Peliarvostelu: V-Rally 4 on niin perinteinen rallipeli, että sitä voi suositella vain Dirt-allergiasta kärsiville

20.09.2018 20:35 | Joonas Koivisto

Aina välillä pelin julkaisu yllättää täysin. V-Rally 4 on yksi nästä tapauksista. Vuonna 2002 kuopatun rallisarjan herääminen henkiin oli yllätys jopa monelle genreä seuraavalle. Valitettavasti V-Rally 4 yrittää murtautua hankalaan markkinarakoon kehnoin eväin.


Julkaisupäivä: julkaistu / Studio: Kylotonn / Julkaisija: Bigben Games / Julkaistu: PlayStation 4 (testattu), Xbox One, PC (Windows) (julkaisu 25.9.) & Nintendo Switch (julkaisu loppuvuonna) / Peliä pelattu arvostelua varten: 15 tuntia


V-Rally 4:n perusasetelma on hyvinkin standardi nykyaikaiselle kilpa-ajopelille. Yksin pelatessa tärkein pelitila on uramoodi. Toista pääosaa näyttelee moninpelitila. Näiden lisäksi pelissä on mahdollista ajaa yksittäisiä kilpailuja tai kaahailla harjoitusradalla. Kilpailumuotoina ovat erikoiskokeisiin pohjautuva ralli, radalla ajettava rallycross, ylämäkiajo, buggy-kilpailut ja  Extreme-Khana -taitokilpailut.

Sama lista voisi löytyä melkein mistä vain viimeisenä viitenä vuotena julkaistusta rallipelistä. Ongelmana on, ettei mikään pelitiloista ole tehty niin erinomaisesti, että V-Rally 4 nousisi kilpailijoidensa yläpuolelle. Pelin pahimpia kilpailijoita ovat Dirt: Rally ja varsinainen Dirt-sarja. Edellä mainituista ensimmäisellä on oma selkeä kohdeyleisönsä markkinoiden selkeästi parhaana rallisimulaationa, ja jälkimmäinen on oletusvastaus, kun mietitään realismin sivuun heivaavaa ja kaasu tiukasti pohjassa ajettavaa rallikilpailua.

V-Rally jää kattauksellaan johonkin näiden pelien välimaastoon. Se ei tarjoa todellisia rallikilpailuja niin, että samasta maasta olisi tosiaan useita erikoiskokeita, ja näiden välillä hiottaisiin säätöjä parhaimpaan tai jännitettäisiin pieniä sadasosasekuntien eroja. Yhteensä kuudesta lokaatiosta on jokaisesta vain neljä karttaa. Nämä kuusi lokaatiota kattavat lähinnä rallin stereotyyppiset olosuhteet. Löytyy talvikilpailu, havumetsä, aavikko, rakennettu ympäristö ja viidakkomainen ympäristö.

Todellista kisaviikonlopun tuntua ei varsinaista rallia ajaessa saa uratilassa eikä moninpelissä.

V-Rally 4:n ajaminen ei ole hauskaa ja helppoa, kuten Dirt-sarjassa. Kynnystä saa helpotettua, kun kytkee luistoneston ja ABS-jarrut päälle. Muita vaikeuttavia tai helpottavia säätöjä ei ole tarjolla. Ajomallinnus on lähempänä realismia kuin arcadea, muttei ole yhtä haastava kuin tämän hetken parhaissa simulaatioissa. Pelin identiteetti tuntuu siis muuta tämän hetken ajopelitarjontaa tuntevalle olevan hukassa. Tämä ei ainakaan motivoi valitsemaan lukuisista vaihtoehdoista juuri V-Rallyn pariin.

Yksinpelin eteneminen koostuu kilpailuista voitettavien rahojen sijoittamisesta yhä parempaan autoon. Paremmilla autoilla taas pääsee kiinni isompiin rahoihin ja haastavampiin kilpailuihin. Itselleen voi lisäksi palkata managerin, mekaanikot ja insinöörit. Manageri auttaa etsimään vaikeampia kilpailuja, insinöörit kehittävät autoon tulevia parannuksia ja paremmat mekaanikot käyttävät auton korjaamiseen erikoiskokeiden tai kilpailujen välillä vähemmän aikaa.

Uratilassa on mahdollista myös osallistua verkon kautta rankattaviin kilpailuihin. Erikoiskokeet tai kilpailut ajetaan edelleen tekoälyn kanssa tai yksin, mutta loppuaikaa verrataan muiden verkkopelaajien suoritukseen. Lopullinen sijoitus määrittää kilpailusta saadun palkkion suuruuden. Tämä on yksi pienemmässä osassa oleva, mutta oikein hyvä ominaisuus V-Rally 4:ssa. Se tuo verkon tulostaulukoille uudenlaista merkitystä.

V-Rally 4:sta löytyy tämän lisäksi myös perinteinen verkkopeli, jossa ajetaan pelin muissa kilpailutiloissa muita käyttäjiä vastaan perinteisesti lobbyissä. Nykyään harvinainen jaetun ruudun moninpeli on onneksi saatu myös pakettiin mukaan.

Teknisten ominaisuuksien puolesta V-Rally 4 toimii PlayStation 4:lla siedettävästi. Paremmankin näköisiä kilpa-auto pelejä löytyy, eikä etenkään ympäristöihin ole panostettu kovinkaan paljoa. Äänet ovat muutoin toimiva paketti, mutta valikoiden geneeriseen musiikkiin kyllästyy todella nopeasti.

V-Rally 4 toimii sellaiselle, joka haluaa kaikissa ralli-sanan alle sopivissa kilpailumuodoissa toimivan pelin. Mihinkään kilpailumuotoon ei ole panostettu selkeästi muita enempää ajotyylin, ratojen tai autovalikoiman perusteella. Peliä ei halua haukkua, sillä se ei ole millään tapaa huono. Selkeä fokus on vain jäänyt puuttumaan.

Jos pitää rallista, mutta mitkään Dirt-nimen alla ilmestyneet pelit eivät sytytä, voi V-Rally 4 olla hyvä valinta.

V-RALLY 4

”Yllätyspaluun tehnyt pelisarja jää vaille selkeää kohdeyleisöä.”