Angry Birds Stella Pop! (Android, iOS)

02.04.2015 12:03 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Rovio
Julkaisija: Rovio
Testattu: iPad Air
Saatavilla: Android, iOS
Pelaajia: 1
Muuta: Ilmainen peli, sisältää mikromaksuja. Android / iOS -latauslinkit.
Pelin kotisivu: Angry Birds Stella Pop!
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Heti alkuun tunnustus: olen hirveä Puzzle Bobble –fani. Olen pelaillut kuplapelejä jo parin vuosikymmenen ajan eläimen raivolla erilaisilla emulaattoreilla ja pelialustoilla. Mutta yllättäen en juuri mobiililaitteilla.

Rovion Stella Pop! veikin minut aluksi kympillä mukanaan ja pelasin sitä pari iltaa tähdet – ja peukut – silmissäni. Sitten näytin sitä innostuksissani vieruskaverille, joka ykskantaan totesi sen olevan totaalinen Bubble Witch Saga –klooni. Mitäs ihmettä, Rovio?

Stella Pop! on Angry Birds –perheen uusin tai ainakin uusimpia jäseniä. Pääosassa on pinkki Stella-lintu kaveriensa kanssa ja tavoitteet ovat mitä moninaisempia. Joskus vapautetaan eläinystäviä, toisinaan kisataan aikaa vastaan ja joskus vaikka otetaan matsia pomolintuja vastaan.

Oli tavoite mikä tahansa, keinot ovat samat: ruudun alalaidassa on kuulalinko, jossa on aina kerrallaan kaksi eri väristä kuulaa. Niitä pitäisi sitten ammuskella ruutua täyttävää kuulamassaa kohti sillä idealla, että jos saa muodostettua kolmen tai useamman samanvärisen kuulan röykkiön, kaikki häviävät poksahtaen.

Tämä ei suinkaan ole niin helppoa kuin voisi kuvitella, sillä nopeasti löytää itsensä tilanteesta, missä ainoat järkevät laukaukset ovat kimmokkeita ruudun reunoilta. Koska tähtäysviiva ei ole hirveän pitkä, ne pitää yleensä vetää perstuntumalla ja sekös on hankalaa.

Hudit kismittävät, koska jos onnistuu kombottamaan putkeen viisi laukausta, joilla kaikilla häviää kuplia, saa aktivoitua kunkin linnun supervoiman. Yksi muuttaa räjähtäen kaiken osumakohdan ympäriltä seuraavan ammuksen väriseksi, toinen taas poistaa kokonaisen rivin – ja jos kuulia jäisi kellumaan tyhjän päälle, kaikki kelluvat kuplat putoavat. Kuten jokainen arvaa, näin voi siis kerätä huisisti pisteitä.

Stella Pop! saisikin minulta hyvin lämpimän vastaanoton, runsaasti pisteitä ja peukkuvisioitakin, mutta kun… Oikeastaan kaikki yllä oleva sopisi ihan sellaisenaan Bubble Witch –peleihinkin.

Voi kopio sentään

Stella Pop! on todellakin hauska peli. Mutta se on myös aivan suora kopio Kingin suosituista Bubble Witch –peleistä. Rovion pelejä on aiemminkin dissattu samasta aiheesta, mutta siinä on iso ero, että joku Angry Birds on ”hieman kuin tämä peli, mutta erilainen” ja siinä, että Stella Pop! on noin 99% sama peli. Kenttätyypit, mekaniikat, jopa powerupit ovat aika sellaisenaan tuttuja Bubble Witch –peleistä.

Merkittävin ero tulee siitä, että mielestäni Stella Pop! on kaikin puolin kivemman näköinen ja kuuloinen peli kuin pahasti clipartilta tuoksuva Bubble Witch. Pidin varsinkin Stella Popin pienistä kolibripörriäisistä, jotka toimivat pistekertoimena ja surisevat hellyyttävästi, kun kuplat kolahtavat niihin.

Mutta ei kiva grafiikka sinänsä vielä kauheasti auta. Ei, kun tuntuu siltä, että joku on peliä suunnitellessaan ottanut Bubble Witchin suunnitteludokkarin ja vaihtanut siitä hieman sanoja. Myös pelin free to play –mekaniikat ovat aika härskejä. Se vielä menee, että Stella Pop! kannustaa joka välissä ostelemaan lisää poweruppeja, mutta kun välillä tuntuu siltä, että peli on suunniteltu pitkälti ne mielessä.

Kentissä on usein elintärkeää ylläpitää komboa, jotta aina joka viidennellä kudilla saa käyttöönsä powerupin. Kuulien määrä on rajattu eikä tuhlailuun ole aikaa. Niinpä on hyvin turhauttavaa, kun tarvittujen värien sijaan peli jakelee kerran toisensa jälkeen sitä yhtä väriä, jolla ei tee mitään. Kun kenttä epäonnistuu, ruudulle ponnahtaa ilmoitus siitä, että tiesitkös että kombosi olisi jatkunut, jos olisit ostanut mihin tahansa väriin sopivan, maksullisen powerupin?

Myös se on tylyä, että Stella Pop! on pätkitty aika tiheästi portteihin, jotka läpäistäkseen pitää joko värvätä kolme Facebook-kaveria jeesaamaan, odottaa 24 tuntia tai maksaa 1,20 euroa. Omalta yli 200:n kaverin listaltani löytyi kaksi Popin pelaajaa, joten siinähän sitten odoteltiin.

Stella Pop! on pohjimmiltaan erinomainen peli, jota haluaisin kehua ja peukuttaa. Mutta kun samaan aikaan se on myös härski kopio toisesta pelistä ja vieläpä aika ronskeilla mikromaksuilla varustettuna, en vain pysty.

 

Toim. huom: Miikka mainitsee alussa Puzzle Bobblen. Se on alkujaan vuonna 1994 julkaistu kolikkopeli, joka tunnetaan myös nimellä Bust-a-Move. Minulle Bubble Witch Sagat ovat tuttuja vain nimeltä, mutta kuvista ja videoista vilkaistuna ne näyttävät ihan suorilta kopioilta Puzzle Bobblelta. Ja Pop! on sitten taas katsonut Bubble Witchiä. Eli näin ne ideat ja konseptit vain kiertävät pelistä toiseen. Kaikki kunnia kuitenkin Puzzle Bobblelle, sillä se on edelleen kolikkopelinä / MAME-kabinettina kaikkien aikojen paras ja koukuttavin tyttöpeli. Kyllä, tyttöpeli. –JOK

 

 

Lisää aiheesta

Buzz Aldrin’s Space Program Manager: Race to the Moon (Android, iOS, Mac, PC)

Drift’n’Drive (iOS)

Fates Forever (iPad)

Heroes of Might and Magic III HD Edition (Android, iOS, PC)

Magnifico ’Da Vinci’s Art of War (Android, iOS, PC)

RGB Express (iOS)

Space Marshals (iOS)

Tales from the Borderlands Episode 2: Atlas Mugged (iOS, Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)