Uusimmat

Xbox 360 lisälaitteet testipenkissä

14.12.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Xbox 360 -konsoli on julkaistu riittoisan lisälaitevalikoiman kera. eDome tutustuu Microsoftin virallisiin konsolilisukkeisiin ja vinkkaa mitkä kannattaa tilata pukinkonttiin.

Xbox 360:stä on saatavilla kahtena eri versiona: edullisena Core-perusversiona ja kiintolevyllä varustettuna normaaliversiona. Tässä kohden edullista pelilaitetta etsivän on helppo mennä lankaan.

Niinpä aloitetaan heti tärkeimmästä:

Kiintolevy on tärkein lisävaruste

Suorin sanoin: älkää vain erehtykö ostamaan Core-konsolia. Se on halvempi, totta. Mutta se on nopeasti kalliimpi kuin kiintolevypainos. Core-konsolin mukana tulee niin niukasti oheistarvikkeita, että muutaman lisukkeen hankittuaan on laitteen kokonaishinta äkkiä premium-pakettia korkeampi. Muutenkin Core-konsoli on laitteena huonompi.

Miksi? Kiintolevyn puute on vakava ongelma. Kiintolevy on verrattomasti parempi vaihtoehto pelien käyttöön ja tiedon tallentamiseen. Ensinnäkin kiintolevyllä on melkeinpä rajattomasti enemmän tilaa pelitiedostojen ja muun materiaalin tallentamiseen. Muistikortille ei mahdu oikeastaan muuta kuin käyttäjän omat tiedot ja jonkin verran pelitallennuksia. Ei siis pitäisi olla epäilystä siitä kumpi on suositeltavampi, kun muistitikku ei edes sisälly Core-pakettiin.

Internetiin kytketyllä 360:llä voi ladata Xbox Live -palvelusta ilmaiseksi trailereita, kuvia ja jopa pelidemoja. Need for Speed: Most Wantedin demo on liki yhden gigatavun kokoinen. Mihinkäs talletat sen, jos sinulla on vain 64 megatavun muistitikku? Mihin talletat Live Marketplacesta ladattavat tiedot tai Live Arcadesta ladattavat hauskat ilmaiset pikkupelit, kun muistitikku täyttyy? Kiintolevylle voi tallentaa lisäksi musiikkia, videoita ja kaikenlaista muuta mukavaa.

eDomen tuomio: uskokaa pois, kiintolevyllinen 360 on hintansa väärti. Se säästää rahaa!

Muut Xbox-lisälaitteet

Langaton peliohjain

Langattomia ohjaimia on ollut olemassa jo pitkään niin pc:lle kuin kaikille konsoleillekin, ja aiemman Xboxin langattomista ohjaimista on entuudestaan hyviä kokemuksia. Myöskään 360:n langaton ohjain ei petä. Langaton padi sisältyy vakiona kiintolevyllisen 360:n pakettiin, mutta ei Coreen. Kannattaako se hankkia?

Ehdottomasti. Langaton ohjain on ehdoton värkki niille, jotka ovat tuskastuneet johtosotkuihin. Konsolin langaton komentaminen tuntuu tämän jälkeen luksukselta. Fyysisesti langaton ohjain ei eroa johdollisesta, vaan se on muotoiltu yhtäläisen pehmeästi käteen sopivaksi pelityökaluksi. Minkäänlaisia viiveitä tai ongelmia ei pelatessa esiintynyt, vaan ohjaus on niin tarkkaa kuin toivoa saattaa.

360:n uusittu ohjain on muutoin toteutukseltaan edellisenkin Xboxin padin kaltainen, mutta ohjaimen etureunaan on lisätty analogiliipasimien kaveriksi kaksi uutta nappia. Näin ohjain on tavallaan astetta yhteensopivampi PS2-padien kanssa ja pelien siirtäminen konsolilta toiselle onnistuu helpommin.

Erinomainen ominaisuus ohjaimessa on se, että käyttäjä voi etähallinta konsolia vaivattomasti sen kautta. Konsoli käynnistyy kun käyttäjä painaa pohjaan ohjaimen keskellä olevaa X:ää, ja sen voi sammuttaa samalla tavalla. Käyttäjän ei tarvitse näin hiplata lainkaan 360:n virtakytkintä.

eDomen tuomio: kuuluu 360:n perusvarusteisiin.

Ohjaintarvikkeet: kuulokkeet

Myös kuulokkeet sisältyvät kiintolevykonsolin perussettiin, mutta eivät Core-konsoliin. Ne liitetään ohjaimen takareunassa olevaan liittimeen. Kuulokkeiden johdolla on pituutta noin metri, eli pelaaja voi retkuilla vapaamuotoisesti eikä johto käy silti lyhyeksi. Kuulokkeen voi asettaa päähänsä kummin päin vain. Varsinaista kommunikaatiotekniikkaa edustaa yksi kaiutin sekä käänneltävän varren päässä oleva mikrofoni. Liittimessä on myös äänenvoimakkuuden säädin ja mikrofonin on/off-kytkin.

Kuulokemikrofonin idea on mahdollistaa äänikommunikaatio toisten Xbox Live -käyttäjien kanssa, niin peleissä kuin pelien ulkopuolella. Live-palveluun kytkeydyttyään käyttäjät voivat jutella toistensa kanssa kuin puhelimessa ikään. Peleissä kaikki puhuttu ja meluttu kuuluu toisille pelaajille – ja toisinpäin.

Peleihin valmiiksi ympätty tuki puhekommunikaatiolle on periaatteessa hieno keksintö, mutta toisaalta harva asia rassaa enempää kuin älyvapaiden pölvästien nerokkaan kommentoinnin kuunteleminen pelin käynnistymistä odottaessa – tai jopa itse pelin aikana. Jotkut vain eivät osaa pitää turpaansa kiinni tai yrittävät ylisosiaalisina höpöttää mitä sattuu, vaikka toista ei pätkääkään kiinnostaisi kuulla amerikkalaisen 13-vuotiaan ongelmista. Onneksi äänenvoimakkuuden säädin auttaa. Tuttujen kanssa pelatessa asia on tietysti aivan toinen.

eDomen tuomio: hanki jos sinulla on ystäviä, joiden kanssa voit pelata.

Langattomaan padiin on liitetty sekä kuulokemikrofoni (etualalla) että pelaa ja lataa -kaapeli akun lataamista varten.

Ohjaintarvikkeet: akku langattomaan ohjaimeen

Langatonta ohjainta voi käyttää joko paristojen tai ladattavan akun kautta. Paristojen sijaan voi toki käyttää ladattavia AA-pariston kokoisia akkuja, mutta Microsoftilla on tarjolla myös oma akkuyksikkö. Yhtiön mukaan akussa riittää virtaa 25 tunnin pelaamiseen yhdellä lataamisella. Akku on samankokoinen kuin langattoman ohjain patterikotelo, mutta hitusen painavampi.

eDomen tuomio: käytännöllinen ja suositeltava lisälaite. Älä käytä turhaan pattereita.

Ohjaintarvikkeet: pelaa ja lataa -paketti

Tätä vempelettä voi pitää melkoisena neronleimauksena. Etenkin kun hieman ilkeästi letkauttelee. Ajatelkaa nyt, piuha langattoman ohjaimen ja konsolin välille. Siis, missä se langattoman padin hyöty oikein olikaan?

No, vakavasti puhuttuna, ihan vekkuli ideahan tämä on. Erillisen laturin sijaan pelaaja voi ladata Microsoftin akulla varustetun langattoman padinsa Xboxin kautta pelatessaan tai muita touhutessaan. Toimiihan se ja tarjoaa yksinkertaisen vaihtoehdon akun lataamiseen. Tai oikeastaan ainoan, sillä erillistä akkulaturia ei näy kaupoissa vielä olevan.

eDomen tuomio: outo värkki mutta pakollinen lisuke MS:n akkua käyttävälle. Erillinen akkulaturi olisi kuitenkin kätevämpi.

Yleiskauko-ohjain

Kiintolevyllisen boxin mukana tulee näppärä pikku kaukosäädin, jolla konsolia voi käyttää mediapäätteenä. Sillä voi näppärästi käynnistää 360:n mediatilaan ja hallita konsolin viihdeominaisuuksia langattomasti, laitteeseen koskematta. Kaukosäätimellä käynnistämisessä on sekin hyvä puoli, että konsoli ei käynnistä tällöin kaikkia konsolin järjestelmiä, joten laite on viihdekäytössä normaalia hiljaisempi. Kauko-ohjaimella voi myös selata työpöytien valikoita, puuhailla Livessä ja Marketplacessa ja niin edelleen.

Peruskaukosäätimen vaihtoehdoksi on tarjolla myös hienompi yleiskauko-ohjain tai Media-kaukosäädin. Se on fyysiseltä kooltaan useita senttimetrejä pidempi ja siihen on lisätty koko joukko uusia näppäimiä, lähinnä television ohjaamista varten. Microsoftin mukaan kaukosäädin soveltuu niin ”mediatiedostojen toistamiseen lähiverkkoon kytketyltä Media PC -tietokoneelta, kaikkien digitaalisten musiikki- ja videokirjastojen käyttämiseen sekä television kauko-ohjaamiseen.”

Kieltämättä iso kaukosäädin on komea laite, mutta sen hyöty todellinen hyöty on vielä toistaiseksi vähän epäselvä. Jos televisio ymmärtää kauko-ohjaimen komentoja ja 360 on hankittu myös cd- ja dvd-soittimen tehtäviin, niin silloin kakesta on varmasti hyötyä. Mutta jos kumpikaan edellämainituista ei täyty, silloin kaken voi jättää suosiolla hyllyyn.

eDomen tuomio: 360:n peruskaukosäädin riittänee useimmille, ja moniko käyttää sitäkään?

Langaton verkkosovitin

Jos boksinsa aikoo liittää verkkoon, niin tämä on aivan ehdoton lisälaite. Langattoman verkkolaitteen sovitin on niin fiksu ja käytännöllinen värkki, ettei paremmasta enää väliä. Mikäli kotoa löytyy valmiiksi langaton wlan-verkko. Pelkästään Xbox-nettipelaamisen takia ei kannata välttämättä investoida wlan-purnukkaan ja sovittimeen.

Langattoman sovittimen käyttöönotto on helppoa. Se vain lykätään kiinni konsolin takareunaan ja virrat päälle. Konsoli tunnistaa sovittimen automaattisesti. Wlan-verkon käyttöönotto on helppoa: käyttäjä vain etsii ja tunnistaa oman wlan-verkkonsa, liittyy siihen ja syöttää verkkonsa salasanan. Tämän jälkeen konsoli kaipaa enää vain tiedot verkon yleisasetuksista, jotka löytyvät useimmilla täysin automaattisesti.

 

Langattoman verkon iloja on vaikea kuvailla. Aivan paratiisimaiseen euforiaan ei toki päästä, mutta seinän viertä ja mattojen alta kiemurtelevien verkkojohtojen väheneminen on aina pienen juhlan paikka.

Verkkosovitin tukee 802.11b-, 802.11g- ja 802.11a-yhteyksiä, eli siinä riittää siirtokapasiteettia enemmän kuin tarpeeksi. Jos wlan-verkossa vain riittää puhtia, niin sovitin siirtää vaivatta niin teräväpiirtokuvaa kuin cd-musiikkiakin Media Center -tietokoneesta 360:lle. Normaalimmassa käytössä nettipelaaminen ja pelien ja demojen lataaminen Xbox Livestä hoituu niin nopeasti kuin nettiyhteys vain antaa periksi.

Erittäin toimiva ja suositeltava laite siis. Hinta vain pistää ryvityttämään. Pahimmillaan 90 euroa on hirvittävä hinta verkkokortista. Siihen nähden kympin verkkokaapeli voi tuntua hyvinkin houkuttelevalta.

eDomen tuomio: erittäin suositeltava lisälaite, jos vain hinta ei heikota.

VGA-HD AV-kaapeli (monitorikaapeli)

360:n näppärimpiä ominaisuuksia on mahdollisuus kytkeä konsoli normaaliin pc-monitoriin. Tällöin käyttäjä voi pitää samassa näytössä niin tietokonetta kuin konsoliaan, jos näytössä vain on useampi videoliitin. Pc-monitorilla saa käyttöön konsolin kovimmatkin hdtv-resoluutiot ja erittäin tarkan kuvan.

Mitä sitä vga-kaapelista oikein sen enempää osaisi sanoa? Kuva näkyy, on tarkka (tietenkin näytöstä riippuen) ja pelaaminen sujuu mallikkaasti. Pelit näyttävät odotetusti erittäin hyvältä. Omalla LCD-testinäytöllä käytettävissä olivat kaikki resoluutiot 640×480:sta 1360×768:aan, eli ei voi valittaa.

eDomen tuomio: kätevä eikä täysin hinnallakaan pilattu apuväline

RGB-kaapeli (tai S-video / scart)

Kun ottaa huomioon Xbox 360:n kuvanlaatuun liittyneen hehkutuksen, laitteen mukana tulevaa kaapelia ei voi pitää kuin pettymyksenä. Toki sillä saa videotykkiin tai HDTV-vastaanottimeen laadukkaan kuvan, mutta vanhemman TV:n omistajille jää käteen tyhjä arpa. Kaapelista ei nimittäin irtoa kuin komposiittisignaalia, joten laadukkaimmankin kuvaputkitelevision kuva on suttuinen ja värit valuvat joka puolelle. Jälki on yksinkertaisesti katselukelvotonta.

Meille HDTV-vammaisille on siis edessä SCART-AV-kaapelin osto, jolla kuva paranee heti huomattavasti. RGB-signaali on yhtä laadukas kuin Xboxillakin, eikä kuvan laadussa ole tämän investoinnin jälkeen enää mitään valittamista. Sopii vain ihmetellä, miksei edes premium-pakettiin lyöty jo tehtaalla mukaan kunnon RGB-piuhaa?

eDomen tuomio: kuvaputkitelevision omistajille pakollinen hankinta.

Ja se muistikortti?

Muistikorttia emme erikseen arvostele. Se on yksinkertaisesti niin hyödytön laite 360:n kiintolevyyn verrattuna. Muistikortin kapasiteetti on niin vähäinen ja se suoraan sanoen rajoittaa 360:n käytettävyyttä. Vajaa 40 euron hintalappukin on melko korkea, etenkin kun sitä vertaa erikseen ostettavan kiintolevy-yksikön noin sadan euron hintaan.

Jukka O. Kauppinen ja Miikka Lehtonen