Uusimmat

Ace Combat: The Belkan War (PS2)

25.10.2006 14:22 Muropaketin toimitus

Hävittäjälentäjät ovat miehistä miehisimpiä, kuten jo Top Gunista aikoinaan opittiin. Ton Gunin henkeen tehtyjä toimintapelejä on nähty vuosien varrella monenlaisia, mutta niistä parhain ja tunnetuin on Namcon Ace Combat -sarja. The Belkan War on jo sarjan kuudes osa, ja se tarjoaa virtuaalipiloteille enemmän tai vähemmän lisää sitä tuttua lentotoimintaa.

Ace Combat -pelit ovat aina olleet toimintapelejä eivätkä lentosimulaatioita. Koneet kantavat ohjuksia parin ilmatorjuntapatterin edestä, eikä tykkien ammuksista tai polttoaineesta tarvitse huolehtia. Ainoa tarpeellinen itse lentämiseen liittyvä nappi on kaasu. Siksi sarjan pelit ovat aina olleet myös helppoja sisäistää, eikä niitä pelatakseen tarvitse omistaa lentolupakirjaa. Tämä pitää paikkansa myös The Belkan Warissa.

Sotadraamaa japanilaisittain

Pelin tarina kertoo kuvitteellisen maailman suursodasta. Pelaaja on tarinan keskipisteessä oleva salaperäinen palkkasotilasässä, joka lentää Osea-nimisen valtion liittouman riveissä Belka-nimistä, maailman rauhaa uhkaavaa maata vastaan. Fiktiivisyydestä huolimatta pelissä lennetään tosimaailman lentokoneilla, kuten esimerkiksi F-16:lla, Tornadolla, Su-27 Flankerillä, Gripenillä tai MiG-29:llä.

Ace Combat -pelit ovat aina eläneet tunnelmallisesta tarinasta, jolla on rakennettu ilmataisteluiden ympärille kiinnostava maailma ja annettu pelaajille näin hyvä syy taistelemiseen. The Belkan War ei muodosta tässä mielessä poikkeusta, joskin edellisosaa pelanneille pelin juoni voi tuntua lievältä pettymykseltä odotuksiin nähden. Ace Combat 5:ssä kun viitattiin jatkuvasti legendaariseen Belkanin sotaan ja sen tapahtumiin. Sodan nimeä kantavassa pelissä meno on kuitenkin yllättävän maltillista, eikä se oikein missään vaiheessa kasva eeppisiin mittasuhteisiin.

Elävillä ihmisillä toteutetut ”haastattelut” pelaajan pudottamista vihollislentäjistä ovat kuitenkin maininnan arvoisia tarinaelementtejä.

Parhaista parhaat

Pelin tehtävät koostuvat jälleen pääasiassa ilmataisteluista viholliskoneita vastaan, joskin maakohteiden kimppuun hyökkäillään paljon. Joissakin suuremmissa operaatioissa pelaaja voi valita kolmesta eri tehtävästä, mikä lisää uudelleenpelattavuusarvoa.

Vaihtelua on riittävästi, mutta todella erikoisia tehtäviä ei ole kuin pari, mikä on sääli. Esimerkiksi Belkanin jättimäistä laserasetta vastaan hyökätessä pelaaja joutuu vähän väliä väistelemään hiki hatussa sen ampumia säteitä. Sen kaltaisia tehtäviä olisi voinut olla enemmän.

Tehtävät ovat edelleen pitkiä, ja niiden lopussa on yleensä yllätys tai pari, yleensä omalla introlla varustettu vihollisen eliittilaivue. Tämä saattaa aiheuttaa joitakin katkenneita verisuonia, kun pelaaja joutuu vääntämään tehtävää uudestaan puolen tunnin ajan.

Pelaaja kerää tehtävistä pisteitä, joilla voi ostaa parempia koneita ja niiden erikoisaseita. Monet koneista pitää lisäksi avata pudottamalla tehtävistä löytyviä vihollisässiä. Näitä löytyy yli 150 kappaletta.

Rautakotka on kaunis lintu

Päinvastoin kuin edellisosassa, pelaajalla ei ole varaa ostaa läheskään kaikkia koneita, vaan hänen on valittava mieleisensä koneet oman taistelutyylin mukaisesti. Lisäksi myös koneiden erikoisaseet pitää ostaa erikseen. Ostaako yleiskäyttökone, joka kykenee vähän kaikkeen, vai erikoistuneita laitteita, jotka erikoisaseineen loistavat yhdessä asiassa?

Belkan War sisältää myös kaivaton lisukkeen, moninpelin. Tosin moninpelaaminen onnistuu vain yhdellä konsolilla, jaetulla ruudulla. Tästä huolimatta kaksinpeli ihmisvastustajaa vastaan lennettäessä on hauskaa. Perusilmataistojen ja lentokisojen lisäksi moninpelissä on myös mahdollisuus yhteispeliin erilaisten tehtävien muodossa.

Sarjan edellisten osien tavoin The Belkan War on kaunis katsella. Grafiikka ja tekstuurit ovat yksityiskohtaisia, ja lentokoneet näyttävätkin erehdyttävän paljon aidoilta esikuviltaan. Harvoissa peleissä kiinnostaa katsella tehtävien uusintoja samalla tavalla kuin Ace Combateissa. Sääli vain, että niitä ei saa tallennettua muistikortille, jotta voisi jälkikäteen kehuskella suorituksillaan kavereille.

Myös äänimaailma loistaa. Pelaajaa kuulee jatkuvasti omien ja vihollisten hektistä radioliikennettä, mikä herättää taistelut eloon hämmästyttävän tehokkaasti.

The Belkan War on taattua Ace Combat -laatua. Se näyttää ja kuulostaa komealta ja vie pelaajan keskelle eläväntuntuisia ilmataisteluita. Se ei kuitenkaan ole mikään edistysaskel sarjalle pienistä uudistuksista huolimatta, ja faneille se voi tarinallisesti olla lievä pettymys.

 

Tekijä: Namco
Julkaisija: Namco
Testattu: PlayStation 2
Saatavilla: PlayStation 2
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.namco.com/games/acecombatzero/

Onko jokin aiemmista Ace Combateista ehdoton suosikkisi?

Katso tilanne vastaamatta