Uusimmat

Zombie Burbz High – zombi-invaasio tabletillesi

09.03.2013 14:00 Miikka Lehtonen

Tablettitietokoneiden yleistyessä firma toisensa jälkeen raapii päätään yrittäessään keksiä, miten kosketusnäyttöä voisi hyödyntää uusilla ja mielenkiintoisilla tavoilla. Hetken näytti siltä, kuin Zombie Burbz olisi tarjonnut todella mielenkiintoisen idean, mutta totuus oli aika paljon karumpi.

On todettava, että vika ei ole yksin Zombie Burbzin. Ennen arvostelukappaleen saapumista peliä mainostettiin minulle iPadilla pyörivänä lautapelinä, jossa peliä pelattiin kosketusnäytön päällä liikuteltavilla, fyysisillä pelikappaleilla.

Idea kuulosti suorastaan erinomaiselta ja todella kiehtovalta. Tabletilla pyörivä lautapelihän voisi tarjota jos jonkinlaista pelimekaniikkaa ja näyttävyyttä, joka ei staattisilla pelilaudoilla ole oikein mahdollista. Samaan aikaan se lautapelien taktiilinen puoli, eli hypisteltävät pelikappaleet, olisivat kuitenkin myös mukana. Voi pojat!

Kun paketista sitten paljastui aika kehno räiskintäpeli, pettymys oli melkoinen.

Kerää koko sarja

Yhden asian suhteen virheelliset ennakkohuhut pitivät paikkansa: Zombie Burbzia todellakin pelataan ruudulle asetettavan hahmon avulla. Zombie Burbz-pelipaketti ei itse asiassa sisällä lainkaan peliä, vaan ainoastaan kolme muovista zombia ja käyttöohjeet. Itse pelin voi ladata vaikka jokainen ilmaiseksi AppStoresta tai Google Play –verkkokaupasta. Mutta sillä ei tee mitään ilman fyysisiä pelimerkkejä.

Kaksi paketin kolmesta zombista on vain muovisia keräilyukkoja, eikä niillä tee pelissä mitään. Sen kolmannen pohjassa taas on kosketuspintaa aktivoivia muovinystyröitä, joiden avulla tabletti pystyy lukemaan pelihahmon paikan ja suunnan. Koska ukkeli on alustoineen aika kookas, Zombie Burbzia pystyy pelaamaan vain tabletin avulla, eikä siis lainkaan iPhonella tai Android-puhelimilla, joiden ruuduista suuri osa peittyisi alustan alle.

Zombie Burbzin taustalla on pelin kiinalaisen valmistajan mukaan ollut halu päästä osalliseksi Pokémon-keräilyhulluudesta. Tarjolla on pino erilaisia zombeja, joista jokaisella on ”oma” pelinsä. Oma on lainausmerkeissä, sillä pelit taitavat olla identtisiä ja ainoa ero on siinä, miltä pelialue näyttää. Arvostelukappaleen koulutyttö-zombi tietenkin mekkaloi koulussa.

Ruudun alalaidassa on puinen barrikadi, jonka yhdellä puolella on zombi-sankarimme. Ylälaidasta taas valuu ruudulle jatkuvana syöttönä ihmisiä. Nämä pyrkivät rikkomaan barrikadin ja pistämään zombimme hengiltä. Ennakkoon aseteltavien ansojen ohella zombi voi puolustautua myös räiskimällä ihmisiä parilla erilaisella aseella.

Ihan rehellisesti sanottuna idea on sinänsä hyvä ja hauska. Olinhan siitä lautapeli-ideastakin ihan täpinöissäni ja jos AppGear olisi keksinyt toimivan idean, se oikeasti paketista paljastunut pelikin olisi voinut olla ainakin ihan hauska. Vaan kun eivät keksineet.

Kahden käden peli

Heti alkuvaiheessa käy selväksi, että fyysinen pelimerkki ei varsinaisesti lisää peliin kuin korkeintaan ongelmia. Hahmon pyörittely ja liikuttelu ruudulla on kömpelöä puuhaa, sillä toinen käsi täytyy kuitenkin pitää myös kiinni kosketusnäytössä eri hyökkäysten aktivointia varten. Niinpä iPadillakin tuli vähän ahdasta kun toisella puolella ruutua suhasi käsi, toisella zombi.

Lisäksi pelaaminen itsessään on hieman hankalaa. Zombin sijainnilla ja suuntauksella on väliä, mutta tarkka suuntaus on hankalaa, sillä eihän pelaaja pysty näkemään helposti takaviistosta, mihin suuntaan zombi oikeasti osoittaa. Ja niin pelaaminen on aika säätämistä.

Viimeisenä ikävyytenä ainakin arvostelukappaleen zombi otti vähän nihkeästi kontaktia ruutuun, ellei sitä painanut selvästi ruutua vasten. iPadin näyttö on sen verran lujaa tekoa, että mitään jälkiä ei jäänyt, mutta kyllä silti hieman hirvitti, varsinkin kun kyse on lapsille tarkoitetusta lelusta. Kosketuspalan pohjaan jäänyt leivänmurunen tai hiekanjyvä jyrsimässä näyttöä on sellainen painajaisskenaario, etten halua sitä heti miettiä.

Vaikka kaikki nämä ongelmat ohittaisi, jäljelle ei jää kummoista peliä. Todella yksinkertainen, hidastempoinen ja kömpelö räiskintä tuskin jaksaa kiinnostaa montakaan pelaajaa, vaikka miten kuuluisi ikänsä puolesta kohdeyleisöön. Sekä iOS:lle että Androidille on saatavilla paljon parempia ja halvempia pelejä.

 

 

Kuolleena syntynyt?

Zombie Burbzin pelailun jälkeen joudun kohtaamaan parikin tosiasiaa. Ensinnäkin sen, että kyseessä ei ole kovin kummoinen tuote. Peli itsessään on kehno ja näen mieleni silmin litanian vanhempia, joiden tabletit ovat aika heikossa kunnossa kun niiden näyttöä vasten on jauhettu urakalla vähän kulunutta tai likaista pelikappaletta.

Mutta lisäksi myös sen, että ehkä se alkuperäinen visionikaan ei ollut kovin huisi. Noinkohan tämä peli toimisi yhtään sen paremmin, jos ruudulla olisi yksinkertaisen räiskinnän sijaan lautapeli? Uskon, että kosketusnäyttö ja fyysiset pelikappaleet ovat yhä hyvä idea, mutta eivät välttämättä tableteilla. Tarvittaisiin joko paljon suurempi pelialusta tai paljon pienemmän pelimerkit, jotta ruudulle mahtuisi sen fyysisen kosketuskappaleen lisäksi mitään järkevää pelattavaa.

Kaipa tämäkin idea vielä joskus puhkeaa kukkaan, mutta AppGearin Zombie Burbz ei todellakaan ole se vallankumouksen aloittava lähtölaukaus.

 

AppGear Zombie Burbz High

Tekijä: WowWee

Julkaisija: WowWee

Testattu: iPad

Saatavilla: Android & iOS

Laitevaatimukset: iPad, iPad 2 tai suurikokoinen Android-tabletti

Pelaajia: 1

HInta: noin 16,90 euroa

Pelin kotisivu: http://appgear.com/en/games/zombieburbz-high

Miikka Lehtonen

 

Lisää aiheesta

AppGear Foam Fighters – hämmentävän mobiilia virtuaalilentämistä 

Foam Fighters -peleissä lennetään iOS- ja Android-laitteilla toisen maailmansodan taivailla. Ja kun ei lennetä, niin ne mukana tulevat lelulentokoneet koristavat somasti kirjahyllyä.

AppGear Elite CommandAR tekee älypuhelimesta scifistisen avaruusrynkyn

Elite CommandAR koostuu kahdesta asiasta: ilmiaseksi ladattavasta peliohjelmasta ja pyssyaihiosta, joka kytketään iPhone/Android-luuriin. Pyssy kytketään puhelimeen piuhalla ja sitten suunnataan galaktiselle rintamalle maapalloa pelastamaan.

Lue myös

BioShock Infinite -ensikosketus: Paratiisista on vain askel helvettiin (osa 2)

Creative Sound Blaster Z – häpeilemättömän loistava äänikortti

Mad Catz MLG Pro Circuit Controller (Xbox 360)

SimCity – ”otamme kaupunginrakentelun tosissamme mutta hilpeydellä”

Speedlink XEOX Pro Analog Gamepad – puolitien padi

Wiikon wanha: SimCity