Uusimmat

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 8)

01.07.2009 19:00 Jukka O. Kauppinen

mXbox Live Arcade, tuo Microsoftin lahja pelaajille. Uusia pelejä ilmestyy viikottain ja kaikkia voi kokeilla maksutta. Mitä pieni pelaaja oikein voisi enää muuta toivoakaan? Ehkä hieman apua helmien löytämiseksi pelitulvan joukosta.

Tämänkertaisessa XBLA-pelikatsauksessa mukana: 3 on 3 NHL Arcade, Banjo-Tooie, The Dishwasher: Dead Samurai, Flock, Lode Runner, Minesweeper Flags, New Rally-X, Schizoid, Shred Nebula ja Virtual On: Oratorio Tangram.

Testiryhmä: Juho Anttila, Eric Hartin ja Jukka O. Kauppinen.

Mitä maksaa?

Xbox Live Arcade -pelit julkaistaan Xbox 360 -konsolin Xbox Live -palvelussa. Ne tunnetaan myös termillä XBLA. Jokaisesta pelistä voi ladata maksuttoman demoversion, jonka voi päivittää ostamalla täyspeliksi. Demoversioita voi ladata ja täysversioita ostaa myös Xbox Liven ilmaisella Silver-tilillä.

Xbox Live Arcade -pelien hinnat ilmoitetaan Microsoft-pisteissä. Ne on helppo muuntaa euroiksi oheisen taulukon mukaan:

  • 400 pistettä = noin 5 euroa
  • 800 pistettä = noin  10 euroa
  • 1200 pistettä = noin  15 euroa
Lisää aiheesta

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi osa 2

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 3)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 4)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 5)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 6)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 7)

Xbox Live Arcade -uutisia ja juttuja eDomessa


 

3 on 3 NHL Arcade

EA

Jukka O. Kauppinen

Megalomaanisten NHL-peliensä ohessa EA tarjoilee myös riemukasta herkkua pienemmän ja helpommin nautittavan lätkäviihteen muodossa. 3 on 3 iskee näet suorastaan kultasuoneen: se on vauhdikas, helppo ja hauska pieni sporttipeli, jossa ei tarvitse olla NHL-ammattilainen.

3 on 3:ssä lätkä yksinkertaistetaan rankasti: kentällä on vain kaksi kolmen pelaajan joukkuetta, jotka pistävät kiekolle kyytiä pikkuruisessa kaukalossa. Tahti on nopeaa, kiekko linkoilee pelaajalta toiselle ja torjuntoja tehdään nonstoppina. Siksi meininki onkin niin hauskaa. Tämä on täydellinen irtiotto raskaan sarjan lätkäpeleistä ja painotus on ihanan vanhanaikaisesti rennolla arcade-pelaamisella.

Kaupan päälle lätkää on väritetty erilaisilla kentiltä löytyvillä powerupeilla. Ehkä vähän turhankin arcademainen ratkaisu, mutta tuo peliin veikeää ennalta-arvaamattomuutta, kun pelaaja voi vaikka kutistaa vastustajan maalivahdin. Toimii.

Parhaimmillaan meno on tietysti moninpelinä. Kätevästi matsaaminen onnistuu samallakin konsolilla kolmen pelaajan voimin, mutta näyttävintä meininki on kuuden pelaajan nettipelinä.

Demo: Vain 2 poweruppia.

Täysversio: 8 poweruppia, Live-moninpeli, online-pistetilastot, achievementit.

Live-extrat: –

Hinta/laatu-suhde: 800 pisteen hinnallaan oikein hauska ja toimiva peli

 

Banjo-Tooie

4J Studios/Rare

Jukka O. Kauppinen

Banjo ja Kazooie ovat tasohyppelyistä nauttivien pelaajien suosikkilistojen kärjessä, syystäkin. Hyväntuuliset ja huumorilla maustetut reippaan karhun ja hänen repussaan asustelevan linnun seikkailut ovat vauhdikkaita ja eläväisiä.

Alkujaan N64-konsolille julkaistu Banjo-Tooie jatkaa kaksikon konsoliseikkailujen tuomista Xbox 360:lle. Hatunnosto moisesta, sillä tarjolla on taas hauskaa ja ihastuttavaa loikintaa. Vekkuli tarina, mielenkiintoiset hahmot ja kivasti mietitty kokonaisuus tuovat tasoloikinnan ja arcade-seikkailun ystäville paljon hupaisaa pelailtavaa. Nirppanokkaisimmat voisivat ehkä kritisoida grafiikkaa, sillä sitä ei ole työstetty viimeisen päälle nykyaikaan. Hahmoissa ja maisemissa on viehättävää kulmikkuutta muistona vajaan vuosikymmenen takaisesta peliteknologiasta, mutta se ei kokemusta heikennä.

Kaksikon tasoloikinta, veikeät jutustelut, taistelut kummallisten vastaantulijoiden kanssa ja kenttien nuohoaminen bonusten ja herkkujen merkeissä pitävät pelaajat pitkään virkeänä. Vaikka peli tarjotaankin ladattavassa muodossa, on Banjo-Tooie täysimittainen toimintaseikkailu, joka sai aikoinaan loistavia arvosteluja. Eikä peli ole yhtään sen huonompi nytkään.

Demo: Yksi kenttä, 20 minuutin aikaraja, ei tallennusta.

Täysversio: 2-4 pelaajan moninpeli.

Live-extrat: –

Hinta/laatu-suhde: 1200 pisteellä saa viehättävän ja humoristisen laatutasoloikan.

 

The Dishwasher: Dead Samurai

Ska Studios/Microsoft

Jukka O. Kauppinen

Dishwasheria ei voi kuvailla kuin tajunnanräjäyttäväksi väkivaltaelämykseksi. Se on häikäisevä XNA:lla kehitetty indie-peli, joka voitti Microsoftin pelikehityssopimuksen, toi tekijälleen rahaa sekä julkaisusopimuksen.

Pelaaja on yksinkertaisesti ravintolan tiskaaja, joka pamahtaa äkkiä hirvittävän verisen ja väkivaltainen toimintaketjun keskelle. Sitä seurataan sivusta kuvatun 2D-tappelupelin merkeissä. Mutta Dishwasher on kaukana tavallisesta mätkinnästä. Se on visuaalisesti huikean taiteellinen luomus, joka lähestyy taidepelien maailmaa aivan toiselta suunnalta. Lähinnä on ehkä Sin City -elokuva, äärimmäisellä kärjistetyllä värimaailmallaan. Väripaletti on tumma, jopa synkkä. Mutta veri on sitäkin punaisempaa.

Ja vertahan riittää.

Tiskijukka matkaa kenttien halki silpoen vihollisia lihakirveillä, samuraimiekoilla ja alati muikeammilla työkaluillaan. Hyökkäyksiä on muutama erilainen, mutta aseita vaihtamalla ja liikkeitä kombottamalla niistä voi luoda häikäiseviä ja usein räjähtävän visuaalisia tapposarjoja.

Pelin sumeaa menoa on ammennettu kaksin kourin tekijän selvästi hyvinkin eläväisen mielikuvituksen syövereistä, joten Dishwasher onnistuu yllättämään, ihastuttamaan ja viehättämään yhä uudelleen. Perinteisestä tappelupelin lähtökohdasta on rakennettu peli, joka vie mättöpelit yhä oudoille urille kuin Braid vei tasoloikat.

Ehdottomasti tutustumisen arvoinen, vaikka et edes pitäisi tappelupeleistä. Silkka visuaalinen tyyli ja punaisen goren määrä ovat näkemisen arvoisia.

Demo: coop-yhteispeli  2 pelaajalle, 2 pelitilaa, vain osa pelistä, rajatusti vaikeustasoja.

Täysversio:  14 kenttää tarinaa, 50 arcade-kenttää, koko tarina, cooppitarina, moninpeli samalla ja livessä, enemmän aseita ja bosseja.

Live-extrat: Pelaajakuvia, teemoja.

Hinta/laatu-suhde: 800 pisteellä riemukasta ja omaperäistä mätkintää.

 

Flock

Capcom

Juho Anttila

On aina hienoa, kun perinteinen asetelma käännetään päälaelleen ja haastetaan pelaaja kokeilemaan uutta roolia. Muukalaisia vastaan taistelemisen sijasta Flock haastaakin auttamaan vihreitä miehiä tuiki tärkeässä tieteellisessä abduktioprojektissa.

Lampaat, lehmät, kanat ja porsaat odottavat sieppaajaansa, mutta ennen kuin karja saadaan kerättyä talteen, on elukat ohjattava emoaluksen luo. Tämä käy pelon avulla. Pelaajan ohjastama pienempi ufo saa paniikkiin joutuvat eläimet pakenemaan emoaluksen suuntaan. Ainakin teoriassa, sillä paimenen työ vaatii kosolti tarkkuutta ja kärsivällisyyttä.

Kentät ovat pullollaan pohjattomia kuiluja ja muita hengenvaarallisia esteitä. Lisäksi jokainen eläinlaji käyttäytyy hieman eri tavoin, mikä tuo vaihtelua peliin. Kanat lentävät lyhyitä matkoja, siat pyörivät ja lehmät jyräävät pillastuessaan allensa sekä puut että aidat. Pumpulista tehdyt lampaat taas kutistuvat kastuessaan.

Flockin ulkoasu on persoonallisen mainio. Maailma on kuin tilkkutäkki ja sekä kasvi- että eläinkunta toistaa lelumaista tyyliä. Musiikki luo tunnelmaa yhdistelemällä 50-luvun scifistä muistuttavia teemoja maalaiskantriin.

Pelaaminen jakaa varmasti mielipiteitä. Ohjaus vaatii paljon totuttelua, aloittelijan lampaat kaikkoavat herkästi kaikkiin ilmansuuntiin ja turhautuminen syö peli-ilon. Rauhallisesti opettelemalla pelaamisen punainen lanka löytyy ja vaikeustasokin asettuu järkeväksi. Haastetta ja hauskoja uusia ideoita löytyy runsain mitoin.

Flock on peli, jota on hauska katsoa vierestä, mutta jonka pelaaminen ei sovi kaikille. Varsinkin, kun hinta on hilattu varsin suolaiselle tasolle. Niille, jotka innostuvat demosta, on tarjolla omat kampanjat sekä yksin että kaverin kanssa pelattavaksi. Kenttäeditori ja verkosta ladattavat muiden pelaajien luomat kentät takaavat myös sen, ettei pelaaminen lopu heti kesken.

Demo: Kourallinen kenttiä eri puolilta yksinpelikampanjaa

Täysversio: Yksinpelikampanja, moninpelikampanja, kenttäeditori, achievementit, online-pistetilastot

Live-extrat: Kuvapaketti

Hinta ja hinta/laatu-suhde: 1200 pistettä. Liian kallis sisällön määrään ja hauskuuteen nähden

 

Lode Runner

Tozai Games/Southend Interactive/Microsoft

Jukka O. Kauppinen

Lode Runner on yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä peleistä. Oikeasti. Se on häikäisevä esihistoriallinen tasohyppelypeli, jossa yhdistyi jännittävä toiminta, älypelaaminen ja taktinen ajattelu. Sen paluu nykypäivään onkin iloinen asia meille vanhuksille, jotka yhä muistamme loderunneroimistamme ilolla ja kaiholla.

Pelin idea oli varsin näpsäkkä. Pelaaja juoksenteli pitkin hankalia kenttiä, kiipeillen tikkaita ja kipitellen tasoja pitkin kultaa keräämässä. Kentillä vain oli myös ilkeitä vastustajia, jotka jahtaavat häntä taukoamatta. Pelaajalla ei ole aseita – mutta hänellä on veikeä työkalu, jonka avulla lattian voi tuhota. Takaa-ajavat viholliset putoavat syntyneeseen reikään ja jos oikein hyvin käy, reikä umpeutuu kun mokoma on vielä siellä. Pelaaminen olikin jatkuvaa hyvien etenemisreittien ja ansojen sijoittelun suunnittelua, eli hyvinkin taktista ja miettimistä vaativaa toimintaa.

Pelin muinaiseen suosioon vaikutti myös aikaisekseen mullistava kenttäeditori, jonka avulla pienet pelaajat pystyivät toteuttamaan itseään ja luomaan peliin uutta sisältöä.

Onkin kiva sanoa Lode Runnerille kättäpäivää iso hymy naamallaan, joskin vanhojen muistojen perusteella uusversio on muuttunut ainakin retrosedän arvion mukaan aika paljon alkuperäisestä. Peli tahti näet tuntuu vähän turhan nopealta, joskin näin kyllä todellakin pidetään pelaaja varpasillaan.

Pelaaminen on kuitenkin jännittävää ja mielenkiintoista. Tämä on kaukana perustasoloikasta ja älypelin piirteet maistuvat yhä hyviltä. Peli myös kunnioittaa historiaansa siinä määrin, että mukaan tulee hyvä pikku historiikki. Olisin kuitenkin itse toivonut oheen myös sitä ihan alkuperäistä Lode Runneria, sillä kaikessa graafisessa rumuudessaan ja yksinkertaisuudessaan se on pelinä suorastaan ajaton.

Kiitos erilaisten pelitilojen, kenttäeditorin ja moninpelin Lode Runner on yksi parhaimmista retromodernisoinneista vähään aikaan.

Demo: Rajallisesti sisältöä, vain muutama moninpelitila.

Täysversio: Online-pistetilastot, achievementit, kenttäeditori, mahdollisuus lähettää ja ladata itsetehtyjä kenttiä, Live-moninpeli.

Live-extrat: Pelaajakuvia, erilaisia kenttä- ja taitolaajennuksia.

Hinta/laatu-suhde: 800 pisteellä tasokasta retroilua.

 

Minesweeper Flags

TikGames

Jukka O. Kauppinen

Miinaharava on yksi maailman suosituimmista peleistä. Se on erinomaista päättelyviihdettä kepoisten yksinpelien ystäville, mutta sanotaan ihan suoraan: Xbox 360 -versio on kaameaa kuraa. Miten näin nerokkaan mainio peli voidaan pilata näin täysin?

Loppuversiosta viis. On uskomatonta vittuilua tarjota pelistä ilmainen demo, joka loppuu jo ennen alkamistaan. Muutama siirto ja ding, ostathan pelin? Tämä on onnettomampi ja perseilevämpi trial kuin mistään XBLA-pelistä koskaan aikaisemmin. Pitäkää tunkkinne.

Demo: Moninpeli samalla koneella, sadistisen lyhyt testipeli.

Täysversio: Moninpeli Livessä.

Live-extrat: –

Hinta/laatu-suhde: 400 pojolla kannattaa ostaa mieluummin vaikka uusia työpöytäteemoja.

 

New Rally-X

Bandai Namco Games

Jukka O. Kauppinen

Tämä peli on ainakin meikäläiselle tuttu Radar Rat Race -nimellä. Pelien ja peli-ideoiden kloonaaminen kun oli vielä 80-luvulla joskus melkoisen suoraa ja röyhkeääkin, joten tämä Namcom kolikkopeli nähtiin monessa muodossa ja monella nimellä eri pelikoneilla.

Enpä kuitenkaan olisi surrut yhtään, jos tätä uusioversiota ei olisi koskaan tehty. Mitä ihmeen järkeä on julkaista yksi yhteen -versio 1981 julkaistusta kolikkopelistä, joka ei nauti jonkin Space Invadersin kaltaisesta megalomaanisesta kulttimaineesta? Vai olisiko uuden version idea tarjota retroperspektiivi pelien kehittymiseen lähemmäs kolmen vuosikymmenen aikana?

Kilpa-ajelua sokkelossa ei voi kuvailla mitenkään viittä minuuttia pidempää kiinnostavaksi elämykseksi, etenkään kun demoversion kahden kentän rajoitus tulee jo ennen sitä täyteen. Mutta vaikea tämän täysversiotakaan on suositella muille kuin niille, joiden pelimaku on jämähtynyt 80-luvun alkuun.

Retrokolikkopelikurakäännös jätelammikon syvimmistä päästä.

Demo: peliaika rajoitettu kahteen kierrokseen.

Täysversio: online-pistetilastot, saavutukset.

Live-extrat: kuvapaketti

Hinta ja hinta/laatu-suhde: 400 pistettä. Silkkaa paskaa. Samaan hintaan saa Space Giraffenkin, joten miksi vaivautua?

 

Schizoid

Torpex Games

Juho Anttila

Parhaat ideat ovat yksinkertaisia. Tarvitaan vain punainen alus, joka syö punaisia vihollisia mutta kuolee sinisiin. Sen kaveriksi sopii ja sininen alus, joka taas toimii aivan päinvastoin. Näin saadaan Schizoid, yksi Xboxin koukuttavimmista kaksinpeleistä. Peli, jonka parissa lyhyt ”kokeillaan nyt yksi erä”-tyyppinen sessio venyi tuntien mittaiseksi.

Kahden pelaajan yhteispeli joko samalla konsolilla tai verkon ylitse on Schizoidin ydin. Kukin pelin 120:stä kentästä pitäisi saada puhdistettua kaikista punaisista ja sinisistä vihollisista. Koska pelaajat pystyvät syömään vain oman aluksensa värisiä vastustajia, tarvitaan alueiden tyhjentämiseen saumatonta yhteistyötä, jotta alueet saadaan tyhjennettyä.

Erilaiset viholliset ja bonukset tuovat tervetullutta vaihtelua pelikokemukseen, mutta perusajatus pysyy silti läpi pelin samana. Miksipä sitä hyvää muuttamaankaan, pelimekaniikka toimii kuin lehmä piraija-altaassa ja pelaaminen onkin kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokkaan addiktiivista.

 Vaikka Schizoid on suunniteltu kaksinpeliksi, onnistuu pelaaminen myös yksinään. Mikrobijahti botin kanssa on tylsää, mutta hardcorepelaajille suunnattu Uberschizoid-pelimuoto , jossa pelaaja käskyttää samalla ohjaimella molempia aluksia, toimii paremmin. Jakomielitautinen pelitapa sopii ennen kaikkea haasteita kaipaaville; satunnaisella pelaajalla puolestaan uhkaa poksahdella verisuonet päässä meiningin äityessä kaoottiseksi koheltamiseksi.

Demo: Ei erikoista mainittavaaLöytyy

Täysversio: 120 kenttää

Live-extrat: Teemoja, kuvapaketteja

Hinta ja hinta/laatu-suhde: 800 pistettä. Kahdestaan pelattuna ehdottomasti hintansa arvoinen. Yksin pelaaminen ei vaikeudessaan sovi kaikille.

 

Shred Nebula

CrunchTime Games

Juho Anttila

Asteroids ja samalla koko ylhäältä päin kuvattujen 2d-avaruusräiskintöjen lajityyppi saavuttaa tänä vuonna kolmenkymmenen vuoden kunnioitettavan iän. Vuodet eivät silti ole nakertaneet avaruusräimeen viehätystä. Yksi alus loputtomia vihollislaumoja vastaan on yhä mutkattoman kiehtova konsepti, jota Shred Nebulakin hyödyntää.

Lämmin tunne valtaa mielen, kun muikean kauniiden taustojen päällä käytävä tuhon sinfonia pyörähtää käyntiin. Pelityypin perinteiden mukaisesti ruutu täyttyy ohjuksista ja räjähdyksistä vihollislaumojen hyökätessä armottomasti pelaajaraukan kimppuun. Meininki ei ole aivan helppoa ja kuolo korjaakin usein. Vapaa jatkomahdollisuus elämien päättyessä estää turhautumisen, mutta huippupisteet jäävät tällöin saavuttamatta.

Ohjausmetodi ei ole yksinkertaisimmasta päästä: toimintoja löytyy kaikille ohjaimen nappuloille. Pienellä harjoittelulla alus kuitenkin tottelee kapteeninsa käskyjä nopeasti ja sulavasti. Pelattavuus on saatu hiottua erinomaiseksi, vaikka ykkös- ja kakkosaseen sijoittaminen samalle puolelle ohjainta aiheuttaa harmistusta.

Innokasta avaruusmatkailijaa hellitään monenlaisilla pelimuodoilla. Kadonneen avaruusretkikunnan etsimiseen keskittyvän kampanjan lisäksi tarjolla on pistejahtia tasaisesti vaikeutuvia vihollislaumoja vastaan yksin tai kaverin kanssa sekä taistelua live-yhteyden ylitse parhaimmillaan kahdeksan pilotin välillä.

Shred Nebula yllättää positiivisesti. Visuaalinen ilme on näyttävä ja pelattavuus on sulavaa ja monipuolista. Sisältö ei myöskään pääse loppumaan aivan heti kesken, ainakaan jos haluaa saavuttaa hyvät pisteet pelkän tarinamuodon läpi kiirehtimisen sijasta.

Demo: Ei erikoista mainittavaa

Täysversio: 40 kenttää, pistejahtipelimuoto, moninpeli jaetulla ruudulla tai verkossa

Live-extrat: Trailereita, kuvapaketteja, teemoja

Hinta ja hinta/laatu-suhde: 800 pistettä. Sujuvaa ja näyttävää retrohenkistä avaruusräiskettä tuntikausiksi. Kosolti vastinetta rahalle.

 

Virtual On: Oratorio Tangram

Sega

Eric Hartin

Virtual On on esimerkki täysin japanilaisesta pelistä. Japanilaisesta kolikkopelistä tehty käännös on kolmiulotteinen nopeatempoinen peli, jossa kerrostalon kokoiset, kirjavat robotit mättävät toisiaan mitä eriskummallisimmilla tavoilla. Kirjavia tosiaan! Joukosta löytyy neonvihreätä ja pinkkiä robotteja, joista jälkimmäinen ampuu sydämenmuotoisia säteitä.

Konsepti on kieltämättä mielenkiintoinen: areenalle mahtuu kaksi robottia, jotka kieppuvat toistensa ympärillä mättäen ja ampuen toisiaan minkä kerkiävät. Tähtäys on automaattista: kunhan toinen pelaaja on ruudulla, aseet hakeutuvat suoraan tätä kohti. Tärkeintä onkin käyttää kenttää hyväkseen, ettei toinen pääse sihtailemaan.

Mielenkiintoinen konsepti kaatuu siihen, että peli ei sovi alkuunkaan Xbox 360:n padille. Kolikkopeliä varten suunnitellulle kahden tikun järjestelmälle on koetettu laittaa kaikenlaisia vaihtoehtoja, mutta mikään niistä ei oikein tunnu kovinkaan intuitiiviselta. Toinen ongelma on selvästi peliseura: joko peli on liian outo tai sitten moni muukin on todennut kontrollien sietämättömyyden.  Kun mukaan laskee vielä sen, että peli on selkeästi suora käännös ilman sen suurempia kaunisteluita, voi Virtual Onin jättää ostamatta.

Demo: Ei moninpeliä, vain lyhyt pyrähdys arcade-moodissa.

Täysversio: 2 pelaajan moninpeli verkossa, kaikki kentät.

Live-ekstrat: Online-pistetilastot, achievementit, pelaajakuvat.

Hinta ja hinta/laatusuhde: 1200 pistettä. Suolainen hinta huonosti portatusta kolikkopelistä. Passaa.


Lisätietoja Xbox Live Arcadesta:

Microsoftin Live Arcade -sivut

Xbox Live Arcade Wikipediassa 

Lue myös

PlayStation 3:n ladattavat pelit testissä – PlayStation Storen parhaat

PlayStation 3:n ladattavat pelit testissä osa 2

Wiin Virtual Console -ladattavat pelit testissä – onko Nintendo iskenyt retrokultasuoneen?

Mielenkiintoisin esitellyistä peleistä oli…

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
3 on 3 NHL Arcade
0%
Banjo-Tooie
0%
The Dishwasher: Dead Samurai
0%
Flock
0%
Lode Runner
0%
Minesweeper Flags
0%
New Rally-X
0%
Schizoid
0%
Shred Nebula
0%
Virtual On: Oratorio Tangram
0%

Siirry takaisin kyselyyn