Ace Combat: Squadron Leader (PS2)

14.03.2005 00:00 | Miika Huttunen

Squadron Leader on vauhdikkaan Ace Combat -ilmataistelupelisarjan viides osa ja sarjan toinen peli PlayStation 2:lla. Edellisen pelin, Ace Combat 4:n, ystäville uusi peli on varsin tuttua tavaraa, sillä järisyttäviä uutuuksia tai muutoksia ei ole luvassa.

Ace Combat -pelit eivät koskaan ole olleet mitään simulaattoreita, eikä viides osa muuta asiaa. Kyse on vauhdikkaasta toiminnasta, jossa realistisesta lentofysiikasta ei ole tietoakaan. Polttoaineesta tai ammuksista ei tarvitse huolehtia, ja ohjuksia koneet kantavat pienen maan ilmavoimien alas ampumiseen tarvittavia määriä.

Pelin tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen moderniin maailmaan, jossa kaksi suurvaltaa ajautuu tuhoisaan sotaan. Pelaaja toimii lentueenjohtajana toisen maan palveluksessa. Tarina etenee tehtävien välillä hienoilla välianimaatioilla kerrottuna sekä myös itse tehtävien aikana kiihkeän radioliikenteen kautta. Aivan nelososan tunnelmallisen kerronnan tasolle ei kuitenkaan päästä.

Koneita joka lähtöön

Suurin osa pelin koneista on mallinnettu elävästä elämästä. Pelin yli 30 lentokoneen kokoelmaan kuuluu muun muassa F-16 Falcon, Suomen ilmavoimienkin käyttämä F/A-18 Hornet, Su-27 sekä MiG-29. Aluksi pelaajan käytössä on peruskoneita, mutta tehtävien edetessä niitä aukeaa lisää ostettavaksi – tehtävistä kerättävillä pisteillä pelaaja voi ostaa uusia koneita hangaariinsa.

Tällä kertaa pelaaja ei voi valita koneiden aseistusta, jolloin oikean laitteen valitseminen tehtävien vaatimusten mukaan on tärkeämpää kuin ennen. Pelaaja valitsee myös koneet muille lentueen kolmelle jäsenelle, joten pientä taktikointia voi harrastaa.

Koneista on myös tehokkaampia versioita, jotka aukeavat ostettavaksi, kun pelaaja on käyttänyt perusmallia tarpeeksi. Idea on hyvä, ja se pakottaa pelaajan käyttämään muutamaa konetyyppiä muita enemmän. Koneet on ulkonäöllisesti mallinnettu ohjaamoita myöten aidosti, mutta niiden käyttäytymisessä ei ole kovinkaan paljoa eroa.

Lentomallinnuksen yksinkertaisuudesta johtuen peli on helppo oppia, ja pelaajat voivat keskittyä pelkkään lennokkaaseen toimintaan. Riittää kun muistaa, että nokkaa ei kannata osoittaa maahan. Tärkeintä on päästä ohjuksen kantaman päähän ja pitää kohteet jyvällä lukitukseen asti. Ohjusten loputtua voi kohteita kurittaa tykeillä.

Aluksi tehtävät ovat pelkkää ilmasotaa, mutta tarinan käynnistyessä vaihtelua alkaa esiintyä. Luvassa on maahyökkäyksiä, tutka-asemien välissä pujottelua, kuljetuskoneen saattamista ja jopa myrkkykaasun tukahduttamista ilmasta käsin. Vain aikarajoitteiset tehtävät ovat ajoittain hermostuttavia, mutta muuten pelaaminen maistuu.

Sininen on taivas…

Ace Combat: Squadron Leaderin pelaaminen on henkeäsalpaava kokemus. Tästä kiitos kuuluu erinomaiselle tunnelmalle, joka on rakennettu upean ulkoasun ja radioliikenteen ympärille. Viholliskoneita ampuessa ja väistellessä pelaaja kuulee jatkuvaa radioliikennettä niin omilta kuin vihollisiltakin. Pelaaja voi jopa ottaa osaa keskusteluihin kyllä- tai ei-vastauksilla. Äänimaailmaa täydentää toimiva dynaaminen musiikki. Meno on kuin Top Gunissa ikään.

Pelin pilvet, taivas, maanpinta, koneet ja maisemat ovat kaunista katsottavaa. Kaikki pyörii sulavasti, ja myös laajakuva on tarjolla. Peli on niitä harvoja, joissa tehtävien uusinnat jaksaa katsella, varsinkin kun tarjolla on hyvät uusintatyökalut. Se tarjoaa vauhdikasta ja tunnelmallista lentosotaa aivan tarpeeksi, etenkin uusille pelaajille.

Tekijä: Namco
Julkaisija: SCEE/ Namco
Testattu: PlayStation 2
Saatavilla: PlayStation 2
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: acecombat5.namco.com