Uusimmat

Ace Combat: Assault Horizon Legacy Plus (3DS)

17.04.2015 17:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Access Games, Project Aces
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: New 3DS
Saatavilla: 3DS, New 3DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Ace Combat: Assault Horizon Legacy Plus
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Namco Bandain Ace Combat -lentoräiskinnät ovat hauskoja pelejä, jopa näin lentokonepuristin näkökulmasta. Niissä heitetään taivaan tuuliin kaikkinainen järki tarinankerronnasta, samoin ilmasotataktiikat ja ylipäätään logiikka. Ei näissä ole vain mitään järkeä. Ehkä juuri siksi simumiestäkin naurattaa, siis hyvällä tavalla.

Taas kerran pahat valtiot hyökkäävät hyvien valtioiden kimppuun. Sieltä tulee maihinnousujoukkoja, maa-armeijoita, laivasto-osastoja ja tietenkin vihollisen lentokoneita armadoittain. Taivaalle nousevat pahan maan petteri- ja ässälaivueet, superässät, huippukuskiässät ja ne-vielä-paremmat-ässät. Kaikki ne pitää ampua alas. Muista myös rikkoa maakohteita. Saa toimia.

Ace Combatien päähenkilöitä ovat lentokoneet. Niitä piisaa, eivätkä lentokoneet ole edes niin puupökkelömäisen huvittavia kuin ne varsinaiset ihmishahmot. Tosimaailman kalustosta on muovattu kivoja digiversoita 3DS:n ruudulle, samaan tapaan pelisarjan isommissakin versioissa. Koneet ovat kauniita ja ne murisevat upeasti. Ei ole niiden vika, että aseita ja ammuksia riittää loputtomiin ja kaikki taivaalla lentävät omat ja vihollispilotit hölisevät avoimella, salaamattomalla radiokanavalla täysin jonninjoutavaa draamaansa. Radiokuri ja purskeviestintä, pyh.

Ja sitten vain lennetään kohteelta toiselle, valitaan sopivat pommit tai ohjukset, kurvaillaan, ammutaan, pommitetaan, kurvaillaan, kuunnellaan kuinka naapurin poika kiroaa kuollessaan ja taas on yksi sota voitettu. Kotona saa pullaa ja rahapalkkion, kuinkas muuten, palkkasotureitahan me ollaan. Tätä rahaa ei lähetetä kotiin tai käytetä tavernassa juomaan tai laatunaaraisiin, vaan niillä korjataan taisteluvaurioita, ostetaan lisää aseita ja ostetaan hangaariin uusia, parempia lentokoneita. Ja sitten taas annetaan naapurille keppiä.

Assault Horizon Legacy Plus on itse asiassa aika jännä tapaus peliksi. Se on uusioversio jo 2011 julkaistusta 3DS-pelistä, joka oli puolestaan uusioversio 1997 julkaistusta Ace Combat 2:sta. Tässä siis tosiaan kaivetaan historian laaria ja syvältä. Miksi? No, kaikesta päätellen New 3DS:n takia. Plussassa oletettavasti hyödynnetään New 3DS:n suurempaa tehoa, mutta käytännössä hyöty jäi minimaaliseksi. Okei, uusilla taustanapeilla pystyy käyttämään kaasua (ja väittämän mukaan ohjaamaan sivuperäsintä, mutta ei kyllä tässä minun versiossani) ja uudella tatilla kameraa, mutta kummastakaan ei ole käytännössä mitään hyötyä taistelutilanteessa.

Vähän tuntuisi, että Plussan ainoiksi oikeiksi plussiksi nousevat uudet koneet, F-15SE Silent Eagle ja Sukhoi T-50 PAK-FA, joita ei edellisessä versiossa vielä ollut. Niin, ja Amiibot. Sillä New 3DS tukee Amiiboja. Aseta Amiibo konsolisi päälle, saat peliin uuden lentokoneen tai uuden skinin. Kyllä nyt kannattaa päivittää niin peli kuin konsolikin!

Tai sitten ei.

Minä kyllä tykkään Ace Combatista. Se on kaikessa tyhmyydessään hauska peli. Tarinankerronta on naurettavaa ja hahmot ihanan onttoja paperinukkeja. Kaikki on … tyhmää. Mutta hauskaa ja pelattavaa. Mutta jos olisin jo ostanut Legacyn 3DS:lle jo aiemmin, niin ei tätä todellakaan uudelleen kannata ostaa. Uutena tuttavuutena sen sijaan katsoisin tätä jo paljon lämpimämmin, mutta kannattaa silti muistaa, että käytännössä ostat neljä vuotta vanhan 3DS-pelin uudelleenjulkaisun.

Protip: 3D päällä pelaaminen kuumeessa oli muuten todella mielenkiintoinen elämys. Moniulotteisempi kuin mikään ikinä. Aika pitkään sai hakea säätöjä, että kuva syvyysnäkymä asettui kohdalleen, eikä päässä enää huimannut.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

 

Lisää aiheesta

Ace Combat 6: Fires of Liberation (360) 

Ace Combat Assault Horizon – Enhanced Edition (PC) 

Ace Combat X: Skies of Deception (PSP) 

Ace Combat: Assault Horizon (PS3, Xbox 360) 

Ace Combat: Squadron Leader (PS2)

Ace Combat: The Belkan War (PS2)