Uusimmat

Airport Simulator 2014 (PC)

10.01.2014 15:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: United Independent Entertainment
Julkaisija: United Independent Entertainment
Testattu: Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX285
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, Pentium IV 2,0 GHz, 2 Gt muistia, 1 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1
Muuta: Löytyy Steamistä hintaan 14,99e.
Pelin kotisivu: Airport Simulator 2014
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Ilmailu on hienoa hommaa. Ja lentokentät jännittäviä paikkoja. Joskus niillä jännätään ihan innoissaan, kun ollaan menossa odotetulle lomalle. Joskus juostaan hirveää kyytiä ja toivotaan, että ehditään koneeseen edes viime tipassa. Joskus istutaan hirveän kyllästyneinä, kun jatkolento lähtee kahdeksan tunnin kuluttua ja wlanikin maksaa. Joskus odotellaan, että miksei omaa matkalaukkua ei ilmesty hihnalta.

Airport Simulator 2014 lähestyy lentokenttien maailmaa täysin toiselta suunnalta. Eikä se ole edes nimensä mukaisesti simulaattori. Saati lentokenttästrategia. Se on harvinaisen suoraviivaisesta puusta veistetty saksalaiset simulaattorit -genren edustaja, joka ei tavoita edes genren puolivillaisempien teosten huumoriaspektia.

Airport Simulator 2014 on yksinkertaisesti sanoen peli, jota varten Domen Vältä-peukku on tehty. Se on peli, josta ilmailusta, strategiapeleistä tai jostain kumman syystä sakusimuista tykkäävien on parasta pysyä kaukana. Tai laajemmin sanoen peli, johon ylipäätään kenenkään ei pidä koskea.

Jokainen minuutti, jonka pelin parissa istuin itseäni kiduttamassa, tuhosi aivosoluja. Kaikki ne minuutit ja tunnit olisin voinut tehdä jotain luovaa, jotain hauskaa. Olisin voinut vaikka teipata hamstereita ilmastointiteipillä tai kinata kemikaalivanahörhöjen kanssa. Mutta ei. Minä poika se vaan leikin lentokenttäpomoa ja vihasin elämääni.

Tätä se kuvittelee olevansa.

Tätä se on.

Simulaattori ilman peliä

Myönnän lähestyneeni teosta ehkä hieman väärältä suunnalta. Muistelin lennonjohtosimuja ja lentokenttästrategioita. Kuvittelin, että tässä varmaan hoidetaan nousevia ja laskevia lentokoneita, järjestellään kentän toimintoja ja semmoista. Vaan enpä todellakaan ollut samalla aaltopituudella tekijöiden kanssa. Heidän mielestään lentokenttäsimulaatio näet tarkoittaa sitä, että pelaaja ajaa huoltoautoja pitkin poikin kenttää.

Minä se ajelen vaan, muut saa selittää.

Huoltoautoja, huoltoautoja toisensa perään. Kone saapuu. Pelaaja ajelee tunnelin paikoilleen, jos bugeilta vain pystyy. Mutta jos kerran matkustajia varten on portin matkustajasilta, miksi koneen kylkeen pitää työntää myös portaat ja sitten ajaa koneen viereen bussi, vaikka matkustajat jo köpöttävät siltaa pitkin pois?

Sitten ajetaan paikalle matkatavaravaunut, siivousauto, catering, huoltoauto, tankkausauto ja noin kolme tusinaa muutakin huoltobiiliä. Kello juoksee ja autot täytyy saada paikalle ajoissa, minkä jälkeen duunarit tekevät hommiaan – ja lopulta kaikki autot ajetaan takaisin omaan talliinsa. Sama itkettävän tylsä, pitkäveteinen, pitkästyttävä ja kroonisen masentava prosessi toistetaan joka ikisen koneen kohdalla. Kone tulee. Aja autoja edestakaisin. Kone lähtee.

Ei, ei, EI, ei, EI

Lentokentän toiminnot pelkistetään pelkäksi edestakaisin ajeluksi rumilla, naurettavilla kentän huoltoajokeilla, joiden ajomallit ja fysiikat on kaivettu syvemmältä hanurista kuin minne edes Tuska-klubilaisten mielikuvitus yltää. Ajaminen ei ole edes huonolla tavalla hauskaa. Tätä onnettomuuden mustinta aukkoa alleviivaa pelin harvinaisen onnistuneesti tehty navigaatioapujen piilottaminen. Ei muuten ole paljoa järkeä siinä, että pelaajan huoltoauto joutuu koukkaamaan portilta kiitoradalle asti ennen kuin määränpäätä merkkaava keltainen nuoli tulee näkyviin jonkun kulmauksen takaa. Jeps, pelaaja ei vain useimmiten näe lainkaan minne kullakin kärryllä pitäisi ajaa. Pitäisi tuntea kenttä ulkoa. Ehkä tämä on se simulaattoriosio. Peli olettaa, että pelaaja tuntee työpaikkansa. Lentokenttätyöntekijäsimulaatio 2014.

Ei ole bugeja, ei.

Tök tök, kaadu jo saamarin romu.

Eikä sillä pian ole mitään väliäkään. Kun 99 prosenttia pelistä on tätä itkettävän surkeaa ajamista pitkin kenttää, jolla ei kunnioiteta edes liikennesääntöjä sen vertaa, että kukaan piittaisi pätkääkään vaikkapa kiitotietä ajavasta bensarekasta, niin eihän tätä vain jaksa. Okei, jos kentän toimintoja jaksaa pyörittää edes vähän aikaa, niin voi sentään palkata apureita eri tehtäviin, mutta ei se peliä pelasta millään tapaa. Koneiden määrä kun kasvaa ja koko ajan pitää silti ajella. Edes. Takaisin. Sinne. Tuonne. Tänne.

Lentokentän pyörittämistä ei ole lainkaan. Talouspuolellakaan ei ole mitään väliä. Eikä millään muullakaan. Tämä on yhtä tylsyyden helvettiä, jonka ainoa valopilkku tulee siitä, kun pelaajapolo keksii, että huoltokaaroilla voi kaataa lentokoneita. Ja siitä, kun pelaaja lukee hyvää kirjaa odottaessaan seuraavan tehtävän ilmestymistä urakkalistaan. Pelikello kun pyörii vain ja ainoastaan ikkunan ollessa aktiivisena, jolloin kurjaa kohtaloaan ei voi edes itkeä kakkosnäytöllä irkkiin.

Paha sanoa kumpi on viihdyttävämpi. Peli itse vai sen kotisivut.

 

Airport Simulator parhaimmillaan.

 

Lentokentistä on tehty kiinnostavia, hyviäkin pelejä. Domessakin arvosteltu DS:n Air Traffic Controller on kiva pikkustrategia lähilennonjohdon toiminnasta. Tower ja Tracon! puolestaan kuvaavat aihetta vähän raskaammassa muodossa.

Kevyempää lentokenttäviihdettä kaipaaville puolestaan löytyy PC:lle ja mobiililaitteille julkaistut Flight Control– ja Airport Mania –pelisarjat, joissa pelaaja ohjaa koneita kentälle ja ilmaan, yrittäen varoa törmäyksiä.

Kauempaa historiasta kaivelemalla löytää Airport Tycoon –pelisarjan, jossa kenttää ylläpidetään ja manageroidaan sakusimujen tyyliin. Aerobiz jatko-osineen puolestaan ilahdutti aikoinaan SNES- ja MegaDrive-pelaajia.

Legendaarisin kaikista on silti MicroProsen Kennedy Approach vuodelta 1985! Voi että osasikin olla pelottavaa, etenkin kun peli osasi – omg! – puhua!

 

Lisää aiheesta

Air Traffic Controller (DS)

Lennonjohtohommia PC-pelaajille: Tower 2011 ja Tracon! 2012

Lue myös

Air Conflicts: Vietnam (PC, PS3, Xbox 360)

Damage Inc. – Pacific Squadron WWII (PC, PS3, Xbox 360)

Gran Turismo 6 (PS3)

Microsoft Flight (PC)

Need for Speed Rivals (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

The Banner Saga –ennakko (PC)

Muropaketin uusimmat