Alter Ego (PC)

26.05.2012 14:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Future Games
Julkaisija: Iceberg Interactive
Testattu: i7/2600K, 8Gt muistia, Radeon HD 6870 1Gt, Windows 7 64-bit
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows 7/XP/Vista, Pentium 4 2,5GHz/Athlon XP 2600+, 1 Gt muistia, 128Mt näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://iceberg-interactive.com/games-mainmenu-27/405-alter-ego.html
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Tšekkiläinen Future Games on tullut tunnetuksi lähinnä keskinkertaisten hiirivetoisten seikkailupelien kehittäjänä, eikä firman tuoreimpaan yritykseen Alter Egoonkaan näin ollen kohdistunut järin suuria ennakko-odotuksia.

Murhamysteeriksi itseään mainostava Alter Ego kosiskelee pelaajia muun muassa useammalla eri päähenkilöllä, mutta tämä parhaimmillaan hyvin tehokas tarinankerronnan muoto toimii vain jos sitä osaa hyödyntää. Sisäinen pessimisti toivoi tälläkin kertaa, että Future Gamesia onnistaisi tällä kertaa.

Alter Egon päähenkilöinä toimivat brittiläisessä Plymouthin kaupungissa vaikuttava, ohjekirjaa prikulleen noudattava rikosetsivä Briscol ja Amerikkaan matkaamisesta haaveileva varas Timothy Moor. Murhamysteerin selvittämisessä pääosaa näyttelee Briscol, joka on saanut tutkittavakseen paikallisia järkyttäneen raakojen murhien sarjan.

Ongelmalliseksi murhamysteerin tekee se, että tapauksen paras ja ainoa epäilty kuoli epämääräisissä olosuhteissa, mutta julmat murhat jatkuvat edelleen. Kaikki ei ole kunnossa, joten Briscolin täytyy selvittää tilanne. Timothynä pelattavat jaksot tuntuvat hyvin pitkälle irrallisilta osilta, koska antisankarimme on onnellisen tietämätön kauheista tapahtumista, eikä lain eri puolilla liikkuvien sankareiden tarjoamia mahdollisuuksia juuri hyödynnetä tarinankerronnallisesti. Sankareiden tiet sitä paitsi risteävät vasta hyvin myöhäisessä vaiheessa peliä, eikä tälläkään saralla markkinavaltista saada oikein mitään irti.

Vaikka runsas dialogi onkin sinänsä hyvin kirjoitettua ja pelin alkuperämaan huomioon ottaen ihan hyvin näyteltyä, itse tarina ei vakuuta. Sen lisäksi ettei peli hyödynnä kerronnallisia tehokeinojaan, on itse tarina hitaasti käyntiin lähtevä ja tylsä. Peli ei myöskään haasta pelaajaa millään tavalla, sillä sen puzzlet onnistuvat olemaan samalla sekä ylihelppoja että epäloogisia, jolloin tärkeimmäksi ratkaisumenetelmäksi muodostuu ruutujen monotoninen klikkailu.

Vastoin vanhaa sananlaskua, lopussa ei myöskään seiso kiitos. Peli loppuu epäloogisella, suorastaan pelaajaa loukkaavalla tavalla, vähän kuin joku antaisi sinulle luettavaksi kirjan mutta juuri ennen odotettua huippukohtaa repisi siitä kaksi viimeistä lukua pois.

Tämän tyyppisten ongelmien edessä Alter Egon harvat edut jäävät melko merkityksettömiksi. Aikoinaan pahasta pelipulasta kärsinyt hiirivetoisten seikkailujen lajityyppi on Telltalen ja monien muiden ansiosta noussut uuteen kukoistukseensa, eikä keskinkertaisia julkaisuja voi puolustaa oikein millään tavalla. Niinpä Alter Egoa ei voi suositella oikein kenellekään. Se ei ole varsinaisesti mitenkään huono, se on vain mitäänsanomaton ja turha peli, joka ei tajua omia vahvuuksiaan.

 

Lue myös

Max Payne 3 (PS3, Xbox 360)

Bloodforge (Xbox 360)

Diablo III (Mac, PC)

Risen 2: Dark Waters (PC, PS3, Xbox 360)

Prototype 2 (PS3, Xbox 360)