Uusimmat

Action Legion – ensin oli Cannon Fodder (Linux, Mac, PC)

19.09.2016 18:00 Henri Heikkinen

Action LegionTekijä: Aeonic Entertainment
Julkaisija: Aeonic Entertainment
Testattu: PC Windows 10, Intel i3-2120, 16 Gt muistia, Geforce 970 GTX
Saatavilla: Linux, Mac, PC
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, Geforce GT 450 tai vastaava
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 11,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.aeonic-entertainment.com/action-legion/
Arvostelija: Henri Heikkinen

Action Legion

 

Alun perin Amigalle ja sittemmin kaikille muillekin aikansa pelialustoille julkaistu Cannon Fodder oli aikansa kehutuimpia pelejä, ja tulee aina mieleen, kun puhutaan Amigan kulta-ajoista. Verrattain kevythenkisessä pelissä ohjattiin pientä kommandoryhmää, joka suoritti erilaisia toimintapitoisia tehtäviä ympäri maailman.

Jos Cannon Fodderissa sotilas säilyi hengissä, hän sai ylennyksen. Kuolleiden tilalle taas tuli jonossa uusia ja ruumiiden hautakivet jäivät näkyviin taka-alalle. Itselleni peli jäi mieleen mukavan humoristisena ja viihteellisenä, eikä pitkäksi venähtänyt uusintakokeilu muuttanut sitä mihinkään.

Kuvittelen Action Legionin saaneen alkunsa Tampereella jotenkin näin:

Joo kylä sillo ei ollu, ei ollum meinaam pulaa tosta kunka aika kuluu ku Cannon Fodderii Amigal pelattiin. Emmää tierä jos mää ja sääki semmone tehtäs sitte”.

Vettä virtasi Tammerkoskessa ja Steamiin päätyi Action Legion -toimintapeli.

Jos Cannon Fodder on tuttu peli, tuntuu myös Action Legion välittömästi varsin kotoisalta. Myös siinä ohjataan pientä kommandoryhmää, joka suorittaa erilaisia toimintapitoisia tehtäviä. Hengissä selvinneet ylennetään, ruumiista ei niin väliä. Erotuksena esikuvasta, viholliset ovat jotain Prognateja avaruudessa.

Sujuvaa räiskintää

Grafiikka on indiepeliksi varsin nättiä ja kenttäsuunnittelu toimivaa. Mukavana yksityiskohtana ympäristöt ovat osin tuhoutuvia. Audiovisuaalisella puolella täytyy antaa erityiskiitos toimivasta musiikista ja hyvästä äänimaailmasta. Kumpikaan ei ole itsestäänselvyys, varsinkaan tämän kokoluokan tuotannossa. Kehottaisin jopa harkitsemaan soundtrackin ostoa erikseen. Myös pelin aikana kerättävä sarjakuva on hieno.

Peli erityisesti suosittelee käyttämään pelkkää hiirtä legioonalaisten ohjailuun, mutta myös peliohjain tai hiiren ja näppäimistön yhdistelmä käyvät. Itse koin pelkällä hiirellä ohjaamisen vähän kömpelöksi, etenkin kun piti yrittää väistää ja ampua samaan aikaan. Pelattavuus on kuitenkin kontrollista riippumatta sujuvaa ja Prognatit saavat pataansa niin kuin pitääkin.

Sota oli ennen hauskempaa

Alussa peli tuntuu leppoisalta räiskinnältä, mutta vaikeustaso nousee aika jyrkästikin muutaman ensimmäisen tehtävän jälkeen. Selviytyäkseen täytyy miettiä strategiaa ja kaiken täytyy mennä nappiin, koska myös omat hahmot kuolevat parista osumasta.

Koska virheille ei jää liikaa varaa, tuntuu peli suorastaan epäreilulta. Toisaalta seuraavalla pelikerralla ”mahdoton” tehtävä saattaakin mennä täysin vaivatta läpi ja oma kyvyttömyys suorastaan hävettää. Välillä peli taas on oikeasti hankala ja siihen palaa käpy, mitä varmasti ainakin nostalgiahenkiset pelaajat osaavat arvostaa. Nuoremmat ja kärsimättömämmät luultavasti vaihtavat siinä tilanteessa peliä.

Vaikka Action Legion on hyvää ajanvietettä, siitä puuttuu kuitenkin se jokin, joka tekisi siitä mieleenpainuvan. Siinä missä Cannon Fodderin henki oli hieman kieli poskessa, tuntuu Action Legion olevan enemmänkin kieli keskellä suuta. Ympäristöt ovat synkkiä, eikä edes vihollisista saa hupia. Hienovaraista huumoria on kai tavoiteltu, mutta se on vähän turhankin hienovaraista. Myös verta ja suolenpätkiä olisin toivonut enemmän.

Pienestä turhautumisesta huolimatta Action Legion on kuitenkin suositeltavan arvoinen peli, etenkin kun se on sopivasti hinnoiteltu. Peliin pääsee nopeasti sisälle, kentät eivät ole liian pitkiä ja pelistä pääsee myös nopeasti ulos. Action Legion sopiikin erinomaisesti kiireiselle nykyaikuiselle, joka muistelee kaiholla Amigan kulta-aikoja.

 

Lisää aiheesta

Ice Lakes – näin syntyi (se uudempi) suomalainen pilkkipeli

The Swapper kutkuttelee kloonattujakin aivonystyröitä (PC, PS3, PS4, PSV, Wii U, Xbox One)

Taas löytyi uusi vanha unohdettu suomalainen peli: Hellhole oli viimeisiä suomipelejä C-64:lle

Kuolemanralli täytti 20 vuotta – tästä alkoi suomalaisen pelialan kova nousu

Kesäautokaljapeli My Summer Car sai julkaisuluvan ennätysajassa – 94 prosenttia rakasti pikku amista

Saatanallisen suomalainen kauhupeli 1980-luvun hengessä

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat