Uusimmat

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi

06.04.2007 14:00 Jukka O. Kauppinen

Xbox 360 on vakuuttanut monet pelaajat erityisesti toimivan Live-verkkopalvelunsa ansiosta. Vaikka palvelu on maksullinen, maksaa siitä mielellään – niin hyvä kokonaisuus Microsoftilla on. Erinomaisten verkkopeli- ja kaveriominaisuuksien ohella Live on  erityisesti ihastuttanut ladattavilla ilmaispeleillään ja pikkurahalla ostettavilla pienehköillä täyspeleillä.

Syynäsimme Liven Arcade-pelihallin pelejä suurennuslasilla. Löytyykö palvelusta hauskoja yllätysherkkuja vai kaameita kalkkunoita?

Testissä pelit: Bankshot Billiards 2, Crystal Quest, Gauntlet, Geometry Wars: Retro Evolved, Heavy Weapon, Mutant Storm Reloaded, Outpost Kaloki X, Paperboy, Ultimate Mortal Kombat 3, Uno ja Wik: Fable of Souls.

Liven pelipalvelu on nimeltään Live Arcade. Arcaden toimintamalli on identtinen kotitietokoneiden shareware-pelien levitysjärjestelmän kanssa. Pelaajat voivat hakea pelistä ilmaisen esittelyversion. Jos he pitävät siitä, voi pelistä siitä ostaa täysversion. Demossa ei ole kaikkia täysversion ominaisuuksia, esimerkiksi pelitilat ovat rajalliset eikä internet-moninpeliä yleensä ole.

Positiivisesti pelien hinnatkin ovat kohtuulliset. Hinnat lasketaan niin sanotuissa Xbox-pisteissä, ja useimpien pelien hinta on joko 400 tai 800 pistettä, joidenkin harvojen 1200 pistettä. Pisteitä voi ostaa Xbox Live -tililleen luottokortilla tai ostamalla kaupasta pistekortin. Oikeassa rahassa mitaten 1000 pistettä vastaa 12 euroa.

Pikkurahalla saa runsaasti hupia, eikä ilmaisten demoversioidenkaan ilofaktoria pidä vähätellä. Live onkin Marketplace- ja Arcade-palveluineen hieno palvelu pelaajille. Tarjolla on runsain mitoin niin ilmaista kuin pikkurahalla saatavaa herkkua.

Ja mitä tarjolla sitten on? Esittelemme nipun Xbox Live Arcaden pelejä. Tarkoitus ei ole kuitenkaan arvostella kaikkia yhdellä kertaa, vaan pelejä syynätään jatkossakin. Lisää Arcade-pelejä esittelyssä jo ensi viikolla!


Bankshot Billiards 2

Pixelstorm Entertainment

Mitäpä olisi pelilaite, jos siitä ei löytyisi biljardia? Vielä kun löytyisi myös pubitikka, niin kaikki olisi täydellistä höyryisiä ja huuruisia koti-iltoja varten. Bankshot Billiards 2 on hyvin perinteinen ylhäältä kuvattu pallontökkimispeli, joka tarjoaa miellyttävän peruspelikokemuksen. Biljardipöytä näkyy siistinä 2d-tasona tai 3d-kenttänä, riippuen pelaajan mieltymyksistä. Mailaansa pelaaja ohjaa vasemmalla hatulla. Komennot ovat simppelit, kuten biljardin pelaaminenkin. Eihän tämä mikään maailmanmullistaja ole, mutta tarjolla on tasaista pikku sporttiviihdettä.

Pelissä on yhdeksän eri pelimuotoa, sisältäen muun muassa klassisimmat 8- ja 9-pallon, 14.1 Continuous -pelin ja 3-Ballin.

Moninpelimahdollisuudet ja online-pistetilastot ovat kattavat ja monipuoliset. Etenkin kahden pelaajan kesken illan viihteenä tämä voi olla hyvinkin mukava pakkaus, semminkin kun molemmilla on vielä Live-webkamera.

Demo: 2 pelaajan moninpeli samalla konsolilla ja Livessä

Täysversio: 3 pelaajan moninpeli samalla konsolilla ja Livessä

Live-extrat: Pistetilastot, Live-kameratuki

 

Crystal Quest

Stainless Games

Olemukseltaan simppeli, suorasukainen keräily- ja räiskintäpelin yhdistelmä, joka vaatii hieman sormien koordinointitaitoa. Pelaaja käyttää molempia sauvoja yhtaikaa. Toisella ohjataan ruudulla liikkuvaa alusta, toisella kontrolloidaan aluksen hernepyssyä, jolla ammuskellaan ruudulla liikkuvia vastustajia. Tavoite on yksinkertaisesti kerätä kentiltä kaikki kristallit ja bonukset, samalla vältellen ruudulle ilmestyviä pahulaisia ja esteitä.

Aluksen yhtaikainen ohjaaminen ja ampuminen vaatii hieman kokonaisuuden hahmotuskykyä ja sormikoordinaatiota, mikä lieneekin pelin tärkein juju. Pelillisesti touhu on puhdashenkistä arcadepuuhastelua, sormitaitojen esittelyä ilman räjähtely- tai väkivaltaelementtejä. Visuaalisesti touhu on pikkusievää mutta vakiona tuleva ääniraita alkaa rassaamaan nopeasti.

Mukana myös alkuperäinen, antiikkitasoinen versio pelistä. Sitä jaksaa pelata ehkä minuutin.

Demo: ei moninpeliä

Täysversio: ei moninpeliä

Live-extrat: Pistetilastot. Ladattavaa lisäsisältöä, muun muassa grafiikkasettejä, äänipaketteja, uutta pelattavaa ja muuta höystettä.

 

Gauntlet

Digital Eclipse

Gauntlet on yksi maailmanhistorian legendaarisimmista peleistä. Edelleen. Alkuperäinen kolikkopeli pudotti neljä pelaajaa seikkailemaan samaan luolastoon, ja hirveä kisahan siitä syntyi. Örrimörrilaumojen teilaamisen ohella kun kaikilla oli myös hirveä kiire kerätä parhaat aarteet itselleen. Voi sitä, joka ei ollut tarpeeksi nopea.

Alkuperäisen pelin juju toimii edelleen, 360:llä paremmin kuin vuosiin. Samalla konsolilla peliin pääsee neljä pelaajaa samalle ruudulle, pelattiin sitten kotona saman telkan ympärillä tai internetissä Xbox Liven kautta. Homma toimii ja vie muassaan. Nettipeliseuraa on kätevästi helppokäyttöisellä kaverihaulla ja tätä myös pelataan. Muidenkin olisi hyvä ottaa tästä esimerkkiä nettipelin toteuttamiseen.

Vaikka 360-versio pelistä näyttääkin alkuun kovasti alkuperäiseltä kolikkopeliltä, niin grafiikka on onneksi tehty uusiksi. Tulos on kauniimpi ja tarkempi kuin ennen, mutta alkuperäisen tyylillä. Kuvakulma on yhä ylhäältä ja neljä hahmoa kipittävät luolastoissa kuin parhaassa nuoruudessaan. Taikuri, barbaari, naissoturi ja haltia omaavat kukin hieman erilaiset kyvyt, minkä ansiosta pelaamisessa on sopivasti taktikoinnin makua.

Ennen kaikkea peluu on kuitenkin mitä puhdasverisintä ja nautinnollisinta hack’n’slashia, kentältä toiselle, jatkuvan iloittelun, kilpailemisen ja mesoamisen merkeissä.  Hämmästyttävää miten hyvin 21 vuotta vanha pelikonsepti toimii edelleen. Tämä kuuluu jokaisen 360-omistajan kiintolevylle. Parhaimmillaan ehdottomasti moninpelinä.

Demo: ei moninpeliä

Täysversio: 2-4 pelaajan moninpeli samalla konsolilla ja Livessä

Live-extrat: pistetilastot ja achievementit.

 

Geometry Wars: Retro Evolved

Bizarre Creations

Hämmästyttävää visuaalista ilotulitusta ja raskaan luokan pelattavuutta. Siinä kaksi asiaa, joiden ansiosta Geometry Wars pursuaa suoranaista elämän- ja pelaamisen iloa. Sitä on pidetty jopa niin hyvänä pelinä, että joillekin 360:n pelatuin peli onkin tämä Arcadesta ladattava räiskintä, eikä mikään isolla rahalla tehty tuotos.

Tavallaan peli muistuttaa pelattavuudeltaan Crystal Questia. Pelaaja ohjaa vasemmalla sauvalla 2d-pelikentällä liikkuvaa alusta. Oikealla sauvalla ohjataan aluksen räiskepyssyä, joka syytää ympärilleen 360 asteen kääntyvyydellä jatkuvaa ammusvirtaa. Kuulostaa Crystal Questilta, mutta siinä missä Crytalissa enemmänkin puuhastellaan, tässä räiskitään ja räjäytellään aivan päättömään tahtiin. Upeiden visuaalisten efektien ansiosta ruutu täyttyy väreistä ja revontulista, vihollislaumojen täyttäessä ruudun taustat vellovat ja räjähdykset leimuavat. Tapahtumat hyökkäävät silmille. Etenkin pelin edetessä, kun pelaaja saa käyttöönsä yhä massiivisempia aseita – ja vihollislaumat vain kasvavat ja mahtavoistuvat.

Muuta pelissä ei tehdä. Vain räiskitään. Kiivaalla tahdilla. Yksinkertaisuus on viety huippuunsa, sillä edes tulitusnappia ei ole. Alus räiskii koko ajan, pelaaja vain katsoo missä ja minnepäin. Ja kyllä se on hauskaa. Geometry Wars hakeekin innoituksensa paljon yksinkertaisempien pelien aikakaudelta, mutta kuorruttaa paketin 360:n efekteillä. Ja kuten kuulostaa, tulos on mitä nautittavin räiskintäpeli.

Demo: ei moninpeliä, aikarajoitus.

Täysversio: ei moninpeliä

Live-extrat: pistetilastot ja achievementit.

 

Heavy Weapon

Popcap Games

Heavy Weaponia ei pysty ylistämään liikaa. Se on peli, joka tarttuu kiinni jokaisen retropelaajan sieluun ja junttaa itsensä kunnolla kiinni. Pelin meininki on selvää ja suorasukaista. Pelaaja ohjaa kentällä vierivää panssarivaunua, joka höökii vihollismaassa syvemmälle ja syvemmälle kiivaan taistelun merkeissä. Pelaaminen on äärettömän yksinkertaista: vasemmalla sauvalla ohjataan tankkia oikealta vasemmalle, oikealla tatilla tähdätään. Aseet paukkuvat taukoamatta automaattisesti, mitä nyt joskus voi liipaisinta suutelemalla lipsauttaa ydinpommin taivaalle.

Toiminta on kiihkeää, taukoamatonta ja mukaansatempaisevaa. Taivas täyttyy kiitävistä viholliskoneista ja näiden pudottamista pommeista, joiden lomassa pelaajan megatankki vyöryy eteenpäin syytäen taivaalle torjuntatultaan. Meininki taukoaa vain kenttien välissä, jolloin pelaaja voi käyttää yhden hyvin ansaitsemansa asepisteen jonkin tehokkaamman lisäaseen hankkimiseen vaunuunsa. Ja voi sitä tuhon ylistyslaulua. Tankki syytää taivaalle moninkertaista it-tultaan, ohjukset kiitävät ja lasersäde pilkkoo lentokoneita ja pommeja pirstaksi, sikäli mikäli zoneen vaipuva pelaaja niitä edes tiedostaa.

Vauhdikasta ja valtavan hauskaa pelattavaa. Parhaan luokan kiihkeää shoot’em’up-meininkiä retrohengessä toteutettuna.

Demo: neljän pelaajan moninpeli samalla konsolilla

Täysversio: 2-4 pelaajan moninpeli samalla konsolilla ja Livessä

Live-extrat: Pistetilastot, achievementit, mahdollisesti myöhemmin lisää pelisisältöä

 

Mutant Storm Reloaded

PomPom Games

Mutanttimyrsky on jälleen yksi vekkuli Xboxin molempia sauvoja hyödyntävä räiskintäpeli. Ja sen kera luvassa on myös tiukkaa efektimyrskyä. Pelistä muistuu ehkä mieleen parhaimmin Jeff Minterin klassinen, tiukassa maineessa notkuva räiskintäpeli Tempest 2000. Siinäkin pelaaja kontrolloi ruudun keskellä löllöttävää alusta, joka tulittaa kaikkialta ympäriltä lähestyviä vihollisia. Mutanttimyrskyssä pelaaja vain voi kontrolloida omaakin alustaan ja pelistä puuttuu se äärimmäinen hulluusfaktori, se käsittämätön psykedeelisyys joka yleensä täyttää Jeff Minterin tuotteet.

89 huoneen mittaisessa räiskintäpelissä piisaa kuitenkin luovaa hulluutta ja meininkiä niin paljon, että tätä pelaa hyvin mielellään. Visuaaliset efektit ovat mielikuvituksellisia, kuten myös pelin kehittyessä ruudulle pulpahtelevat suuremmat hirviöt. Värisyklit ja psykedeelinen vauhti pitävät otteessaan. Pelin ongelma on vain siinä, että Livessä on tarjolla myös Geometry Wars, jossa on pohjimmiltaan hyvin samankaltainen toteutus. Geometry vain on vielä kiivaampi ja yksinkertaisesti astetta parempi, joten Mutant Storm jää tällaisenaan vähän kuin varapeliksi.

Demo: ei moninpeliä

Täysversio: 2 pelaajan moninpeli samalla konsolilla

Live-extrat: pistetilastot

 

Outpost Kaloki X

NinjaBee

Kaloki on kyllä kiva poikkeus Liven pelivalikoimassa. Eihän kevyissä arcadepeleissä mitään, mutta kyllä reipas pikku strategia ja bisneskin löytävät ystävänsä maailmalla. Ja oman avaruusaseman pyörittäminen on aina kivaa.

Kalokissa pelaaja hoitaa pientä kaupallista avaruusasemaa, jossa käy vieraita jos jonkinlaisia. Asemat ovat rajoitetun kokoisia, joten pelaajan homma on rakentaa siihen sopivia laajennuksia, jotka houkuttelevat asiakkaita ja bisnestä, tienata rahaa ja pitää asema kunnossa. Vaikuttavia tekijöitä ovat tärkeimmiten energian riittävyys, eli erilaisia lisukkeita ei voi rakentaa jos niille ei riitä käyttövoimaa. Mutta jokainen energiapaneeli vie yhden kaupallisen laajennuspisteen, joten asioista on pakko tinkiä. Rakennettuja moduleja on myös pidettävä kunnossa, roskainen ja haiseva asema ei houkuttele ketään. Ja talkkarimoduuliin menee taas yksi laajennuspiste. Ja milläs laajennuksia rakennetaan? No rahalla tietenkin.

Eli kyseessä on kiva, varsin yksinkertainen ja selkeä rakentelu- ja bisnespeli. Peliä on kiva katsoa ja asiat on esitetty selkeästi. Demoversiossa on vain kaksi tehtävää, mutta pelin rekisteröimällä erilaisia tavoitteellisia tai vapaita tehtäviä saa roppakaupalla. Käytännöllisesti pelin voi tallentaa koska tahansa, joten pelaaminen onnistuu myös pitkissä, monen päivän sessioissa. Oikein miellyttävä astetta kehittyneempää ajattelua vaativa puuhailupeli.

Demo: ei moninpeliä.

Täysversio: ei moninpeliä.

Live-extrat: online-pistetilastot ja achievementit. Mahdollisuus ladata peliin lisää sekä ilmaisia että maksullisia uusia tehtäviä. Lisänä maksullisia kuvasettejä.

 

Paperboy

Digital Eclipse

Paperboy on taatusti yksi sadistisimmista peleistä ikinä. Pelaaja on näet jenkkisarjoista tuttuun tyyliin postinjakajapoika, joka huristelee fillarillaan pikkukaupungin kaduilla, yrittäen viskellä päivän lehden asiakkaan postilaatikkoon tai kotiovelle. Mutta voi, ei se ole niin helppoa kuin luulisi. Postilaatikkoon on vaikea osua vauhdissa, vihaiset koirat jahtaavat, kaduilla ja jalkakäytävillä on esteitä ja niin pois päin. Jos Paperboy-peli perustuu todellisuuteen, niin jokainen postinjakaja on sankariainesta.

Paperboyn pelaaminen onkin yhtaikaa hauskaa retrohuvittelua että masokistista itsensä kiusaamista. Jestas, tämä oli vaikea peli silloin 80-luvullakin. Ja niin se on edelleen. Sen autenttinen siirtäminen Xbox 360:lle on hullu idea, joka on saatu varmasti jonkin sikäläisen pervoklubin raippahuoneessa. Mutta kiitos siitä. Tällä pelillä erotellaan jyvät akanoista.

Demo: ei moninpeliä

Täysversio: kahden pelaajan moninpeli samalla konsolilla ja Livessä

Live-extrat: Pistetilastot, achievementsit

 

Ultimate Mortal Kombat 3

Digital Eclipse

Mortal Kombat oli aikoinaan varmastikin maailman kohutuimpia, ellei se kaikkein kohutuin peli. Yksi niistä ensimmäisistä, joista mainostettiin oikein televisiossa. Sen Xboxille hulautettu kolikkopeliversio tarjoaa historiallista mätkintää, joka on tappelupelien harrastajille varmasti oikein oivaa ajanvietettä. Onhan tarjolla 22 tappelijaa ja salaiset hahmot kaupan päälle. Lisäksi Arcade-mätkeessä on lisäherkkuna 2 vs 2 hahmon nelinpeli ja muita moninpelitiloja, jopa Live-moninpeli. Tällaista nautintoa ei ole varmaankaan kovin usein pelaajille tarjottu.

Mutta vähemmän mätkintää harrastaneille Mortal Kombat, edes ultimaalisena kolmosversiona, ei herätä sillä tavoin tunteita. En epäile etteikö tämä olisi jonkun mielestä megahieno klassikkokonversio. MK-sarjalla on pelihistoriallista merkitystä ja mätke toimii hyvin Xboxillakin. Kontrollit ovat selkeät, vaikkakin olisi tietysti kiva päästä mättämään kunnon kolikkopeliohjaimilla. Äänet ja animaatiot ovat historialliset, eli tiukimmalle nykypelaajalle vähän karut. Mutta peli toimii. Syvyyttä ja haastettakin lienee niille, jotka jaksavat istua katsomassa pikselöityjen hahmojen pieksäntää.

Demo: kaksinpeli samalla konsolilla

Täysversio: 4 pelaajan moninpeli samalla konsolilla ja Livessä

Live-extrat: Pistetilastot, achievementit, kuvapaketteja.

 

Uno

Carbonated Games

Vanha kunnon seurapeli Uno nousi räväkästi Xbox Liven pelatuimpien pelien joukkoon. Ei ihme. Neljän pelaajan yksinkertainen korttipeli on virtuaalisen kortinlätkinnän ohella yhdistelmä tuuria, taitoa ja juonittelua. Korteista tulee eräällä tapaa mieleen pokeri, mutta eri värien/maiden ja numeroiden ohella muuta yhteistä ei oikeastaan olekaan. Kunhan vain yritetään päästä eroon pelin alussa käteen jaetuista korteista ja kiroillaan muita pelaajia, jotka juonivat sinua vastaan ja tunkevat käteesi puolen tusinaa lisäkorttia juuri kun valmistauduit tuulettamaan ja lyömään pöytään viimeisen korttisi.

Unon toteutus on todella erinomainen. Peli on selkeä ja tyylikäs, jopa maltillinen. Kokonaisuus miellyttää silmää ja luo pelaamiselle nautinnollisen ympäristön. Joka pelissä on aina neljä pelaajaa, tekoälypelaajien täyttäessä ihmispelaajien saavuttua loput paikat. Tekoäly on hyvä vastus ja tarjoaa kelpo treenauskumppanin, mutta 2-3 pelaajan verkkopeleissä se saattaa pahimmillaan kyykyttää ihmispelaajiakin.

Seurapelinä Uno toimii tietenkin parhaimmin ihmisten kesken, mieluiten tuttujen. Kommentointi, räkänaurut ja voivottelut raikuvat mukavasti verkon yli ja Live-kameraakin tuetaan.

Ehkä yllättäenkin, Uno on ehdottomasti yksi parhaita Live-pelejä. Se toimii, viihdyttää ja sopii hyvin vaikka koko perheelle. Vetoaa niin perheenäiteihin, junnuihin kuin raskaan sarjan hardcore-pelaajiin.

Demo: ei moninpeliä

Täysversio: 4 pelaajan moninpeli samalla konsolilla ja Livessä

Live-extrat: pistetilastot, ladattavaa lisäsisältöä, Live-kameratuki

 

 

Wik: Fable of Souls

Reflexive Entertainment

Liven huipputarjontaan sisältyy ehdottomasti erinomainen äly- ja ajattelupeli Wik… Jo Live Arcaden lanseeraussettiin kuulunut Wik viehättää edelleen tyylikkäällä olemuksellaan ja omaperäisyydellään. Pelaaja on näet hahmo, joka loikkii pelikentillä tarttuen kielellään kentällä oleviin rakennelmiin. Heilauttelemalla itseään paikasta toiseen Wik kerää kentiltä esineitä ja jatkaa yhä syvemmälle peli uumeniin.

Wikissä on määrättyä yhteneväisyyttä Oddworld-peleihin, mutta hauskan omaperäisesti toteutettuna. Oikein suositeltava pieni viihdepakkaus astetta erikoisempien pelien ystäville.

Demo: moninpeli samalla konsolilla, ei Live-moninpeliä

Täysversio: 4 pelaajan moninpeli samalla konsolilla, ei Live-moninpeliä

Live-extrat: pistetilastot ja achievementit


Ja sitten…

Pyrin testaamaan jokaisesta pelistä sekä demo- ja täysversion, mutta koska Arcade-pelien testejä on tehty pidemmällä aikavälillä niin metodit lipsuivat joskus hitusen. Olen pyrkinyt tarkistamaan demo- ja täysversioiden monin- ja verkkopelitiedot eri lähteistä, mutta tunnustan kyllä heti jos johonkin on jäänyt virhe. Saa siis oikaista vaikka kommenttilaatikon kautta, jos joku huomaa selvän virheen.

Lisää Xbox Live Arcade –pelien esittelyjä ensi viikolla.

Lisätietoja Xbox Live Arcadesta ja Arcade-peleistä:

http://www.xbox.com/en-US/games/livearcadexbox360/default.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_360_Live_Arcade

http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Points

Mikä mainituista peleistä kiinnostaisi eniten?

Katso tilanne vastaamatta