Uusimmat

Alone in the Dark: Illumination häpäisee pelisarjan nimen (PC)

03.06.2016 18:00 Jukka O. Kauppinen

Alone in the Dark: IlluminationTekijä: Pure FPS
Julkaisija: Atari
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows 7 tai uudempi, neliydinprosessori,
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, ennakkotilaushinta 27,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.aitd.com
Testaaja: Jukka O. Kauppinen

aloneinthedarkillumination_arv_01

 

Jotkut pelit ovat niin huonoja, ettei sanotuksi saa. Alone in the Dark: Illumination on sellainen.

Miten huono Illumination on? Vältä-peukkuhuono. Uskomatonta paskaa -huono. Atari-huono. Kyllä, ATARI-HUONO! Niin huono!

Illumination julkaistiin itse asiassa jo vuosi sitten. Olin vain silloin niin epätoivoisen epäuskoinen, etten yksinkertaisesti kyennyt kirjoittamaan arvostelua. Olen edelleen, mutta menköön näin vuosipäivän kunniaksi.

Alone in the Dark: Illumination

Alone in the Dark: Illumination

Vanhat Alone in the Dark -seikkailut olivat itse asiassa pääosin hyviä pelejä. Ne uudemmatkin olivat oikeastaan aika ok. Sillä Illumination ratsastaakin. Vanhojen maineella. Mitään omaa, uutta tai edes semiälykästä annettavaa sillä ei AitD-sarjalle ole. Päinvastoin, nimellisesti kuudes AitD on ultimaattisinta hevonpaskakuonaa, mistä kukaan on yrittänyt rahaa pyytää.

Ehkä se ei ole huonoin peli ikinä. Mutta rakastetun pelisarjan nimellä ratsastaminen näin karmealla tekeleellä on anteeksiantamatonta.

Pimeys on laskeutunut…

… Lorwichin kaupungin ylle. Lovecraftin inspiroimat hirviöt nousevat maan uumenista ja kävelevät päällä maan, alla kiven, tunneleissa ja luolastoissa, hirmusti möyrien ja öristen.

”Selviytymiskauhun isä on palannut”, Atari kehuu.

No ei ole, helvetti vieköön.

Alone in the Dark: Illumination

Oletko koskaan miettinyt, että miltä Cthulhun perse näyttää?

Jos nyt tiivistetysti sanottaisiin, niin Illumination yrittää matkia epätoivoisesti Alan Waken ”valo voittaa pimeyden kauhut” -mekaniikkaa, mutta heittää siihen päälle vielä kolmin käsin mälsänpuoleista räiskintää ja unohtaa kokonaan kauhun. Mikä se sellainen selviytymiskauhuilu on, joka ei edes yhtään pelota? Ei niin minkään vertaa? Illumination on vain synkillä värisävyillä kuorrutettu onneton räiskintä, jossa juoksennellaan edestakaisin erilaisilla kentillä keräämässä kamoja ja vääntelemässä kytkimiä, joiden avulla pääsee taas seuraavaan huoneeseen ja lopulta uuteen kenttään.

Jos pelin kamaluuksia mietitään, niin en osaa sanoa mikä on kauheinta. Checkpointtien puuttuminen, jonka takia paskoja tehtäviä on pelattava uudestaan ja uudestaan? Uskomattoman surkea äänimiksaus, jonka takia kilometrin päässä olevan mörkin ölinä kuuluu ja kaikuu aivan samalla tavalla kuin metrin päässä olevan? Tyhjästä spawnaavat möllit? Ärsyttävä edestakainen ränneissä juoksentelu ja mälsä kenttäsuunnittelu? Kaiken kauhupotentiaalin unohtaminen ja sen korvaaminen surkealla toiminnalla? Graafikoiden väripaletin rajoittuneisuus ja masentava kaikenkattava pimeys? Tyhmä, täysin sivuosaan unohdettu tarina?

Alone in the Dark: Illumination

Tässä se tarinankerronta. Tekstiseinä kentän alussa.

Vaiko kenties se täydellisen hanurista oleva koodi ja viimeistelemättömyys, jonka takia peli on täynnä törkeän tökeröitä, itkettäviä bugeja? Petoörkkizombiepikkucthulhut jumittelevat minne sattuu ja triggeröityvät niin ilmiselvästi, että hoh hoijaa, miksei rautalankatoimintaa ole edes yhtään yritetty peitellä? Kaiken huipennus oli se kerta, kun eräässä umpitylsässä kentässä peli unohti täysin vihollisten spawnaamisen. Silloin Illumination oli melkein siedettävä. Sitä vain sai kävellä ihan rauhassa pitkin poikin, kerätä typerää roinaa, väännellä typeriä kytkimiä ja niin poispäin. Kukaan ei häirinnyt örinöillään ja elämä oli lähes seesteistä. Se oli jo melkein puolentoista tähden arvoista nautiskelua.

Sitten aivan lopussa peli lopulta heräsi tekoälytorkuiltaan ja spawnasi yhden ainoan hirviön aivan kentän lopussa odottavan turvahuoneen eteen. Lämmitin reppanaa liekinheittimellä ja nautin statistiikasta. Yksi hirviö nähty, yksi tapettu, well done mate.

On tässä moninpelikin. En ole nähnyt kertaakaan yhtään ainoaa toista ihmistä sen parissa.

Do you want to play a multiplayer game?

Do you want to play a multiplayer game?

Alone in the Dark: Illumination

Alone in the Dark: Illumination

Nettipikkulinnut muuten lauloivat, että pelin paskuus on ennen kaikkea Atarin vika. Budjetti oli niin pieni, aikataulu hätäinen ja julkaisija vielä hoputti hoputtamistaan niin, ettei Pure FPS kerta kaikkiaan ehtinyt kuin heittää jotain koodia yhteen ja toivoa parasta. No, Atari.

Alone in the Dark: Illumination ei ole Alone in the Dark. Se ei ole kauhua, se ei ole hyvä räiskintä, se ei ole hyvä peli. Se on vuoden 2015 huonoin kaupallinen videopeli, joka on söhlitty päin peetä jo perusmekaniikoiltaan. Se on aito Atari-peli.

Osta vain, jos saat Steam-alesta alle eurolla. Muutoin: Vältä.

Voi Edward Carnby -parkaa.

 

Lisää aiheesta

Alone In The Dark (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Alone In The Dark -kehittäjä julkaisi retropelinsä HD-versiona

Pyhäinpäivän viisi retrokauhupeliä

Wiikon wanha: Alone in the Dark 2, zombiemerirosvomuodin edelläkävijä

 

Selviytymiskauhu
Kaikki jutut aiheesta