Xbox 360 Wireless Headset with Bluetooth – nätti headsetti

04.01.2012 15:45 | Janne Mikola | 160

Sanotaan se heti suoraan: Xbox 360 Wireless Headset with Bluetooth on noin 60 euron arvoinen kuulokemikrofoni. Se on kohtalaisen paljon kuulokemikrofonista, jonka kautta ei edes ole tarkoitus toistaa varsinaisia peliääniä, vaan vain pelkät pelikumppaneiden kanssa käyttävät keskustelut.

Tuotteen luvataan kuitenkin olevan korkealaatuinen, ja se on yhteensopiva myös useimpiin muihin Bluetooth-pohjaisiin äänilähteisiin. Lisäksi Microsoft tunnetaan yleisesti ottaen tasalaatuisena oheislaitevalmistajana, joten kokonaisuus voi vaikuttaa hinnasta huolimatta kiinnostavalta.

Videopelaaminen alkoi muuttua melkoisella huminalla sinä päivänä, kun joku tajusi, että pelaajat haluavat keskustella sanallisesti pelatessaan. Mielenkiintoisinta koko jutussa on se, että äänikeskustelujen mukaantulo muutti pelaamista samaan aikaan kahdessa, täysin pelaamisen spektrin vastakkaisessa ääripäässä: ammattimaisesta kilpapelaamisesta tuli ammattimaisempaa ja kovatasoisempaa, samalla kun arkisesta hauskanpitopelaamisesta tuli hauskempaa ja sosiaalisempaa.

Erityisesti pelikonsolipuolella on totuttu menemään tähän tarkoitettujen oheislaitteiden osalta siitä, missä rima on matalin. Melkein jokaisen pelikonsolin mukana on tullut ja tuntuu tulevan jokin halvimmasta muovista valettu venkulasankainen euron kuuloke-elementti. Microsoftin mielestä myös tämän tuoteryhmän käyttäjistä löytyy kuitenkin niitä, jotka haluavat luksusta. Ja näin syntyi Xbox 360 Wireless Headset with Bluetooth.

Nätti kuin mikä

Microsoftin luomus on ulkoisesti erittäin nätti näkemys langattomasta headsetistä. Minimalistinen muotoilu yhdistettynä tyylikkääseen pintamateriaalien käyttöön tekee kuulokemikrofonista kertaheitolla hienomman näköisen, kuin yksikään korvallani käynyt nokialainen kännykkä-headset on koskaan ollut. Valitettavasti ensivaikutelma latistuu silmäilyn vaihtuessa laitteen käyttöön, sillä ainakaan oman korvani muotoon kuulokemikrofoni ei istu erityisen hyvin. Headsetin mukana tulee kolme erikokoista kuulokeosan pehmustetta joista pieninkin on mielestäni melko suuri, ainakin verrattuna esimerkiksi Sonyn kuulokkeissaan käyttämiin in-ear -osien kokoihin. Hieman epämukavista pehmusteiden kokovaihtoehdoista huolimatta kuulokkeen saa asetettua korvalle niin, että se päässä pystyisi liikkumaan ilman pelkoa headsetin irtoamisesta ja tippumisesta.

Kuulokkeen liittäminen Xbox 360:een onnistuu helposti, joskin tuotteen käyttöönotto vaatii Xboxiin verkon kautta asennettavan pienen päivityksen. Langaton Bluetooth-yhteys ei aiheuta headsetin kaltaisella äänentoistolaitteistolla havaittavissa olevia äänenlaatuongelmia, pikemminkin päinvastoin. Kuuloke-elementti kuulostaa erottelevammalta ja taajuusvasteeltaan miellyttävämmältä kuin konsolin mukana ostovaiheessa tullut vakio-headset.

Headset on myös mahdollista kytkeä Xbox-tilasta niin sanottuun Bluetooth-tilaan, jolloin kuulokemikrofoni on liitettävissä lähes mihin tahansa Bluetooth-standardin mukaiseen äänilähteeseen.

Yllättävän hyvä liitettävyys

Hauskana yksityiskohtana laitteen valo palaa Xbox-tilassa konsolin ikonisena vihreänsävynä, mutta muuttuu normaalissa Bluetooth-tilassa nimensä mukaisesti siniseksi. Testeissä kuuloke pariutui ongelmitta sekä Nokian kännykän että Creativen Zen Style -sarjan Bluetoothia tukevan MP3-soittimen kanssa. Internetin syväkurkut väittävät käyttäjien onnistuneen saamaan headsetin toimimaan jopa Xbox 360:n pahimman kilpailijan, eli Sonyn PlayStation 3:n kuulokemikrofonina.

Nokian kännykän yhteydessä headsetin painikkeet toimivat normaalien puhelimille tarkoitettujen kuulokemikrofonien tapaan, eli puheluun vastaaminen ja puhelun lopettaminen onnistuivat suoraan headsetin kautta. Viimeistään testit Creativen MP3-soittimen kanssa paljastivat kuitenkin sen, että kuuloke-elementti on selvästi optimoitu vain ja ainoastaan puheentoistamiseen, eikä musiikin kuuntelu laitteella ole mikään hifiluokan elämys. Musiikki kuului omituisen hiljaa ja testikappaleiden välissä olleet DJ:n juonnot toistuivat korkeammalla äänenvoimakkuudella,  kuulostaen erittäin läsnäolevilta ja erottelevilta.

Erinomainen akunkesto

Xbox 360 Wireless Headset with Bluetoothissa on sisäinen akku, jonka lataaminen onnistuu tuotepaketin mukana tulevalla kaapelilla suoraan minkä tahansa laitteen USB-portista. Akulle luvataan toiminta-aikaa 300 tuntia, joka on varmasti riittävän pitkä aika ollakseen aiheuttamatta ongelmia oikeastaan missään käyttöympäristössä. Akun lataa tyhjästä täyteen käytännön testien perusteella noin kahdessa tunnissa.

Microsoftin headset on erinomainen kuulokemikrofoni, joka on jopa vähän Microsoftin normaalilinjasta poiketen erittäin monikäyttöinen eikä missään nimessä lukittu Microsoftin omaan alustaan. Ulkoisesti laite näyttää hyvältä, joskin kohtalaisen isolla kylkeen kirjoitettu harmaa ”Xbox 360” -teksti saattaa hillitä joillakin laitteen käyttöhaluja arkena normaalina puhelimen headsettina. Äänenlaadullisesti vempain on korkealaatuinen, joskaan se ei edes yritä soveltua musiikinkuunteluun muuten kuin välttävästi ja hätävarana.

 

Xbox 360 Wireless Headset with Bluetooth

Valmistaja: Microsoft

Testattu: Xbox 360, Nokia 5800 XpressMusic, Creative Zen Style M300

Hinta: n. 60 euroa.

Lisätietoja: Xbox 360 Wireless Headset with Bluetooth

Janne Mikola

 

Lue myös

Domen pelitoimituksen vuoden pelit: osa 1

Domen pelitoimituksen vuoden pelit: osa 2

Nu, Pogodi! – neuvostoliittolaista videopelaamista

Sound Blaster Recon3D – pelaajan piristävä ääniratkaisu

SteelSeries Merc Stealth – FPS-pelaajien häivenäppis

Toimituksen suosikkipelit 2011

Xbox 360 Media Remote – kelpo kake Xbox-viihdekäyttäjille

Äänestä: Valitse vuoden 2011 parhaat pelit

 

Keskustelu

@5

Vaihdoinkin sen kertaalleen ja silti sain puhua siihen niin paljon kovemmalla äänellä kun vanhaan mikkiin että annoin asian olla ja hommasin Sennheiserin X320 kuulokkeet :D (ovat muuten helvetin hyvät ;) )

@3

Eipä yhdistänyt ei. Halusinkin vain korostaa, että ainut syy ostaa tämä headset on että Xboxissa ei kärjistetysti sanottuna toimi mikään muu laite. Taktinen veto tietysti Microsoftilta rahastusmielessä.

@2: Ainakaan arvostelukappaleessa ei äänikynnyksen ylittämisongelmia ilmennyt, eli mitään tarvetta korotetulle äänenvoimalle ei ollut. Mahtoiko headsetin/Xboxin äänenvoimakkuusasetukset olla kaikki kunnossa? Tietysti kyseessä voi olla myös maanantaikappale.

suht hyvän näköinen laite pilattu taas hehtaarilogolla.

@1

Yhdistikö se PS3 mikki myös Xboxiin? jos niin niin kerro ihmeessä mistä sellasia saa..

Oikein hyvä ja laadukas mikki kyseessä mutta itse valitettavasti en voi ko laitetta käyttää koska pelaan pääasiassa iltaisin/öisin ja itse ainakin jouduin puhumaan korotetulla äänen voimalla mikkiin että se otti puhetta ja tämä taas aiheuttaa vaimon heräämisen ja huudon ;) Kun taas vanha MSn langaton toimi mainiosti jo melkein kuiskaus äänellä.

Elikkäs suora kopio Sonyn vastaavasta headsetistä PS3:lle, joka on ollut markkinoilla vuosikausia ja tietysti tuplahinnalla varustettuna.

Muropaketin uusimmat