattoman brutaali lähitaistelu ja tiivis tunnelma pitivät koukussaan.

Live: ei live-tukea.
Marketplace: pelattava demo, pelaajakuvia (20 pistettä), dashboard-teema (150 pistettä)

FIFA 06: Road to FIFA World Cup
EA Sports

Vuoden rahastus -palkinto menee selkeästi EA Sportsille, joka julkaisee FIFA 06 -pelin jo kolmannen kerran vuoden sisään. Tällä kertaa jippona on mahdollisuus kisata pääsystä kesän MM-kisoihin. Seurajoukkueita pelissä ei nähdä lainkaan, kuten ei myöskään mitään turhanpäiväistä. Pelitilat on karsittu yksittäisotteluiden ja turnausten lisäksi MM-karsintoihin.

Graafisesti peli on melkoinen pettymys. Lähikuvat tuovat mieleen kauhuelokuvat kiitos yliammuttujen valotusten, joiden ansiosta pelaajat näyttävät miltei marmoriveistoksilta. Pelattavuus on kuin paluu FIFA 05:n tunnelmiin ja on aivan täyttä arcadefutista, josta on tuntuma täysin kadoksissa.. FIFA 06: RTFWC:stä paistaa läpi selkeä rahastus ja tarve saada futispeli myytyä kuumeisesti kisoja odottaville europelaajille. Kokonaisuutena paha pettymys, joka kannattaa jättää väliin ja odottaa mielummin vaikka Pro Evolution Soccerin toimimista Xbox 360:lla.

Live: vaatimattomat moninpelitilat. Ei mahdollisuuksia usean pelaajan turnauksiin tai muuhun hauskaan. Yksittäiset pelit toimivat teknisesti kiitettävästi, eikä peli takkuile netissä.
Marketplace: Pelattava demo, useiden maajoukkueiden dashboard-teemat (160 pistettä) ja pelaajakuvat (60 pistettä), ei kuitenkaan Suomea.

Madden NFL 06 (JOK)
EA

Amerikkalainen jalkapallo on eräs niistä suurista mysteereistä, joita tämä amatööripenkkiurheilija ei ole koskaan oikein kliffannut. Ok, myönnetään. Joskus muistelen pelanneeni jotain jenkkifutista,varmaan C-64:llä tai Amigalla. Ja ehkä sain jotain aikaiseksikin. Mutta Madden meni suoraan sanoen korkealla ymmärrysrajan yläpuolelta.

Alussa pelaaja valitsee suosikkifutistiiminsä. Mitä lienevätkään. Pitkä lista omituisia nimiä. No, kai Cardinals kelpaa siinä missä mikä tahasa muukin. Sitten aukeaa valikko. Pelaa. Franchise. Online. My Madden. Extras. Okei, online meinannee Xbox Live -moninpeliä. Varmasti hauskaa, jos osaa. Entäs Franchise. New? Load? Valitaan jokin joukkue. Ilmeisestikin jonkinlainen kampanja tai kauden pelaaminen valitulla joukkueella. Takaisin päämenuun. Play now. Valitaan kaksi joukkuetta. Ruudulla on hieman infoa joukkueiden yleistasosta, hyökkäys- ja puolustustaidoista. Eteenpäin. Valitaan vaikeustaso, stadioni, kellonaika. Ja sitten kentälle.

Komeaa on. Kyllä tätä jo nextgen-peliksi kehtaa väittää. Grafiikka on kuin tv-ruudusta. Hahmojen kasvot, elehdintä ja liikkuminen on näyttävää. Sääefektit, sade ja salot näyttävät komeilta. Valitaan taktiikat. Muodostelmat. Joku potkaisee palloa. Enkä tajua pätkääkään mitä tapahtuu. Ohjaanko jotain hahmoa kentällä? Olenko manageri? Missä minä olen? Ei tämä ole Southendin satama. Pilli soi ja ukot ryntäävät naamakkain, pilli soi. Jotain tapahtui muutaman sekunnin ajan ja sitten taas tuli tauko. Nappien hakkaamista. Jotain tapahtui. Pilli soi. Aivan kuin olisin ehtinyt ohjata jotain hahmoa sekunnin ajan. Pilli soi. Uusi yritys. Kyllä, tuo hahmo liikkuu. Minne pitäisi mennä? Pakoonko?

Kuten näkyy, amerikkalaisen jalkapallon salat ovat allekirjoittaneelle täydellinen mysteeri. Peli näyttää todella kauniille ja uskottavalle, ja hahmot ovat täynnä kaunista detaljia. Mutta pelinä tämä on silkkaa utopiaa, jos lajia ei tunne kunnolla entuudestaan. Verkkofoorumeja lukemalla näyttää lisäksi siltä, että edelliseen Xbox/PS2-Maddeniin verrattuna 360-versiota on tehty todella kiireellä, jotta peli valmistuisi konsolin julkaisun yhteyteen. Siitä on näet poistettu monia aiempien versioiden ominaisuuksia. Osa faneista onkin kutsunut peliä askeleeksi taaksepäin.

Live: monipuoliset kaverihaut. Pelaaja voi hypätä pikamatsiin Quick Match -valinnalla, tai hakea avoimia pelejä itse määrittämillään parametreillä. Uuden pelin voi perustaa nopeasti, pelitilastot löytyvät Livestä ja lobby-portaalissa voi purista toisten pelaajien kanssa. Monipuolinen online-tuki siis kaiken kaikkiaan.
Marketplace: tarjolla on aivan massiivinen määrä erilaista tilpehööriä. Tarjolla on tärkeimmiten pelattava demo ja joukko trailereita, minkä lisäksi jenkkisporttifanit voivat ladata konsoliinsa suosikkijoukkueidensa teemoja ja gamer pictureita. Hyvin on jenkkifutis kaupallistettu.

Madden 06 (Miikka)
EA Sports

Läntisen pallonpuoliskon suosituin urheilupeli kuuluu Xbox 360:n julkaisupeleihin myös täällä pyöreän pallon alueella. Peli ei ole Xbox-käännös, vaan koodattiin alusta alkaen varta vasten uutta boksia varten. Tämä näkyy myös graafisesti, sillä Madden 06 on todella komean näköinen. Pelattavuus on myös kohdallaan ja peli sisältää Madden 06:n parannukset, joskin tuntuma muistuttaa enemmän Madden 05:sta.

Madden 06 kärsii lähinnä sisällön puutteesta. Kiireestä johtuen pelitilat ovat karsiutuneet todella niukoiksi, eikä esimerkiksi franchise-tilassa ole enää yhtään mitään ylimääräistä. Myös tuomarien päätösten haastaminen on kadonnut mystisesti uuden sukupolven limboon.

Live: nettipeli toimii erinomaisesti. Peli sisältää oman aulansa, jonka kautta voi imuroida uusimmat päivitykset, lukea NFL-uutisia ja järjestää pelejä. Vastustajaa voi etsiä maantieteellisesti tai taidon mukaan, mutta vastus on varsinkin rapakon takana sijoituksista huolimatta armotonta.
Marketplace: pelattava demo, kaksi esittelyvideota, dashboard-teema jokaiselle NFL-joukkueelle (150 pistettä), kaikkien NFL-joukkueiden Gamer Picture-paketit (60 pistettä).

NBA 06
EA Sports

NBA-pelisarjan 360-debyytti on sitä vanhaa tuttua arcade-korista. Eurotyylisen, taktiikoihin ja heittoihin perustuvan koriksen ystävät voivat jättää pelin kaupan hyllylle, sillä valtaosa koreista tehdään turbonappi pohjassa säntäillen. Muiden EA-pelien tapaan myös NBA Live 06 panostaa näyttävyyteen ja kovaan volyymiin. Kunnon vehkeillä pelattuna se onkin erittäin komean oloinen peli ja monet NBA-tähdet näyttävät pelottavan realistisilta.

Itse en ole pitänyt enää vuosiin NBA Liven koriksesta ja NBA Live 06 vie kaavan uusiin korkeuksiin. Kuvioilla ei tee mitään, sillä tekoäly merkkaa pelaajia epärealistisen tehokkaasti. Hyökkäyspäässä se on joko täysin avuton tai pussittaa murhaavasti kolmosia 85% todennäköisyydellä pelaajan napsiessa omat pisteensä läpiajoista. Ei jaksa enää.

Live: muiden EA-pelien tapaan NBA 06 sisältää EA Sportsin oman aulasysteemin. Sen kautta pelaaja voi hakea peliseuraa vastuksen tason tai maantieteellisen sijainnin avulla. Pelejä voi pelata joko rankattuna tai ilman rankingia, jolloin tappiosta ei tule tilastollista haittaa.
Marketplace: pelattava demo, kaksi esittelyvideota, dashboard-teema jokaiselle NBA-joukkueelle (150 pistettä), kaikkien NBA-joukkueiden Gamer Picture-paketit (60 pistettä).

Need for Speed: Most Wanted (uusi arvio)
EA

EA:n ajopeli puhkuu vauhdin tuntua. Ja asennetta. Vahvasti tarinapainoinen autopeli on täynnä kiillotettuja kulkupelejä ja tahallisen yliampuvaa tarinaa. Asenneongelmia pelillä ei ole, vaan sitä riittää muillekin jaettavaksi. Hauskakin se on, jos pitää puhtaasta arcadeajamisesta. Tähän verrattuna Gotham 3:kin on täysimittainen simulaattori, vaikka sekin on sentään tyylipuhdas arcadeajelu.

Tiukan asenteen ohella Most Wantedin silmiinpistävin ominaisuus on efektitäyteinen grafiikka. Sinänsä yksinkertainen ulkoasu on kuorrutettu massiivisella tehostemäärällä. Ajamiseen on saatu näin hienoa vauhdin ja melkeinpä yliäänikiitämisen tuntua. Hauska detalji on maxpaynemainen ajanhidastus, jolla voi ottaa tiukkoja kurvia millimetrintarkasti.

Pelin tarjoamat ajokokemukset ovat mukavan monipuolisia ja vaihtelevia. Päätarina etenee kilpailu kilpailulta eteenpäin, tasaisesti nopeutuvien autojen ja melko karmeiden näyttelijäsuoritusten avittamana. Homma on jopa huvittavan kliseistä, mutta ainakin homman nimi tulee selväksi. Kostaminen on aina kivaa, tapahtui se sitten vaikka kaahaamalla laittomissa katukilpailuissa niin kovaa, että toisten naama muuttuu vihreäksi kateudesta.

Yksittäisiä ajoelämyksiä hakevalle tarjolla on erinomainen valikoima Challenge Series -nimisiä haastekisoja, joissa pelaaja kiitää kaupungin teillä tiettyjen tavoitteiden mukaisesti. Kaupunki on näissä yleensä avoin ja reitit saa valita vapaasti. Tavoitteita voi olla vaikkapa selvitä tietyistä reiteistä aikarajan alittaen, paeta poliisin takaa-ajon kynsistä tai toisten omaisuuden romuttaminen ja pakoon pääsy.

Eihän Most Wanted ole niin erikoinen peli loppumetreillä, mutta siinä on riittävästi vauhtia ja tunnelmaa. Xbox 360:llä peli on konsoleista komeimmillaan, ja selättää esimerkiksi PS2-version miten päin vain ulkoasun ja suorituskyvyn mittapuilla.

Live: Live-moninpeli on melko laimea kokemus kun sitä vertaa Gothamiin. Homma toimii teknisesti, mutta sielu uupuu. Kisat ovat kuin mistä tahansa autopelistä, vaikkakin kovin nättejä. Kilpaseuran etsintä on nopeaa, mutta online-uraa ei ole, sen enempää kuin mitään houkuttimia tai palkintojakaan. Onpahan vain pelin päälle liimattu perus-moninpeli. Viihdyttävää satunnaisina annoksina. Jaetulla ruudulla kisailukin maistuu hauskemmalta, kun voi kaverin kanssa sopia kasvokkain autot ja radat, ja tietysti naljailla kisojen aikana.
Marketplace: ilmainen pelattava demo ja kaksi traileria. Pieni mutta viimeisen päälle asiallinen pelitarjonta.

Tiger Woods PGA Tour 06
EA Sports

Madden 06:n tapaan uuden sukupolven Tiikeri on varta vasten Xbox 360:sta varten suunniteltu peli. Tämä näkyy niin hyvässä kuin pahassakin. Graafisesti peli näyttää varsin kivalta, mutta monet tutut ominaisuudet jäävät väliin uuden boksin omistajilta. Tusinan PGA-radan sijaan pelistä löytyy vain kuusi rataa, jotka pitää lisäksi avata uratilan kautta. Radat ja varsinkin vesi näyttävät todella hyviltä, mutta ratavalikoima on silti turhan niukka. Uratila toistaa myös pahasti itseään niukasta ratavalikoimasta johtuen.

Itse pelattavuus on taattua Tiikerilaatua, eivätkä sarjan ystävät tule pettymään siihen. Kokonaisuutena pelistä paistaa läpi kiire, sillä se olisi vain lisäsisältöä vaille erinomainen jatko Tiger Woods -sarjalle. Tällaisenaan se on ihan kiva peli, mutta ei ostamisen arvoinen Tiger Woods 06:n omistajille tai muille kuin fanaattisimmille golfin ystäville.

Live: hyvin toimiva aula, josta voi hypätä pelaamaan golfia yhdestä kolmea muuta ihmistä vastaan. Peli tukee myös netissä ylläpidettäviä tilastoja. Teknisesti nettipeli toimi mainosti, joskin peliseuraa oli sangen vähän.
Marketplace: traileri

Lisää Xbox 360 –peleistä voit lukea seuraavista artikkeleista:

Miikka Lehtonen ja Jukka O. Kauppinen