UUSIMMAT

Apollo Justice: Ace Attorney (DS)

27.06.2008 18:11 Markus Muhin

Phoenix Wright –sarja kuuluu ehdottomasti Nintendo DS:n parhaimpiin peleihin. Sen juju piilee sekoituksessa seikkailupeliä, etsiväntyötä sekä oikeusistuntoja, joissa pelaaja puolustaa asiakastaan paljastamalla todistajien hatarat väitteet sekä toisinaan suorat valheet. Kaikkea tätä maustavat mitä hullunkurisimmat hahmot ja loistava japanilainen huumori.

Sarjan neljännessä osassa päähenkilön virka siirtyy Phoenix Wrightilta uudelle keltanokka-asianajajalle Apollo Justicelle. Toisin kuin kolme ensimmäistä peliä, Apollo Justice on alusta asti suunniteltu Nintendo DS:lle Game Boy Advancen sijaan. Niinpä kosketusnäyttöä hyödynnetään aikaisempaa enemmän.

Apollo Justice sisältää neljä eri tapausta jotka ratkotaan tuttuun tapaan järjestyksessä. Vaikka päähenkilö on vaihtunut, seikkailun aikana vastaan tulee edellisistä peleistä tuttuja naamoja, ei vähiten edelleen kuvioissa  pyörivä Phoenix Wright itse. Apollon avustajan paikan täyttää Phoenixin tytär, taikurioppilas Trucy.

Paluun tekee myös Ace Attorney –sarjan absurdi syyllinen kunnes toisin todistetaan -henkinen oikeusjärjestelmä. Istunnoissa pätevät vain kivenkovat todisteet ja vastapuolella oleva syyttäjä usein vain naureskelee asianajajan yrittäessä puolustaa asiakastaan.

Koska neljäs osa on alun alkaenkin DS:lle suunniteltu, kosketusnäyttö on aiempaa tärkeämmässä osassa. Jo sarjan ensimmäisen osan viidennestä episodista tuttu kosketusnäytön käyttömahdollisuus on sormenjälkien etsiminen. Tämä tapahtuu puuteroimalla tutkittava esine sormenjälkipuuterilla, jonka jälkeen jäljet tulevat esiin  puhaltamalla konsolin mikrofoniin. Myöhemmin vastaan tulee myös erikoisempia vempaimia kuten skanneri, jolla voi tutkia suljetussa kirjekuoressa olevan kirjeen sisällön.

Toinen uudistus on Apollon kyky ”nähdä” todistajien valehteleminen. Tämä tarkoittaa sitä, että tietyissä kohdissa voi ottaa käyttöön Apollon kantaman rannerenkaan, jolloin eteen tulee zoomattu näkymä todistajasta. Kun todistaja kertoo valheen, zoomatusta kuvasta näkee tekeekö tämä alitajuisesti jonkin erikoisen, ensisilmäykseltä huomaamattoman liikkeen esimerkiksi käsillään tai suullaan. Näin valheita suoltava todistaja saadaan nalkkiin. Kyseinen ominaisuus on todella hyvin keksitty ja tehty, mutta sitä käytetään pelissä loppujen lopuksi harmillisen vähän.

Tämä vähyys pätee myös kosketusnäytön käyttömahdollisuuksiin. Vaikka muun muassa sormenjälkien etsiminen on pelin hauskinta antia, tätä pääsee tekemään harvoin. Ikävää, etenkin kun ottaa huomioon että kosketusnäytön pitäisi olla DS-pohjaisen Ace Attorneyn tärkeimpiä uudistuksia.

Lisäksi peli ei tarjoa tasaisen laadukasta pelikokemusta tarinan ja tapausten kehittymisen puolesta. Pelin puolivälissä koko homma alkaa tuntua jo liiankin absurdilta. Samalla pelin oikeusjärjestelmä uuvuttaa, varsinkin kun todistajista on välillä vaikea saada mitään tolkkua irti. Loppua kohden tämä onneksi korjaantuu ja tarina muuttuu taas kiinnostavaksi.

Hahmoantia täytyy kuitenkin hieman moittia, sillä neljännen osan uusista hahmoista juuri kukaan, Apolloa ja Trucya lukuun ottamatta, ei ole samalla tavalla ikimuistettava kuin aiempien pelien tuttavuudet. Musiikki ja piirretty animetyylinen grafiikka ovat edelleen laadukkaita.

Apollo Justice: Ace Attorney on ansiokas jatko-osa mainioon sarjaan. Kosketusnäyttöä hyödyntävät uudistukset ovat onnistuneita, mutta niitä käytetään turhan harvoin. Peli ei myöskään tarjoa tasaisen mielenkiintoista kokemusta. Muutoin uudet päähenkilöt ovat onnistuneita ja Apollo on ansiokas Phoenix Wrightin manttelinperijä. Viitososaan kuitenkin kaivattaisiin kosketusnäyttötehtävien rohkeampaa hyödyntämistä.

 

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.ace-attorney.com

Lisää aiheesta

Phoenix Wright: Ace Attorney – Justice For All (DS)

Phoenix Wright: Ace Attorney (DS)

Professor Layton and the Curious Village (DS)

Lue lisää eDomesta

Boom Blox (Wii)

Elefunk (PS3)

Fading Shadows (PSP)

LEGO Indiana Jones: The Original Adventures (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Mass Effect (PC)

Patapon (PSP)

Requital (PC)

Oikeussalissa olisin mieluiten...

Katso tilanne vastaamatta