Uusimmat

Amy (PS3, Xbox 360)

23.01.2012 14:45 Heikki Takala

Tekijä: Vector Cell
Julkaisija: Lexis Numérique
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: www.amy-thegame.com
Arvostelija: Heikki Takala

Selviytymiskauhun ystävät ovat peliteollisuuden unohtamia äpärälapsia. Sen minkä Silent Hill ja Resident Evil aloittivat, ne myös lopettivat, molempien ottaessa toimintapainotteisemman lähestymistavan aiheeseensa. Fanit vieraantuivat. Hetken aikaa vaikutti jo siltä, ettei genre enää nousisi takaisin jaloilleen.

Kaikeksi onneksi survival horror on palaamassa tänä vuonna juurilleen uuden Silent Hillin myötä. Hetken kuluttua ilmestyvä Resident Evil Revelations kehuu sekin olevansa tuulahdus menneisyydestä ihan oikeilla puzzleilla ja kiinteillä kuvakulmilla, vaikka 3DS alustana hieman ihmetyttääkin. Näitä jättiläisiä edeltää hoosiannaa huutava Amy, joka sijaa esikuviensa tietä palmunlehdillä ja puzzleilla ja zombeilla. Se on oiva päänavaus genren tulevaan voittokulkuun, sillä tästä ei voi kuin parantaa.

Hullut ranskalaiset

Amy on Vector Cellin johtajan Paul Cuissetin hengentuote, ja sellaisenaan studion ensimmäinen vakava yritys murtautua suurille markkinoille. Cuisset ei ehkä nimenä kerro paljoa, mutta hänen kynästään ovat lähtöisin sellaiset klassikot kuin Another World ja Flashback. Varsinkin Another Worldiin tutustuneet tietävät mitä tarkoittavat sanat ”vaikea” ja ”yritys-erehdys-mekaniikka” niiden aidoimmassa merkityksessä, sillä kyseessä saattaa olla yksi konsolihistorian hankalimmista peleistä.

Eikä nyt puhuta reilusti hankalasta, vaan huonojen kontrollien ja äkkikuolemien pyhästä avioliitosta, ilman tarkistuspisteitä. Ainakin tässä mielessä Amy on Another Worldin jälkeläinen.

Tarinan ympärillä leijuu eräänlainen mystiikka. Lana on siepannut kahdeksanvuotiaan, todennäköisesti autistisen Amyn pois hoitolaitoksestaan, ja vie häntä kohti Silver Citya. Syitä ei juuri selvitellä ja hetkeä myöhemmin määränpäässä räjähtää. Lanan ja Amyn juna suistuu raiteiltaan. Lanan herätessä ihmiset ovat muuttuneet zombeiksi, ja Amy on kadonnut. Omasta puolestani Amyn olisi sietänyt kuolla kyseisessä törmäyksessä.

Valitettavasti Amy löytyy hetkeä myöhemmin piilosta kaapista, ja Lana aloittaa sietämättömän matkansa kohti turvapaikkaa, suojellen samalla pikkutyttöä joka osaa ilmeisesti myös taikoa.

On hämmentävää kuinka vähän Amy selittää tarinaansa. Asiat yksinkertaisesti tapahtuvat, vailla minkäänlaista spekulaatiota siitä mikä ne olisi voinut aiheuttaa. Lana ja Amy ovat hirviöiden keskellä, heidän pitää paeta. Tämä on luonnollisesti kaiken selviytymiskauhun peruspremissi. Mutta Amy ei vaivaudu juuri selittelemään. Lana ei vaikuta lainkaan yllättyneeltä että kaupunki on pullollaan zombeja ja sotilaita, ja Amyn opiessa heittämään taikoja hän toteaa vain: ”oho, osaat siis taikoa.”

Olisin toivonut että tämä olisi edes toteutettu visuaalisesti hyvin. Valitettavasti seuraava vieraannuttava elementti ovat surkeat grafiikat, ja jatkuvat notkahdukset ruudunpäivityksessä. Huulisynkka ei oikeastaan koskaan ole kohdillaan, ja olen kohtalaisen varma että Lanan ääninäyttelijä vaihtuu kesken pelin. Ainakin Lana löytää ajoittain letkautuksiinsa brittiaksentin, joka toisinaan on läsnä ja toisinaan ei.

Silti haluan pitää pelistä. Tarinalliset ongelmat eivät vielä hetkauta kauhun ystäviä, olemme tottuneet b-luokan toteutukseen. Valitettavasti mekaniikka joutaisi suoraan ö-mappiin.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Puzzleja ja Äkkikuolemia

Se mitä sanoin Another Worldista pätee liian hyvin Amyyn. Peli on turhauttava niin monella tasolla, että niitä on vaikea summata muutamaan kappaleeseen. Lana harhailee kuuden kappaleen verran pitkin pimeitä käytäviä Amyn kanssa. Rytmi on tuttu, muutama vihollinen siellä täällä, joitakin puzzleja sekä harhailua lukitulta ovelta toiselle vailla tietoa kuinka ne avataan.

Ja äkkikuolemia. Anteeksi vain ranskani, mutta helvetisti äkkikuolemia. Ilman tarkistuspisteitä.

Amy nojaa vahvasti yritys ja erehdys -mekaniikkaan. Kentät ovat täynnä erilaisia kuolonloukkuja sekä vihollisia, joiden kohtaaminen tarkoittaa välitöntä hengenlähtöä. Esteisiin lukeutuvat ainakin sotilaat, tappavalla kaasulla täytetyt huoneet, laakista tappavat hirviöt ja miinat. Käytännössä kaikki pitää opetella ulkoa eikä tämäkään aina riitä, kiitos bugien.

Ajatus on kaunis. Selviytymiskauhua, jossa paino on selviytymisellä. Lana kestää vain yhden luodin tai iskun ladon kokoiselta hirviöltä. Hän osaa teoriassa taistella joitakin hirviöitä vastaan, mutta pääasiassa pelaajan täytyy pysytellä piilossa. Tämä luo peliin tunteen, jossa joka ikisen kulman taakse kuikuillaan varovaisesti kiirehtimättä eteenpäin. Kuolemanpelko on läsnä jatkuvasti, ja kaiken kukkuraksi vahdittavana on vielä pikkutyttö, jota on pidettävä aina kädestä jottei hän juokse omille teilleen.

Amy nojaa kuitenkin pelottelussaan raukkamaisesti halpoihin kikkoihin ja iskee varoittamatta. Olipa kyseessä seinän läpi ryntäävä hirviö tai rasahduksen kuullut sotilas, molemmat juoksevat nopeasti kohti ja jättävät vain hetken aikaa reagoida. Useimmiten jossakin lähistöllä on kaappi johon piiloutua, mutta tätä ei kerrota pelaajalle. Kyseiset kohtaukset joutuu pelaamaan uusiksi muistellen missä kohtaa skripti alkaa ja triggeriä vältellen, kunnes piilopaikka löytyy.

Insinöörimäinen lähestymistapa pilaa nopeasti kauhun tunnelman ja irtaannuttaa tarinasta, jos visuaalisuus ei sitä ole jo tehnyt. Ja jos tämäkään ei vielä auta,  tarkistuspisteet viimeistelevät työn. Niitä ei näet juuri ole. Jokainen kenttä sisältää yhden, korkeintaan kaksi tarkistuspistettä, vailla mahdollisuutta tallentaa kesken pelin. Saati kesken kappaleen. Jos peli ylittää ärsytyskynnyksen kappaleen puolessa välissä, konsolin itkupotkuraivari-sulkeminen hävittää myös etenemisen. Tämä on täysin käsittämätöntä, sillä Amyssa kuollaan jatkuvasti ja nurkkien jatkuva uudelleennuohoaminen alkaa nopeasti suututtamaan.

Puhumattakaan pelin puzzleista, jotka koostuvat pääasiassa DNA-sekvenssillä suljetuista ovista. Tämä hieno termi tarkoittaa kenttien uudelleennuohoamista useampia kertoja, ja ruumiiden skannailua oikean dna:n löytymisen toivossa. Luonnollisesti puzzlen paikka on aina aivan kentän lopussa ja jo kerran läpikäyty kenttä täyttyy uusista vihollisista – sekä uusista äkkikuolemista.

Ja bugeista. Tällä hetkellä Amyssa on joitakin bugeja jotka pysäyttävät etenemisen ja pakottavat aloittamaan kappaleen alusta. Joskus Amy unohtaa tarkistuspisteen jälkeen aiemmin oppimansa taian, jonka avulla päästään eteenpäin. Toisinaan viholliset tupsahtelevat paikkoihin jonne ne eivät kuulu. Ja Joskus Amy on yksinkertaisesti hävinnyt ilmaan, joka haittaa hieman pelin konseptia, jonka mukaan pelaajan pitäisi pitää tyttö turvassa.

Kaikki tämä summaa yhteen sen, että kauhu on enää vain arvostelijan päässä, joka pelaa Amyn läpi jotta lukijoiden ei tarvitsisi.

Hyvää Tulevaisuutta

Survival Horror toimii kun se tehdään oikein. Tai kun edes yksi osa-alue tehdään oikein. Genren fanit antavat paljon anteeksi. Tarina saa olla kökkö, ääninäyttelyn voi olla hoitanut vaikka naapurin mummo ja kontrollit silkkaa kidutusta, kunhan tunnelma on kohdillaan.

Amyn tunnelman pilaa ensisijaisesti sen rikkinäinen mekaniikka. Kauhu toimii niin kauan kuin pelaaja on jännittynyt ja mukana imussa. Valitettavasti jatkuvat uudelleenlatailut ja kymmenet kerrat samoissa huoneissa äkkikuolemaa odotellen irtaannuttavat muuten toimivasta tunnelmasta, ja aiheuttavat pelon sijaan lähinnä vihan tunteita.

Amy on hyvä yritys ilman visiota tai lahjoja. Nyt lienee aika kääntää katse Silent Hill Downpouriin, jonka pitäisi nostaa yksi kaikkien aikojen parhaista pelisarjoista ylös sen kokemasta rappiosta. Amy on ainakin tasoittanut sille tietä. Mikä tahansa toimii tämän jälkeen.

 

Lisää aiheesta

Dead Space 2 (PC, PS3, Xbox 360) 

Resident Evil: The Mercenaries 3D (3DS)

Saw II (PS3, Xbox 360)

Silent Hill: Homecoming (PC, PS3, 360)

Lue myös

Fractal: Make Blooms Not War (iOS, Mac, PC)

Gears of War 3: RAAM’s Shadow DLC (Xbox 360)

Halo Combat Evolved Anniversary (Xbox 360)

Professor Layton: Spectre’s Call (DS)

Star Wars: The Old Republic (PC)