Angry Birds: Space (Android, iOS, Mac, PC)

26.04.2012 13:54 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Rovio
Julkaisija: Rovio
Testattu: iPad 2, PC
Saatavilla: Android, iOS, Mac, PC
Tulossa: Windows Phone 7
Laitevaatimukset: olemattomat
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://space.angrybirds.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Angry Birdsin tuntevat kaikki. Suomalaisen Rovion jättimenestys on takonut tekijöilleen enemmän rahaa kuin keskimääräiset kultakaivokset omistajilleen. Tästä huolimatta pelisarja on polkenut paikallaan, no… toisesta osastaan saakka. Vaan ei enää.

Vihaiset tipuset suuntaavat uusimmassa seikkailussaan avaruuteen. Tuo viimeinen korpimaa tuo vihdoin mukanaan myös pelillisiä uudistuksia, joiden ansiosta taas jaksaa pelata.

Angry Birds: Space ei edusta täydellistä pesäeroa entiseen ja miksi edustaisikaan: ei Roviolla ole mitään syytä tappaa kultamunia munivaa hanheaan, sillä tämä tipu ei vielä ole kypsä paistiksi. Päinvastoin, pelisarjan jokainen osa nousee vuorollaan kukoksi AppStoren tunkiolle. Ja siinä olivat arvostelun lintuaiheiset sanaleikit.

Avaruuden myötä pelisarja ei tosiaan koe mitään megamuutoksia, mutta vanhaa kaavaa tuuletetaan mukavasti. Perussetin kyllä tunnette: oikealla on iso pino sikoja toinen toistaan huterampien rakennelmien päällä. Vasemmalla taas on katapultti, jolla niitä vihaisia lintuja ammutaan fysiikkavetoisesti päin possuja. Jokaisella tipusella on oma erikoisominaisuutensa ja niiden käyttäminen oikeassa järjestyksessä on avain onneen.

Aikaisemmin siat ja linnut majailivat verrattain tasaisissa maisemissa, mutta eivät enää. Useat pelin kentistä kun sijoittuvat avaruuteen, jossa possut ovat rakennelleet tornejaan ja hökötyksiään pienten planeettojen päälle. Planeetoilla taas on omat painovoimakenttänsä. Niiden manipulointi, eli käytännössä lintujen ampuminen sellaisessa kaaressa, että pyörähdys vie ne oikeaan paikkaan, on pelin selkäranka.

Kaavaa sekoitetaan myöhemmin meteorikentillä ja suuremmilla planeetoilla, joilla on oma ilmakehänsä. Mikäs sen kivempaa kuin paukauttaa pino possuja päin toisiaan biljardimaisesti ja lopulta ilmakehään, joka tekee niistä possupaistia?

Testailin arvostelua varten sekä iPadin että Windowsin versioita pelistä. Kumpikin toimii teknisesti hyvin, mutta iOS-versioissa on mukana taas se perinteinen ongelma: jotkut kentät vaativat aivan hillittömän tarkasti suunnattuja laukauksia, joiden paukutteleminen on joskus kosketusnäytöllä vähän konstikasta puuhaa. Hyvin se peli silti pääasiassa kulkee, mitä nyt välillä hieman ärräpäät lentävät.

Paljon pelattavaa – mutta mihin hintaan?

Sisällön määrä ei Angry Birds: Spacesta ihan käsittelyssä lopu. Parin euron pikkupeliksi sitä on jopa kiitettävästi. Useampi kymmentä kenttää, joista monissa on vielä omia, kätkettyjä salaisuuksiaan. Niitä löytämällä pääsee pelaamaan Angry Birds –minipelejä, jotka nostavat hattua pelilegendoille. Yhdessä pelataan Space Invadersia sikojen avaruusarmadaa vastaan, toisessa taas yritetään linnuilla pompautella esiin possuja Super Mario Bros. –kuutioista. Hauskoja tärppejä!

Perinteiseen tyyliin lisäsisältöä on myös tulossa, mutta tällä kertaa ei välttämättä enää niin ilmaiseksi kuin ennen. Aiemminhan Rovio on tukenut pelejään pitkään ilmaisten sisältöpäivitysten myötä, mutta nyt touhu on alusta saakka toinen: in-app purchaset jylläävät. Jatkossa voi toki tulla ilmaistakin settiä, mutta in-app purchaset ovat maksullisissa peleissä aika tympeä temppu.

Tämä ei toki pilaa Angry Birds: Spacea, mutta latistaahan se hieman tunnelmaa. Latistuneenakin tunnelma tosin piti minut pihdeissään sen verran, että kaikki 60 kenttää menivät läpi ja useat niistä vielä täysillä kolmella tähdellä. Mutta sen jälkeen suu meneekin mutruun, sillä jos kaikista lisäkentistä pitää maksaa rahaa, into lopahtaa vähän nopeasti.

 

Lisää aiheesta

Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta

PS3-lataustestissä Angry Birds, Tumble ja MUBI-leffapalvelu

Toimituksen suosikkipelit 2011: Heikki

Vuoden 2010 parhaat pelit -äänestyksen tulokset

Lue myös

Devil May Cry HD Collection (PS3, Xbox 360)

Jak & Daxter Trilogy (PS3)

Journey (PS3)

Kid Icarus: Uprising (3DS)

Mario Party 9 (Wii)

Naval War Arctic Circle (PC)

Puddle (PS3, Xbox 360)

Trials Evolution (Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat