Xbox 360:n hopeinen Aberdeen-ohjain – muuntuva peliohjain

19.03.2011 18:00 Eric Hartin

Xboxien peruspadeista on valitettu kautta aikain, milloin mistäkin. Ensin ongelma oli ohjaimen koko, sittemmin nappien sijoittelu ja d-padin tunnottomuus. Useimmat näistä ongelmista on sittemmin korjattu (toim. huom: pyh, ensimmäisen Xboxin valtava padi oli just hyvä! -jok) ovat saaneet korjauksen, mutta d-padin ongelmiin ei olla puututtu.

No, nytpä sillekin tehtiin viimein jotain. Microsoftin Aberdeen sisältää viimeinkin sitä, mitä pelaajat ovat toivoneet. Näin ainakin mainoksissa. Vaan lunastaako uusi ohjain lupauksensa vai onko uudet kikat pelkkää silmänlumetta?

Heti ensialkuun hopeisella pintasilauksella varustettu ohjain näyttää sekä tuntuu samalta kuin laitteen muut ohjaimet. Mikään ei näytä muuttuneen, paitsi padin väritys. Napit ovat hopeiset, mikä sopii hopeiseen teemaan. Analogitatit ovat saaneet hieman selkeämmät kupit, joissa voi lepuuttaa peukaloitaan.

Tärkein uudistus Aberdeen-koodinimellä varustetussa ohjaimessa onkin sen ehdottomasti mainostetuin ominaisuus: uudistettu d-pad, eli ristiohjain. Selkeästi järeämmän tuntuisen d-padin ristiosaa voi pyöräyttää kierroksen myötäpäivään, jolloin se muistuttaa enemmän Super Nintendon ja Segan ohjainten ristiohjaimia.

Pettymyksiä

Valitettavasti se ei hirveästi muuta ohjaimen tuntumaa. Teoriassa ristiohjaimen suuntien tuntumisen pitäisi selkeyttää, että mihin suuntaan pelaaja ohjainta vääntää. Käytännössä ohjaimesta ei silti tunne, että painaako ristiohjainta johonkin pysty- tai vaakasuuntaan vaiko viistoon.

Kokeilin ohjainta usealla eri pelillä, joissa d-padilla ohjaaminen on tärkeää. Koevälineinä olivat muun muassa King Of Fighters 2002 Unlimited Match, Marvel vs Capcom 3 ja Super Street Fighter 4. Viimeisessä varmojen erikoisliikkeiden tekeminen oli lähes mahdotonta. Kaksi puoliympyrää vaativa liike saattoi tehdä Z-liikkeen vastakkaiseen suuntaan.

Koska pelkästään Super Street Fighter 4:ssä tehty testi on ongelmallinen pelin tarjoamien ohjaushelpotusten vuoksi, testasin seuraavaksi peliä sekä vanhemmalla King of Fightersilla ja upouudella Marvel vs Capcom 3:lla.

Niilläkin tulokset olivat pitkälti samoja. King of Fightersissa ihmeellisin asia oli kahdella puoliympyrällä taakse tehty liike, josta seurasi säännöllisesti Z-akselin mukainen. Marvel vs Capcom 3:n yksinkertaisemmat liikkeet mahdollisivat yrityksen tehdä liikkeet hitaammin ja varmemmin, mutta tulokset eivät siitä hirveämmin muuttuneet.

Kyseessä on sama ohjain uudella pintasilauksella. Paketissa mukana tulee Microsoftin oma pelaa & lataa -pakkaus, joten aivan pakkasen puolelle kuitenkaan jäädä. Mainostetut parannukset jäävät silti suhteellisen kauas luvatuista. Pelihallityylisten pelien ystäville on jo tarjolla niin paljon parempia ohjaimia, että Microsoftin oma tarjonta on liian vähän liian myöhään.

 

Xbox 360 Wireless Controller Special Edition / Aberdeen

Valmistaja: Microsoft

Saatavilla: Xbox 360

Hinta: noin 60 euroa

Lisätietoja:  Xbox 360 Wireless Controller

Eric Hartin

 

Tekniset tiedot

  • Noin 9 metrin kantama
  • Mukana ladattava akku ja latauskaapeli
  • Xbox 360 -kuulokeliitäntä

Lue myös

Mad Catz Wireless Racing Wheel – tärinätön perusratti Xbox-kuljettajille

Skylanders Spyro’s Adventure tekee Activisionista leluvalmistajan

Sound Blaster Tactic 3D Sigma – Tukevat kuulokkeet pelaajille

Xbox 360:n uusi ohjain – mukautuva hopeinen ”Aberdeen”

Zeebo – kehitysmaille suunniteltu pelikonsoli