Uusimmat

Ace Combat Assault Horizon -ennakko (PS3, Xbox 360)

20.09.2011 17:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Project Aces
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: Xbox 360
Tulossa: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-16 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://acecombatassaulthorizon.namcobandaigames.eu/
Testaaja: Tero Lehtiniemi

Lentelypelejä harvinaisempi ilmestys konsoleilla on hyvä, menestyvä lentelypeli. Tämä rooli on jäänyt viimeisen vuosikymmen aikana ennen kaikkea Namco Bandain julkaiseman Ace Combat -sarjan kannettavaksi.

Perinteisesti kuvitteelliseen maailmaan sijoittunut pelisarja on tarjonnut hyvin arcadehenkistä lentelyä, jossa realismi on jäänyt taka-alalle. Homman nimenä onkin ollut lähinnä mahdollisimman useiden viholliskoneiden pudottaminen. Sarjan uusin, Assault Horizon -lisänimellä kulkeva osa pyrkii kuitenkin piristämään klassista ohjushippaa uusin maustein. Koemaistoimme uutta reseptiä.

Lähes nollatason kilpailutilanteessa ja vakaalla fanipohjalla kovin suuriin urotekoihin ei välttämättä  tarvitsisi ryhtyä. Niinpä on jo tässä vaiheessa on sanottava, että Assault Horizonin uudistukset ovat sarjan mittapuulla melko massiivisia. Ensimmäinen isompi muutos on tosimaailmaan perustuvat skenaariot: esittelyversiossa päästiin rähisemään YK-johtoisessa operaatiossa muun muassa Miamin ja eteläisen Afrikan yllä.

Suuremmat muutokset ovat kuitenkin tapahtuneet itse taistelussa. Pohjimmiltaan kyse on edelleen toimintahenkisestä ilmataistelusta. Tästä toimintahenkisyydestä hyvänä esimerkkinä toimii se, että hävittäjien mukanaan kantamien ohjusten määrä lasketaan sadoissa. Kyllä, kuulitte oikein. Konetykkien ja perusohjusten lisäksi mukana on myös useampia koneita kerralla listiviä superhyökkäyksiä.

Siinä missä aiemmissa Ace Combateissa menestymiseen riitti yleensä se että kerkesi lukitsemaan ja tuhoamaan vihollisia mahdollisimman vikkelästi, tällä kertaa homman eteen joutuu välistä näkemään vaivaa. Monia vastaan tulevia laivueita johtaa ässäpilotti, jonka pudottaminen perinteisin menetelmin on hyvin vaikeaa ellei jopa mahdotonta.

Vastaus ongelmaan on Dog Fight Mode, kavereiden kesken DFM. DFM:n voi kytkeä päälle kunhan koneen vauhti on tarpeeksi hidas, viholliskone on näkyvissä ja riittävän lähellä. Tällöin pelaajan kone liimautuu kiinni viholliskoneen kello kutoseen, jolloin sitä pääsee suhteellisen turvallisesti räiskimään konetykeillä ja tarpeeksi tiukasti sihdin pysyessä myös kohteeseen hakeutuvilla ohjuksilla.

Maalaa maailma

TV-Shop henkisesti on sanottava, että ei tässä vielä kaikki. Assault Horizon tarjoaa myös maanläheisempää toimintaa. Siinä mielessä sarjan kuopus pysyy kuitenkin uskollisena sisaruksilleen, ettei lentovempeleitä hylätä missään vaiheessa. Maanläheisyyttä haetaan sen sijaan muilla keinoin.

Näistä toinen on uuden Dog Fight Mode -tilan henkinen serkku, Air Strike -tila. Siinä pelaaja pääsee keskittymään paremmin pommittamiseen. Ilmaiskutila voidaan käynnistää, kunhan pelin ennalta määräämän kohdan lennetään tarpeeksi hitaalla vauhdilla.

Toinen on maaiskujen itsensä korostaminen sekä hyökkäyshelikoptereiden käyttö. Pelissä pääsee  lentämään helikoptereilla sekä ammuskelemaan maassa liikkuvia maaleja tulittajan ominaisuudessa, jolloin ilmassa pysyminen jää tekoälyn huoleksi. Maakohteiden tuhoaminen konetulta kylvämällä on kieltämättä hauskaa, ja tarjoaa mukavaa vaihtelua perinteiselle lentelylle.

Vaikka simulaattorista ei missään nimessä olekaan kysymys, ihan avaruuslentelyksi Assault Horizon ei vakioasetuksilla mene. Sakkaukset ovat konkreettinen uhka, ja maahan törmääminen tarkoittaa maahan törmäämistä.

Mikäli pelin realismiasetusten perustila kuitenkin osoittautuu ylitsepääsemättömän vaikeaksi, on tarjolla varsin kattava määrä erilaisia helpottimia. Nämä täysille kytkemällä lentely tosin muistuttaa lähinnä täytekakun pinnalla luistelua. Jokainen tyylillään.

Konsoleiden lentopelien tilanne on valikoimallisesti sen verran masentava, että uusin Ace Combat maistuu jo lyhyelläkin kokeilulla todella hyvältä. Pitää toivoa että sama fiilis kantaa pidemmällekin. Se selviää lokakuun puolivälissä, kun valmis peli ilmestyy.

 

Lisää aiheesta

Ace Combat 6: Fires of Liberation (360)

Ace Combat X: Skies of Deception (PSP)

Ace Combat: Squadron Leader (PS2)

Ace Combat: The Belkan War (PS2)

Lue myös

Dead Island (PC, PS3, Xbox 360)

Deus Ex: Human Revolution (PC)

El-Shaddai: Ascension of the Metatron (PS3, Xbox 360)

Rage-ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Toy Soldiers: Cold War (Xbox 360)