Uusimmat

Age of Empires Online (PC)

05.11.2011 16:00 Eric Hartin

Tekijä: Gas Powered Games
Julkaisija: Microsoft
Testattu: PC, Windows 7, Intel Core 2 Duo E6700, Geforce GTX 260, 4Gt muistia
Laitevaatimukset: PC, Windows XP, Core 2, 2Gt muistia, 512Mt näytönohjain
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.ageofempiresonline.com
Arvostelija: Eric Hartin

Freemium-pelit ovat jo vuosia olleet kiinalaisten ja eteläkorealaisten pelitalojen keino ansaita rahaa alueilla, jossa pelien piraattiversion imuroiminen on joko helppoa, halpaa tai nopeaa. Joskus waretus on näitä kaikkia yhtaikaa.

Piratismi-itkun keskellä pelinkehittäjät ovat lännessäkin innostuneet freemium-peleistä.  Toistaiseksi suurin osa moisista on nettiroolipelejä, joskin muutkin genret ovat saaneet freemium-julkaisuja.  Perinteistä reaaliaikanaksua ei freemium-formaatissa olla kuitenkaan juuri nähty, ennen Age of Empires Onlinea.

Freemium-pelien peruslinjauksen tapaan Age of Empires on oikeasti aika kaukana ilmaisesta. Vaikka pelaamaan pääsee periaatteessa ilmaiseksi, iso osa sisällöstä on lukittu niiltä, jotka eivät suostu raottamaan kukkaronsa nyörejä. Ei siis olekaan yllätys, että demofiiliksestä pääsee eroon vasta, kun on kuluttanut ainakin budjettipelin verran rahaa. Tavallaan se on ymmärrettävää: bisnestähän täällä ollaan tekemässä. Mutta siihen nähden väitteet ilmaisuudesta ovat aikamoista silmänlumetta.

Kaukana ilmaisesta

Peliä aloitellessa pääsee kokeilemaan kahta eri sivilisaatiota: kreikkalaisia sekä egyptiläisiä. Näistä kummastakin peli ilmoittaa heti valmiiksi olevan sekä pro- että premium-versiot saatavilla. Näiden lisäksi lisäsivilisaatioita luvataan ainakin persialaisten ja kelttien muodossa.

Alkuun peli tervehtii pelaajaa Farmvilleä muistuttavalla kaupunkiosiolla. Pelaaja pääsee laajentamaan kaupunkiaan rauhassa eikä tarvitse huolehtia siitä, että kaveri tulee ja pistää mestan palasiksi. Täältä voi kaupungin lisäksi päivittää tosiaikanaksupuolella käyttämiään yksiköitään, rakennuksiaan ja yksinkertaisesti rohmuamaan erilaisia resursseja. Tosiaikanaksupuolelle pääsee hyväksymällä MMO-tyyliin kaupungista erilaisia tehtäviä.

Suurin osa tehtävistä on suoraviivaisia ”kerää näin ja näin paljon resurssia X”, ”tuhoa vastustajan kylä” sekä ”selviä tästä tilanteesta N minuuttia” -tehtäviä. Vaikken mikään tosiaikanaksujen virtuoosi olekaan, tehtävät olivat useiden tuntienkin jälkeen läpihuutojuttuja. Kone oli poikkeuksellisen tyhmä eikä tuntunut osaavan painostaa ollenkaan.

Hieman liiankin rento tosiaikanaksu

Tehtäviä pystyy suorittamaan myös kaverin kanssa, mutta tällöin pelaaminen on entistäkin helpompaa. Jos haastetta ei ollut alunperinkään, co-opin tehtävät voi helposti suorittaa samalla, kun tuhlaa resursseja siihen helvetin isoon puolet karttaa vievään penismuuriin.

Ainoa haaste tuleekin moninpelistä, joka on tällä haavaa suhteellisen epätasapainossa. Maksullista sisältöä saaneet tai ostaneet suorastaan syövät ilmaispelaajat elävältä ylivoimaisilla yksiköillään. Toki joskus huomattavasti taitavampi pelaaja pääsee maksullisella sisällöllä kikkailevan nyyppäarvostelijan niskan päälle, mutta noin pääosin pelit ratkesivat keskivaiheilla, kun maksullisen sisällön tuomat edut pääsivät jyräämään.

Erittäin rentona tosiaikanaksuna Age of Empires Online vielä menee. Piirroselokuvamainen graafinen tyyli sopii lunkkiin menoon täydellisesti.  Mutta muutoin peli kärsii Farmville-syndroomasta: kaikki on helppoa rutiinia, johon leipiintyy helposti. PvP-puoli pelastaa hieman, mutta tasapaino vaatii aikamoista hiomista. Nyt rahaa pöytään latovat pelaajat saavat liikaa etuja ilmaispelaajiin verrattuna.

 

Lisää aiheesta

Age of Empires 3 (pc)

Age of Empires III ja lisäosat (PC)

Age of Empires: The Age of Kings (DS)

Age of Mythology: The Titans (pc)

Lue myös

Battlefield 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Frozen Synapse (PC, Mac)

Might & Magic: Heroes VI -ennakko (PC)

Panzer Command Ostfront (PC)

Pirates of Black Cove (PC)

Pride of Nations (PC)

Renegade Ops (PC, PS3, Xbox 360)