America’s Army: Rise of the Soldier -ennakko (PS2, Xbox)

09.06.2005 00:00 | Miika Huttunen

Nuoret miehet, varsinkin amerikkalaiset, pelaavat paljon sotaisia video- ja pc-pelejä. Tämän on huomannut myös Yhdysvaltain armeija, joka on julkaissut omaa, ilmaiseksi verkosta ladattavaa pc:n fps-pelisarjaa nimeltä America’s Army. Kyseessä on melko röyhkeä värväysväline, jolla armeija yrittää houkutella kotona laiskottelevia nuoria tekemään jotain elämällään ja liittymään USA:n armeijaan.

Olipa pelin motiiveista mitä mieltä hyvänsä, se on kuitenkin ollut pelaajien ja kriitikoiden mieleen. Pelin eri versioita on ladattu kaikkiaan 4,5 miljoonaa kertaa, kolmannes Euroopasta.

Tuleva konsoliversio ei ole ilmainen, mutta se on luonteeltaan samanlainen kuin pc-versiokin. Pelaajat luovat oman sotilaansa, jonka armeijauraa edistetään pelaamalla. Peruskoulutuksen jälkeen pelaaja valitsee sotilaansa roolin ja ylenee arvossa aina ryhmänjohtajaksi asti.

Sotilaan taitoja kehitetään koulutuksesta ja taistelutehtävistä saatavan kokemuksen myötä. Taitoihin kuuluvat muun muassa ensiapu, johtajuus ja hiiviskely.

Aluksi pelaajan märkäkorva toimii osana koneen ohjaamaa ryhmää ja noudattaa saamiansa käskyjä, mutta uran edetessä pelaaja siirtyy itse johtamaan muita sotilaita.

Konsoliversion realismista ja aitoudesta vastaavat USA:n armeijan neuvonantajat, joiden kanssa peliä on kehitetty tiiviissä yhteistyössä.

Tee työtä, jolla on tarkoitus

Peli lupaa myös hieman uudenlaista otetta fps-pelien perusratkaisuihin. Yksinpelikampanja on melko avoin, sillä pelaajan valitsema rooli vaikuttaa sen kulkuun ja tehtäviin. Kiväärimiehellä, tarkka-ampujalla ja erikoisjoukkojen operaattorilla on kaikilla hyvin erilaiset roolit ja tehtävät.

Urapelitila onnistuu myös verkossa. Verkkopeliä varten luodaan oma sotilashahmo, jonka taitoja kehitetään moninpelistä kerättävän kokemuksen avulla. Rooliaan voi vaihtaa kokemuksen myötä, ja kokemuksella ostetaan myös uusia aseita ja avataan lisää sotilasrooleja.

Kokemusta ei jaeta aivan perinteisin tavoin: sitä ei anneta mielivaltaisesta tappamisesta ja tuhoamisesta, sillä kokemusta saa hahmonsa roolin mukaisesta pelaamisesta ja ryhmän tavoitteiden suorittamisesta.

Kaiken kaikkiaan America’s Army: Rise of the Soldier vaikuttaa ja näyttää varsin mielenkiintoiselta paketilta, joka ei sorru pelkkiin perinteisiin pelillisiin ratkaisuihin. Vain sen selkeä propagandamainen asenne häiritsee. Se tuo mieleen uutisen, jonka mukaan USA:n armeija suunnittelee uusien asejärjestelmiensä ohjauslaitteet konsolipeliohjaimia muistuttaviksi. Näin seuraavan sukupolven potentiaaliset sotilaat olisivat aseiden ohjaimissa jo valmiiksi kuin kotonaan.

Tekijä: Secret Level
Julkaisija: Ubisoft
Tulossa: PlayStation 2, Xbox, kesä 2005
Pelaajia: 1-16
Pelin kotisivu: riseofasoldier.com