Alpha Polaris (PC)

13.07.2011 17:30 | Juho Anttila

Tekijä: Turmoil Games
Julkaisija: Just A Game
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, Radeon HD 5830
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Intel P4 tai AMD Athlon 64 -prosessori, 1 Gt muistia, DirectX 9 -näytönohjain, 700 Mt kiintolevytilaa, 1280*800 näyttöresoluutio
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.turmoilgames.com
Arvostelija: Juho Anttila

Kaukana Grönlannin jäätiköiden keskellä lepää Alpha Polaris, amerikkalainen öljyntutkimuslaitos. Samaan paikkaan, epäpyhään allianssiin kapitalismin suuren saatanan kanssa on päätynyt myös Rune Knudsen, norjalainen biologi.

Jotain muinaista on kuitenkin heräämässä jään pinnan alla. Taistelu luonnon puolesta muuttuukin kamppailuksi muinaista pahuutta vastaan. Vuosisadan myrskyn iskiessä jäätikölle kukaan ei kuule huutoasi.

The Thingin jalanjäljissä, mutta silti omista lähtökohdistaan ponnistava Alpha Polaris on suomalaisen Turmoil Games -studion esikoisteos. Pienen yrityksen ensiponnistus tekee uskonhypyn ja tarttuu suoraan vähemmän todennäköiseen lajityyppiin: osoita ja klikkaa -seikkailupeleihin. Lopputulos ei olekaan hassumpi.

Norjalainen villapaita

Päähenkilö ei ole sankareista tyypillisin. Vihreään villapaitaan pukeutuvat ekohörhöt kun nähdään yleensä lähinnä myötähäpeää herättävissä toimissa. Onneksi Rune on kuitenkin suhteellisen maltillinen tapaus, vaikka esimerkiksi suhtautuminen lupaavaan öljylöytöön saakin pudistelemaan päätä huvittuneesti.

Eristäytyneellä tutkimusasemalla ei juhlita henkilöhahmojen määrällä. Galleriaan mahtuu niin naiskauneutta, nuori hurjapää kuin myös vanhempi kokenut karju. Myöhemmin kuvaan astuu vielä ylimielinen esimies.

Perin kliseiseen seurakuntaan on saatu valettua onneksi myös tuiki tärkeää persoonallisuutta. Hahmojen välinen jutustelu on elämänmakuista, joskin välillä hieman kömpelöä. Ääninäyttelyä leimaa eräänlainen radiokuunnelman tuntu. Tämä ei silti ole pelkästään negatiivinen asia; yhdessä dialogia rytmittävien piirroskuvien kanssa ratkaisu luo pelille, Ihmisten puoluetta lainaten, tietynlaista tunnelmaa.

Käsikirjoitus hakee taustoitusta ajoittain kammottavillekin tapahtumille inuiittien myyteistä. Kiehtova ja vähemmän peleissä käsitelty aihepiiri kiinnostaa, vaikka siihen ei lopulta kovin syvälle sukelletakaan. Olisiko tässä ollut paikka tarjota pelaajille enemmänkin pureskeltavaa?

Pökkelöitä ja painostavaa tunnelmaa

Kaksijakoinen graafinen ilme tuo esille yhtä aikaa tiimin luovuutta ja toisaalta resurssien puutetta. Jääasema ympäristöineen on piirretty kauniisti ja yksityiskohtaisesti. Tosin ainakin testiversio tuki vain resoluutiota 1280*1200 ja suuremmalla näytölle kuvaa reunustivatkin mustat kehykset. Hahmot sen sijaan ovat melkoisia pökkelöitä, etenkin kasvoiltaan.

Oma lukunsa ovat välianimaatiot, jotka ovat tasoltaan sangen hellyttäviä. Niitä katsellessa miettii väistämättä vaihtoehtoisia tapoja tarinankerronnalle. Piirroskuvia käytetään jo dialogin aikana, miksi samaa konstia ei oltaisi voitu ulottaa myös tapahtumien esittämiseen? Välianimaatiot peleissä ovat kuin elokuvien erikoistehosteet: jos taitotaso ei riitä ensiluokkaisen jäljen tuottamiseen, on parempi etsiä keinoja kiertää niiden tarve alun perinkin.

Pienet kömpelyydet eivät kuitenkaan onnistu pilaamaan pelin tunnelmaa, joka kasvaa loppua kohden hidastempoinen pelityyppi huomioiden hyvinkin painostavaksi. Eristyneisyys, epätodellinen äänimaailma ja kaiken yllä leijuvat revontulet luovat tunteen selittämättömästä uhasta ja pahuuden läsnäolosta. Tarinaa ei tahdo jättää kesken, jännitys kasvaa tasaisesti loppuhuipentumaan saakka.

Pulmapula

Käyttöliittymä koostuu seikkailupelien perusvalikoimasta. Ruudut ovat täynnä hotspotteja, jotka saa myös näkyville välilyöntiä painamalla. Oikealla hiiren nappulalla katsotaan kohdetta, vasemmalla poimitaan se mukaan tai käytetään sitä, tilanteesta riippuen. Tavaroita kerätään myös reppuun, josta käsin niitä voi yhdistellä tai käyttää. Tuttua toteutusta, kuten myös suurin osa pelin pulmista.

Käytä esinettä x paikkaan y yhdistettynä työkaluun z -tyyliset pulmat eivät juuri haastetta tarjoa. Onneksi pelistä löytyy myös muutama hankalampi ja oivaltavampi pulma. Näistä eniten pään raapimista aiheuttavat sananarvaustehtävät, joissa inuiittien kirjoitusmerkkejä pitää tulkita annettujen vihjeiden avulla. Pelkkään hiirellä klikkailemiseen tottuneella voi mennä sormi suuhun, kun ratkaisu pitääkin antaa kirjallisessa muodossa.

Laatu pitää läpi pelin, sillä yhtään todella tympeää tehtävää ei mukaan ole mahtunut. Sen sijaan pulmien lukumäärä jää aika vähäiseksi. Alpha Polaris ei nimittäin ole kestoltaan järin pitkä. Tuntimäärää en lähde tässä arvioimaan, mutta loppu tulee vastaan joka tapauksessa liian nopeasti. Toisaalta pelillä ei ole hintaakaan kuin vajaat 16 euroa, joten ryöstöstä ei missään nimessä ole kyse.

Lyhyt kesto takaa myös sen, ettei varsinaista tyhjäkäyntiä juuri nähdä. Kaikki pulmat ja keskustelut palvelevat tarinaa, joka pysyy hyvin kasassa loppuun saakka. Pidennystä olisi kaivannut lähinnä juonen keskivaiheille, jossa hypätään sangen rohkeasti tietämättömyydestä karmean todellisuuden ymmärtämiseen ja hyväksymiseen. Asioiden tilan selvittelylle olisi voinut uhrata useammankin puzzlen ja keskustelun ilman, että tarinan rytmitys olisi tästä häiriintynyt.

Pienen tiimin ensimmäiseksi peliksi Alpha Polaris on joka tapauksessa sympaattinen ja positiivinen yllätys. Hurraan aina, kun markkinoille ilmestyy hyvin toteutettu seikkailupeli, eikä Alpha Polariksen kaltaisia tunnelmapaloja satu eteen liian usein. Toivottavasti seikkailupelien ystävät löytävät ladattavana pelinä myytävän teoksen, jotta saamme nauttia jatkossakin lupaavasti aloittaneen Turmoil Gamesin hengentuotteista. Pelistä on tarjolla myös demo, joka on ladattavissa pelin kotisivulta.

Pelin voi ostaa digitaalisesti tekijöiden kotisivun kautta.

 

 

Lue myös

Alice: Madness Returns (PC, PS3, Xbox 360)

Avadon: The Black Fortress (PC, Mac, iPad)

Dirt 3 (PC, PS3, Xbox 360)

F.E.A.R 3 (PC, PS3, Xbox 360)

First Templar (PC, Xbox 360)

Hunted: The Demon’s Forge (PC, PS3, Xbox 360)

Red Faction: Armageddon (PC, PS3, Xbox 360)

Transformers: Dark of The Moon (PS3, Xbox 360)