UUSIMMAT

Air Traffic Controller (DS)

23.06.2012 15:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Sonic Powered
Julkaisija: Ertain
Testattu: 3DS, DS
Saatavilla: 3DS, DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.pqube.co.uk
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Lentosimulaattorit ovat yksi tapa harrastaa ilmailua, mutta lennonjohtopelitpä ne vasta oiva tapa ovatkin nauttia ilmailusta ilman sitä liihottelun nautinnollista vapautta. Sen sijaan tarjolla on roppakaupalla hätää,  kiirettä, paniikkia ja niitä seuraavia huonoja päätöksiä. Ja ruumiita.

Lennonjohtopeleissäkin näkyy silti olevan vaihtelua. Meikälle tutuimmat versiot ovat olleet niitä, joissa ilmatilaa tarkistellaan kentän ympärillä kymmenien kilometrien säteellä ja lentokoneita opastetaan tornin alueen halki, ylös ja alas suuntia, nopeuksia ja korkeuksia käskemällä. Air Traffic Controller sen sijaan astuu kentän torniin, missä koneita ohjataan odotuskuviosta laskuun, kentältä ylös ja porteille. Ja takaisin ilmaan.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että ihmiset eivät käristy kuoliaaksi kahdeksassa kilometrissä vaan silloin, kun tomppeli kapteeni rullaa platalla päin toista konetta.

3DS-peliksi ATC antaa heti karmaisevan karun vaikutelman, eikä mikään ihme. Pelihän on julkaistu alkujaan DS:lle jo kolme vuotta sitten. Miksi ihmeessä se on nyt brändätty 3DS-peliksi ja julkaistu uutena teoksena? Onko tämä jokin omituinen julkaisijan tai levittäjän pohjoismaihin kohdistuva pila vai mikä?

Täytyykin sanoa ihan suoraan, että audiovisuaaliselta tasoltaan peli kirpaisee. Onneksi pelaaminen on sujuvaa.

Pelaajalla on edessään kaksi listaa – tulevat ja lähtevät koneet. Konsolin ylänäytöllä on kuva lentokentästä ja odotuskuviosta, kosketusnäytön listoista puolestaan valitaan haluttu kone ja annetaan sille tilanteeseen sopiva komento. Lähestyville koneille käsketään mm. laskeutumiskiitorata, mutta kesken lähestymisen voi komentaa ylivedon, jos tilanne näyttää uhkaavalta. Koneen laskeuduttua se rullaa pois kiitotieltä ja odottaa määräystä mille portille mennään. Lähteville koneille annetaan lentosuunnitelma, rullauslupa, kiitorata ja nousulupa. Ja siinähän se taisi ollakin.

Kuulostaako niukalta? Onhan se. Pelimekaniikka on yksinkertaista, mutta siinä se viehätys oikeastaan onkin. Kun koneita on ilmassa ja maassa enemmänkin, kaikki portit täynnä ja pelaaja puntaroi missä järjestyksessä ruuhkaa purkaisi, niin peluu onkin kuin ilmailuteemaisesta puzzlepelistä. Ja kun pelaa vähän isommalla kentällä, jolla on useita kiitoratoja ja enemmän liikennettä, niin tulevia ja lähteviä koneita saa vekslata tarkalla silmällä.

ATC onkin mystisen viehättävä peli. Peli ei oikeastaan tarjoile kummoisiakaan palkintoja edes työvuoron menestyksellisestä selvittämisestä, mutta pään sisällä ahkeroiva pieni ilmailijapeikko hurisee tyytyväisenä kun koneiden lähdöt ja laskut saa sujumaan ja ruuhkat purkautumaan ruuhka-aikanakin. Pelin leppoinen tahtikin rentouttaa.

 

Lue myös

Counter-Strike: Global Offensive -ennakko (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Dragon’s Dogma (PS3, Xbox 360)

Forza Motorsports 4: Top Gear Car Pack DLC (Xbox 360)

Minecraft: Xbox 360 Edition (Xbox 360)

One Piece Unlimited Cruise SP (3DS)

Ratchet & Clank Trilogy (PS3)

Rhythm Thief & The Emperor’s Treasure (3DS)