Uusimmat

A Vampyre Story (PC)

30.12.2008 20:40 Juho Anttila

Vielä muutamia vuosia sitten perinteisen seikkailupelin tulevaisuus näytti synkältä. Kaikeksi onneksi legendaarisen LucasArtsin entiset työntekijät eivät jääneet murjottamaan sängynpohjalle yrityksen irtisanouduttua lajityypistä. Mainiot episodipohjaiset Sam & Max -seikkailut kehittänyt Telltale Games on nyt saanut seurakseen entisen LucasArts-suunnittelija Bill Tellerin johtaman Autumn Moon Entertainment -studion.

A Vampyre Story on jo vuodesta 2004 tekeillä ollut perinteistäkin perinteisempi point’n’click-seikkailu. Vampyyriksi muuttuneen nuoren oopperalaulajattaren Mona De Lafitten pakomatka Draxsylvanian valtakunnasta lupaa tuulahduksia LucasArtsin kultakaudelta Tim Burtonmaiseen synkän humoristiseen pakettiin käärittynä.

Perinteitä kunnioittaen

Vanhojen kunnon seikkailupelien ystävä on heti kuin kotonaan vampyyritarinan synkän hauskassa maailmassa. Vuorovaikutus ympäristön ja erilaisten esineiden välillä hoidetaan tuttuun tapaan hiirtä naksuttelemalla. Hyödyllisenä ominaisuutena kaikki ruudun hotspotit saa näkyville tabulaattoria painamalla. Näin ongelmien ratkaisemisessa voi keskittyä olennaiseen pikseleiden tiirailemisen sijasta.

Mona De Lafitte on fiini neiti eikä täten jaksa kantaa mukanaan repullista raskaita esineitä. Sen sijaan potentiaalisesti hyödylliset esineet varastoidaan inventaarioon muistikuvina, jotka voi tarpeen vaatiessa ottaa käyttöön mukana kulkevien esineiden lailla. Hauska pieni idea, jota voisi käyttää muuallakin. Vampyyrineitosen lepakkoapuri Froderick on paitsi nokkeluuksia laukova rääväsuu myös hyödyllinen apuri, jota käytetään tarinan aikana useammankin pulman selvittämiseen.

Pikarillinen suolaista Merlottia, kiitos

Nokkela dialogi on perinteisesti kuulunut seikkailupelien vakiovarustukseen. A Vampyre Story ei ole tässä suhteessa poikkeus. Viittauksia ja irtovitsejä viljellään kuin Hollywoodin elokuvaparodioissa konsanaan. Huumori tuntuu välillä hieman väkisin väännetyltä, mutta onneksi osa vitseistä on myös aidosti hauskoja.

Koska puhuttua tekstiä on paljon, on ääninäyttelyn rooli myös merkittävä. Vaikka Oscareita ei tällä suorituksella voikaan tavoitella, valtaosa näyttelijöistä suoriutuu osastaan kunnialla. Pääosan näyttelijättären ranskalaisaksentti tosin muuttuu pian rasittavaksi. Sen sijaan taustamusiikki tukee pelin humoristista kauhutunnelmaa erinomaisesti muistuttaen parhaimmillaan jopa Danny Elfmanin tuotoksia.

Pelin visuaalinen ilme tuo mieleen LucasArtsin klassiset seikkailut, mikä ei tekijöiden taustat tuntien ole mikään ihme. Valitettavasti yhteneväisyydet eivät rajoitu tyyliin. Vaikka maisemat ovatkin kauniita katsoa, on toteutus auttamatta vanhanaikaisen näköinen. Retrohenkisyyden tavoittelun sijasta uskaltaisin tässä tapauksessa epäillä syyksi resurssipulaa. Etenkin välianimaatiot näyttävät viimeistelemättömiltä.

Lyhyt ja kivinen tie

A Vampyre Storyn kehityskaari ei ole ollut helppo. Pitkään odotettu peli oli pahimmillaan vuoden ajan kokonaan ilman julkaisijaa ennen kuin saksalainen Crimson Cow otti teoksen haltuunsa. Vaikea kehitystyö näkyy muuallakin kuin vain vanhentuneissa grafiikoissa. Äänen ajoittainen pätkiminen on onneksi suhteellisen harvinaista. Sen sijaan tekstitysten puuttuminen välianimaatioista sekä puutteellinen talletusjärjestelmä harmittavat. Peli myös kaatui kertaalleen testisessioiden aikana.

Vioista huolimatta pelaaminen on mukavaa. Ongelmat ovat loogisia ja ratkaisut usein hauskoja. Valitettavasti tasapainotus dialogin ja varsinaisen pelaamisen välillä ei osu aivan nappiin. Liian suuri osa ajasta kuluu itse juonen kannalta merkityksettömien tekohauskuuksien kuuntelemiseen. Kun lopputekstit sitten lävähtävät ruudulle täysin varoittamatta ja kesken tarinaa, tuntuu lupaus jatko-osasta iloisen uutisen sijasta huijaukselta.

A Vampyre Storyn kaltaista vanhan koulukunnan seikkailupeliä ei raaskisi oikein millään lytätä. Pelityyppi on kaupalliselta potentiaaliltaan valitettavan kyseenalainen, joten jokainen yrittäjä ansaitsee kannustusta. Mona De Lafitten matka on kuitenkin siinä määrin lyhyt ja kivinen, ettei sitä uskalla suositella varauksetta kuin lajityypistä jo ennestään pitäville. Aloittelijoiden kannattaa hankkia kannuksensa ennemmin vaikkapa Sam & Maxin uusien seikkailujen parissa.

 

Tekijä: Autumn Moon Entertainment
Julkaisija: Crimson Crow
Testattu: PC Windows XP, Phenom 9850+, 3 Gt muistia, Radeon HD4870 X2
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP/Vista, Pentium 1,6 Ghz tai Athlon XP 1600+ prosessori, 512 Mt muistia, 3 Gt kovalevytilaa, 256 Mt DirectX 9.0 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.vampyrestory-game.com/
Juho Anttila

 

Lue myös

AGON: The Lost Sword of Toledo (PC)

Buzz! Brain Bender (PSP)

Nostradamus: The Last Prophecy (PC)

Requital (PC)

Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood (DS)

Steel Fury – Kharkov 1942 (PC)

Valkyria Chronicles (PS3)

Wii Music (Wii)

World of Warcraft: Wrath of the Lich King (Mac, PC)