Uusimmat

Xbox One – Domen eeppinen konsolitesti

07.11.2014 17:38 Jukka O. Kauppinen

Microsoft julkaisi uuden Xbox One –konsolinsa Suomessa vähän aikaa sitten, vain 10 kuukautta sen jälkeen, kun laite oli jo saapunut isompien pelimaiden markkinoille. Viivästyminen on kirpaissut yhtiötä todella pahoin, ja Xbox One joutuukin taistelemaan asemastaan pelimarkkinoilla kynsin ja hampain.

Suomessa, perinteisessä PlayStation-maassa, tilanne on vielä haastavampi. Mutta onko Xbox Onella ylipäätään mahdollisuuksia? Onko laite hyvä? Onko sitä mukava käyttää? Mitä hyvää tai huonoa siinä ylipäätään on? Ja onko sille pelejä?

Domen Jukka O. Kauppinen ja Miikka Lehtonen ottavat selvää. Valmistautukaa puolentoista tunnin Xbox One –syväanalyysiin, joka alkaa allaolevaa videota klikkaamalla:

 

 

Kuvassa ja äänessä: Miikka Lehtonen ja Jukka O. Kauppinen

Kuvaus ja editointi: Jukka O. Kauppinen

Taustakuvituksena mm. Microsoftin Xbox One -promootio- ja messuvideoita, Xbox One -käyttöliittymäkuvaa, pelikuvaa ja muita enemmän ja vähemmän sopivia videoita.

Sisältö:

  • 0:01 Alkujauhantaa. Xbox Onen alkutaival, failit ja nousu, viivästymisen seuraukset.
  • 0:15 Konsolin käyttöliittymä ja käyttöjärjestelmä, Store, Xbox Live, moniajo, kaverilistat, pilvi, padi, muut ominaisuudet…
  • 0:46 Pelit, multiplattarit. Titanfall, NHL 15, muut, loikka Kinectiin ja konsolisotiin.
  • 0:52 Pelit, ekslut. Ryse, Dead Rising 3, Forza Motorsport 5, Forza Horizon 2, Killer Instinct, Quantum Break, Halo: Master Chief Collection, Sunset Overdrive, Fable Legends, Crackdown 3, NHL 15 (taas), Project , pelien yhteenveto.
  • 1:18 Viihdekäyttö.
  • 1:21 Käyttömukavuus… PS4:ään verrattuna.
  • 1:25 Yhteenveto.

 

Palautetta ja vastauksia

Artikkelista, YouTubesta ja foorumilta kerättyjä kommentteja palautteineen. Kiitoksia välittämisestä!

 

Palaute: Miksi Jukasta näkyy läpi?

Vastaus: Aikataulukysymys. Video kuvattiin jo syyskuussa, mutta kun perään osui niin JOKin syysloma kuin monta muutakin kommervinkkiä, niin editointi eteni pienissä paloissa, hitaasti. Torstaina 6.11. oli päätettävä, että jatketaanko viilausta, jolloin jutun julkaisu loikkaisi viikolla eteenpäin, vai painanko Save ja renderöin videon. Seuraavan päivän julkaisu voitti arvonnassa, joten viilaaminen sai riittää. Tarpeeksi hyvä. Juttu ulos!

Palaute: Tehoeroa vs PS4 vähäteltiin

Vastaus: Ei vähätelty. Mutta ero on loppumetreillä suhteellisen merkityksetön. Kyllä, eroja on muisteissa, kaistassa ja näytönohjaimissa, mutta molemmat konsolit ovat tekniikaltaan hyvin samanlaisia PC-koneita. Tekniikkaan erikoistuneet julkaisut ja konsolisoturit voivat keskittyä detaljeihin, meitä kiinnostaa ennen kaikkea laitteen käytettävyys, toimivuus ja pelit.

Kannattaa muistaa, ettei konsolisotia ole taidettu voittaa koskaan pelkällä paremmalla tekniikalla tai tehokkaammalla konsolilla. Pelit ratkaisevat. Esimerkiksi edellisen konsolisukupolven myynnit päätyivät Nintendon Wii-konsolin voittoon (102 miljoonaa myytyä konsolia) ja PlayStation 3/Xbox 360 ovat tasoissa, molempia on myyty noin 83 miljoonaa laitetta. Kyllähän PSP ja Vitakin ovat DS:ää ja 3DS:ää tehokkaampia laitteita, silti DS/3DS vievät myynneissä.

Niin. Pelit, käytettävyys ja innovaatio ratkaisevat.  Ja se, että onko tarjolla innovaatioita, jotka kiinnostavat kuluttajia. Tekniikka on loppumetreillä sivuseikka, ja siksi myös jätämme tekniikasta kinaamisen suosiolla niille, jotka saavat siitä konsolisotakiksinsä.

Palaute: Väititte, että Xbox One ottaa (PS4:n) tehoissa kiinni, kun optimointi paranee, mikä ei pidä paikkaansa, kun tosiaan rautaerot ovat huomattavia, ellei saada sitä surullisen kuuluista pilveä tulille.

Vastaus: Kuten artikkelissa todetaan, Kinect-pakon poistaminen pienensi käytännön pullonkaulaa PS4:n ja Xbox Onen välillä. Ne pelit, joissa tätä on hyödynnetty, nousivat 900p-vaakaresoluutiosta 1080p-resoluutioon, jolloin ne pyörivät Xbox Onella samalla resoluutiolla ja nopeudella kuin PS4:llä. Tämä toki koskee vain niitä pelejä, joissa Kinectin sammuttamista hyödynnetään, mutta se on myös osoitus siitä että molemmat koneet pystyvät pelaamaan samalla kentällä tasaväkisesti, jos pelinkehittäjät katsovat sen tarpeelliseksi.

Palaute: Edelleen tehoeroista, suora lainaus: ”Esimerkiksi jos kyseessä on pelkästään GPUn laskenta-aikaa ja DDR3 muistia koskevia resurssointeja niin pakolla esimerkiksi ongelmiin koskien eSRAMin kokoa ja sinne sijoitettuja buffereita ei tämä päivitys oikeastaan mitenkään korjaa. Toinen juttu on sitten täysin se, että onko eSRAMin koko puhtaasti keskeinen ongelma esimerkiksi 1080p resoluution kanssa. ”

Vastaus: Onko mikään yllätys, että jätämme tekniikkadetaljien suon niille, jotka tykkäävät rämpiä siinä?

Palaute: Listattiin suosikkipeliksi Dead Rising 3, mikä löytyy myös PC:lle, eikä vaivauduttu mainitsemaan juuri tätä isoa ongelmaa, että suurin osa Xbox One ”yksinoikeuksista” tulee PC:lle.

Vastaus: Eihän tämä ole ongelma. Konsoliyksinoikeudet ovat ekosysteemin kokoisia hiekkalaatikoita. Sony-yksinoikeus kattaa Sonyn ekosysteemit, Nintendo omansa ja Microsoftin ekosysteemi kattaa Xboxit, Windows Phonet, Surfacet ja tietenkin Windows-PC:t. Ei tämä ole mitään uutta eikä sen puoleen ongelmakaan.

Palaute: Ei kuitenkaan mainittu, että PS4 hoitaa pelien tausta asennukset nopeammin.

Vastaus: Ei mainittu montaa muutakaan PS4-juttua. Tämä oli Xbox One –testi, ei konsolivertailu.

Palaute: Olisi kiva nähdä vertailun vuoksi vastaava kattava videoartikkeli PS4 / tehkää PS4 vs. Xbox One –vertailu.

Vastaus: Kiintoisa ajatus. Kannatettavakin. PS4 ilmestyi Suomessa pahimman jouluruuhkakauden keskellä, eikä syvemmän konsolitestin tekemiseen kerta kaikkiaan ollut tuolloin aikaa. Xbox Onen kohdalla aikataulut olivat ”vähän” löysemmät. Kenties jonkinlainen ”vuosi Pleikkari Nelosta”? Harkitaan! Jos ehdimme tehdä kelvollisen peruskässärin ja löydämme kalenterista sopivan kuvauspäivän, niin ehkä hyvinkin!

Palaute: Näitä tämmösiä ”asiaohjelmia” saisi minun puolesta tulla enemmänkin. Aiheeksi vain joku päivän polttava puheenaihe tai peli, porukkaa kameran eteen ja antaa keskustelun soljua.

Vastaus: Domen toimitus on virtuaalinen – jo pelkästään JOKin ja Miikan saaminen samaan kaupunkiin, samaan paikkaan yhtaikaa vaatii oman vaivansa, aikataulutuksensa ja tuuriakin. Eli valitettavasti videoreportaasit eivät synny sillä, että huudan sermin taakse ”nyt kuvataan”, vaan ihmisten pitää ensin liikkua fyysisesti kaupungista toiseen. Toki moisia olisi kiva tehdä, mutta valmistelu on yllättävän työläistä, vaikka lopputuloksen ruuttaisikin ulos sellaisenaan.

Palaute: Lisää näitä. Pituutta tosiaan voisi olla hieman vähemmän.

Vastaus: No, tällainen siitä tuli. Aika tiukkaa asiaa loppujen lopuksi oli, vaikka kaikkea mahdollista ei edes käsiteltykään ja pohjakässärin mukaan mentiin. Yhdellä otolla sisään ja ulos.

Palaute: ADHD-nuoriso saattaa katsoa liian hitaaksi, mutta tällaiselle keski-ikäiselle äijänkäppyrälle osui, kuin nenä päähän! / Äärimmäisen raskasta kuunnella teitä kahta, artikulointi on aivan karseata ja tajuttoman hidasta.

Vastaus: ADHD-videoita on tuubi täynnä, mutta sitä mekin, että kyllä internetsien uumenista löytyy niitäkin, jotka haluavat katsoa asiallista ohjelmaa, jossa aikuiset ihmiset puhuvat järkeviä huutamisen, mekastamisen ja hassun naaman vääntelyn sijaan.

 

Xbox One –peliarvosteluja (yksinoikeuspelit):

Xbox One –peliarvosteluja (monialustapelit):

Linkki: Lisää Xbox One -peliarvosteluja Domen arvosteluarkistossa .