Xbox 360:n hopeinen Aberdeen-ohjain – muuntuva peliohjain

19.03.2011 18:00 | Eric Hartin

Xboxien peruspadeista on valitettu kautta aikain, milloin mistäkin. Ensin ongelma oli ohjaimen koko, sittemmin nappien sijoittelu ja d-padin tunnottomuus. Useimmat näistä ongelmista on sittemmin korjattu (toim. huom: pyh, ensimmäisen Xboxin valtava padi oli just hyvä! -jok) ovat saaneet korjauksen, mutta d-padin ongelmiin ei olla puututtu.

No, nytpä sillekin tehtiin viimein jotain. Microsoftin Aberdeen sisältää viimeinkin sitä, mitä pelaajat ovat toivoneet. Näin ainakin mainoksissa. Vaan lunastaako uusi ohjain lupauksensa vai onko uudet kikat pelkkää silmänlumetta?

Heti ensialkuun hopeisella pintasilauksella varustettu ohjain näyttää sekä tuntuu samalta kuin laitteen muut ohjaimet. Mikään ei näytä muuttuneen, paitsi padin väritys. Napit ovat hopeiset, mikä sopii hopeiseen teemaan. Analogitatit ovat saaneet hieman selkeämmät kupit, joissa voi lepuuttaa peukaloitaan.

Tärkein uudistus Aberdeen-koodinimellä varustetussa ohjaimessa onkin sen ehdottomasti mainostetuin ominaisuus: uudistettu d-pad, eli ristiohjain. Selkeästi järeämmän tuntuisen d-padin ristiosaa voi pyöräyttää kierroksen myötäpäivään, jolloin se muistuttaa enemmän Super Nintendon ja Segan ohjainten ristiohjaimia.

Pettymyksiä

Valitettavasti se ei hirveästi muuta ohjaimen tuntumaa. Teoriassa ristiohjaimen suuntien tuntumisen pitäisi selkeyttää, että mihin suuntaan pelaaja ohjainta vääntää. Käytännössä ohjaimesta ei silti tunne, että painaako ristiohjainta johonkin pysty- tai vaakasuuntaan vaiko viistoon.

Kokeilin ohjainta usealla eri pelillä, joissa d-padilla ohjaaminen on tärkeää. Koevälineinä olivat muun muassa King Of Fighters 2002 Unlimited Match, Marvel vs Capcom 3 ja Super Street Fighter 4. Viimeisessä varmojen erikoisliikkeiden tekeminen oli lähes mahdotonta. Kaksi puoliympyrää vaativa liike saattoi tehdä Z-liikkeen vastakkaiseen suuntaan.

Koska pelkästään Super Street Fighter 4:ssä tehty testi on ongelmallinen pelin tarjoamien ohjaushelpotusten vuoksi, testasin seuraavaksi peliä sekä vanhemmalla King of Fightersilla ja upouudella Marvel vs Capcom 3:lla.

Niilläkin tulokset olivat pitkälti samoja. King of Fightersissa ihmeellisin asia oli kahdella puoliympyrällä taakse tehty liike, josta seurasi säännöllisesti Z-akselin mukainen. Marvel vs Capcom 3:n yksinkertaisemmat liikkeet mahdollisivat yrityksen tehdä liikkeet hitaammin ja varmemmin, mutta tulokset eivät siitä hirveämmin muuttuneet.

Kyseessä on sama ohjain uudella pintasilauksella. Paketissa mukana tulee Microsoftin oma pelaa & lataa -pakkaus, joten aivan pakkasen puolelle kuitenkaan jäädä. Mainostetut parannukset jäävät silti suhteellisen kauas luvatuista. Pelihallityylisten pelien ystäville on jo tarjolla niin paljon parempia ohjaimia, että Microsoftin oma tarjonta on liian vähän liian myöhään.

 

Xbox 360 Wireless Controller Special Edition / Aberdeen

Valmistaja: Microsoft

Saatavilla: Xbox 360

Hinta: noin 60 euroa

Lisätietoja:  Xbox 360 Wireless Controller

Eric Hartin

 

Tekniset tiedot

  • Noin 9 metrin kantama
  • Mukana ladattava akku ja latauskaapeli
  • Xbox 360 -kuulokeliitäntä

Lue myös

Mad Catz Wireless Racing Wheel – tärinätön perusratti Xbox-kuljettajille

Skylanders Spyro’s Adventure tekee Activisionista leluvalmistajan

Sound Blaster Tactic 3D Sigma – Tukevat kuulokkeet pelaajille

Xbox 360:n uusi ohjain – mukautuva hopeinen ”Aberdeen”

Zeebo – kehitysmaille suunniteltu pelikonsoli

 

Keskustelu

Surkea padi ei ollut syynä PS3:n myymiseen. Väkisin sillä pelaa, jos ois jotain pelattavaa. Heavy Rain tähän mennessä ainut joka on kiinnostanut.

PS3:n sixaxxis dual shock mikä lie hässäkkä häviää jokaisella osa-alueella. D-padista en tiiä, kun en käytä sitä. Tai jos sille on käyttöä niin hyvin vähäistä. Miksi yleensäkin pitää käyttää sitä? Eikä mätkinnöissä voi käyttää tattia? En pelaa mätkintöjä, mutta ihmettelen vain.

Eikös PS3:n ohjain sisällä paljon kevyemmän akun ja juurikin sen takia se on kevyempi. Ootteko verranneet akuttoman ohjaimen kanssa? Taitaa tärinä olla myös jykevämpi boxilla. Toisaalta kytken sen muutenkin pois, koska kuluttaa ihan turhaan akkua. Joskus koitin kuinka kaun kestää tärinää. Liipasin pohjaan jesarilla ja halon minigun laulamaan ; ) Ei tainnu mennä varttia pidempään… En tosin enää muista oliko akku ihan 100% täynnä.

Itsekin tuli tämä hopeinen ohjain tuossa vuoden vaihteessa ostettua kun ei mustia ohjaimia juuri silloin VPD:stä sattunut saamaan. Mukaan tuli vielä akku ja laturikaapeli joten diili oli sen verran hyvä että päätin hopeiseen päätyä. En silloin edes tiennyt että tämä on jokin yritys MS:n toimesta parantaa ohjaimensa D-pädiä.

Ohjain on käytännössä ihan sama kuin MS:n aikaisemmatkin saman mallin ohjaimet. D-päd pyörähtää mutta itse ristiohjainta se ei muuta yhtään paremmaksi. Itselleni tämä ei ole juurikaan ongelma kun en tappelupelejä pelaa, mutta on se joissain tilanteissa missä ristiohjain olisi analogista ohjainta parempi, itsekin tullut huomattua miten surkea koko ristiohjain on. Miten MS onkin sen ryssinyt noin pahasti. Ei käy kateeksi tappelupelien pelaajia Boxilla.

@10.
Jännä ettei edes pakkauksessa/ohjeissa mainita ”tehoakusta”. Akulle luvataan kyllä kestoa 35h. Näyttäisi kuitenkin olevan myynnissä erikseenkin näitä 35h-akkuja.

Niin, tätä ohjainta ei varsinaisesti myydä ”tule ja osta, nyt uusi D-Pad”-tyylillä. Samanlainen paketti oli myynnissä vuosi sitten. Silloin ohjain normaali musta versio + pelaa&lataa-paketti.
59.90 hinta silloin, 59.90 hinta nytkin. Väri vain eri, ja pientä viilausta d-padissa ja tateissa.

Kannattaisi varmaan mainita arvostelua että mukana tulee tehoakku, jolle luvataan jopa 30 tunnin käyttöikä. Aika tärkeä seikka tässä setissä, koska sitä ei erikseen vielä myydä.

Itse odotan Razerin Onzaa, siinä d-padin pitäis olla kunnossa viimeinkin.

”King of Fightersissa ihmeellisin asia oli kahdella puoliympyrällä taakse tehty liike, josta seurasi säännöllisesti Z-akselin mukainen.”

Oikoluku ei tarkoita Wordin vihreitä ja punaisia viivoja.

@4 Itse pidän painavemmasta ohjaimesta paremman tuntuman vuoksi. Pidän yleensä Xboxin ohjaimessa vielä messenger kittiä kiinni ihan vain suuremman painon takia. Pleikkarin ohjaimen ainoa hyvä puoli on tosiaan tuo padi. Ps ykkösellä Tony Hawkia pelatessa ei ollut mitään ongelmia, sillä temput onnistuivat juuri niinkuin piti. Ergonomiahan on ohjaimista valovuosia Xboxin jäljessä.

Tuli hommattua kyseinen ohjain Microsoftin -20% kampanjan aikana. Ei tullut pahan hintainen kun ajattelee, että pelkkä akku ja laturi maksaa 20€. Omasta mielestäni uusi dpad ajaa asiansa oikein hyvin.

@4 Sixaxiksen paras uudistushan on juuri se nimi itsessään, eli liiketunnistus!

@3
Kyllä siinä pelaajan näkökulmasta on neljä erillistä nappia oli ne miten tahansa sen kuoren alla sijoitettu. Siinä on nimenomaan ideana se, että ainoastaan sitä nappia painamalla asioita tapahtuu kun taas boksin ohjaimessa riittää, että painaa napin vierestä tai vähän väärässä kulmassa.

Ja muuten on siinä Sixaxiksessa muitakin hyviä puolia, mm. uskomaton keveys. Vasemman analogitatin sijainti on myös minun mielestäni parempi, koska se jättää peukalolle isomman pyörimissäteen etenkin kämmeneen päin. DualShockista en niin välitä, koska koko värinähomma on kaikissa padiohjaimissa niin alkeellinen että saisivat jättää sen kokonaan pois.

@2
Ei pleikassakaan ole 4:ää erillistä nappia, ne ovat yhdessä laatassa kiinni siellä alla. Painat yhtä niin toinen nousee ylemmän jne.
on se kuitenkin parempi kuin xboxin pädissä, mihin paremmuudet sitten jäävätkin.
nntendolla on myös hyvä d-pad, mutta patentti siihen.

Uutta ohjainta tarvitsisin, kun on molemmista boxin padeista toinen tatti hieman rikki.
Taidan kääntyä Razerin Onzaan, kun tuo Aberdeen oli ilmeisesti pienoinen pettymys.

En ymmärrä miksi ensimmäisen Playstationin jälkeen kukaan on edes harkinnut mitään muuta dpadia kuin juuri sitä PS:n neljään irtonaiseen nappiin perustuvaa. Sehän on ihan ylivoimaisesti paras dpad kaikin puolin. Muunlaisten dpadien teko pitäisi kieltää lailla.

no voi kilin#%¤¤$!!!! ois ollu mahollisuus tehdä ohjaimesta täydellinen mutta ei piti mennä mukakorjaamaan ainut oikea heikkous. Pitkä miinus mikkisoftalle

Muropaketin uusimmat