UUSIMMAT

Arma X Anniversary Edition (PC)

25.12.2011 14:00 | Jari Mikkonen

Tekijä: Bohemia Interactive Studios
Julkaisija: Bohemia Interactive Studios
Testattu: PC, Windows 7 64-bit, AMD Phenom II X6 1090T 3,2 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTS250
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1, LAN/Internet: kymmeniä pelaajia
Laitevaatimukset: Windows XP, Vista tai 7, Intel Dual-Core 2.4 GHz tai AMD Dual-Core Athlon 2.5 GHz, 1 Gt muistia, DirectX 9 näytönohjain
Muuta: latausversio saatavissa mm. Sprocketidea.com:ista tai Steamista
Pelin kotisivu: http://www.bistudio.com/english/games/arma-x
Arvostelija Jari Mikkonen

Ohhoh, siitähän on nyt jo kymmenen vuotta kun Bohemia Interactive julkaisi ehkäpä maailman ensimmäisen sotilassimulaatioksi luokiteltavan pelin, Operation Flashpointin. Peli, jossa komennettiin kokonaisia jalkaväkiryhmiä ja panssarijoukkueita, lennettiin koptereilla ja hävittäjillä, ja jonka valtavilla tantereilla rellesti jopa satoja yksiköitä, oli vallankumouksellinen konsepti jo 2001. Sitä se on edelleen.

Julkaisuhetkellä OFP oli myös hilpeän buginen, ja bugeja on piisannut myös myöhemmissä peleissä. Onneksi Bohemia on myös paikkaillut vikoja ahkerasti. Nyt julkaistu antologia sisältää koko pelisarjan, mutta päivitettyinä versioina. Vähän sääli, koska OFP 1.00-versiota olisi hienoa verrata uusimpaan ArmA 2:een.

Ai mikä Cold War Assault?

Sotaretki alkaa Operation Fla… Eikun eipäs alakaan. Fläsärihän on nykyisin Codemastersin tavaramerkki, vaikka Codemastersin Operation Flashpoint -peleillä ei ole Bohemian sarjan kanssa muuta yhteistä kuin nimi. Niinpä kokoelma sisältääkin pelit Arma: Cold War Assault ja Arma: Resistance, jotka ovat alkuperäinen Operation Flashpoint ja sen Resistance-laajennus.

Nimen lisäksi Codemasters vihtuilee tässäkin kohtaa, sillä neukkujen puolella pelattava Red Hammer -kampanja puuttuu tekijänoikeuksien vuoksi. Noh, se olikin alkuperäisen sarjan paskin osa…

Vanha OFP ei ollut edes 10 vuotta sitten mitenkään erityisen kaunis peli, ja tässä vaiheessa nämä rumat terot joko herättävät nostalgista hilpeyttä tai sitten oksettavat. Harmi ettei Bohemia päivittänyt PC-version grafiikoita Xboxin OFP Eliten tasolle. Väitän kuitenkin, että alkuperäinen Cold War Crisis -kampanja on edelleenkin sarjan paras, joten ei tätä kannata aivan olankohautuksella sivuuttaakaan. Myös erinomaisen Finnish Defence Forces -modin laajin versio on tehty juuri ensimmäiselle pelille, eli eikun RK 62 laulamaan!

Seuraavana vuorossa on sarjan musta lammas, Arma: Armed Assault ja sen Queen’s Gambit -laajennus. Armed Assaultia pelatessa nykypelaajan silmät eivät vuoda verta, mutta julkaistaessa se oli aivan helvetin hidas, kankea ja buginen. Nyt peli soljuu aivan mukavasti. Sen sijaan kampanja ajaa miinaan sodan tunteen yleisellä puuttumisella, ja palkkasoturilisäri eksyy vielä kauemmas pelisarjan ydinalueesta. Lisäksi pelissä ei ole venäläisiä – ei fiktiivisen kommunistisaarivaltion espanjankielisissä sotilaissa vain ole samaa tuntua. (toim. huom: toimisiko paremmin jos se olisi reilusti Kuuba?) Jos tämän antaa anteeksi, niin ihan kivaa sotilasräiskintää on luvassa ja helmiäkin löytyy.

Suunnistussulkeiset Chernarusissa

Onneksi on Arma 2, jossa taistellaan itäeurooppalaisen Chernarusin valtavissa metsissä venäläismiehittäjää vastaan. Valitettavasti Yhdysvaltojen merijalkaväen toilailuja seuraava kampanja on jälleen luokatonta erikoisjoukkospedeilyä joka pahimmillaan taantuu RTS:ksi, mutta erittäin nautittava moninpeli pelastaa tilanteen.

Seuraavana on vuorossa Arma 2: Operation Arrowhead, joka on itsenäinen pelinsä mutta joka voidaan (lue: kannattaa) yhdistää perus-Arma 2:n kanssa. Nyt taistellaan Afganistania muistuttavassa Takistanissa. Taaskaan kampanja ei aivan kykene tavoittamaan OFP:n ominta aluetta, mutta ainakin edellisestä on petrattu. Lisäksi mukana tulee Arrowheadin molemmat lisärit, British Armed Forces ja Private Military Company. BAF nimensä mukaisesti tuo mukanaan engelsmannit, ja vihdoinkin voidaan puhua realistisesta kampanjasta, kun britit purkavat tienvarsipommeja ja puolustautuvat talebanien väijytyksiä vastaan. PMC taas on lisää Queen’s Gambitistä tuttua palkkasoturointia, mutta tällä kertaa ihan hyvin tehtynä, jos Call of Duty -tason häröily kiinnostaa.

Lisäksi mukana tulee kahdeksan postikorttia, kaksi VALTAVAA kaksipuoleista karttaa, jotka kattavat Arman, Arma 2:n ja Arrowheadin pelikartat, sekä 20-sivuinen ohjevihkonen. Lisäksi yhdellä DVD:llä on neljä gigaa oheismateriaalia, kuten pelien soundtrackit, taustakuvia ynnä muuta välttämätöntä. Oheismateriaalit ovat, nooh… Kartat ovat erittäin tasokkaita, mutta pelin kannalta ne ovat hyödyttömiä sillä neliömetrin kokoisen kartan käsittely pelin aikana on hitusen vaikeaa, kun sama topografinen kartta kuitenkin löytyy pelistäkin. Tästä hyötyäkseen pitäisi oikeasti nauttia suunnistussulkeisista, tai sitten matkustaa koillis-Tshekkiin, missä sijaitsevaan alueeseen Chernarusin kartta perustuu.

Ja ovathan postikortit hyödyllinen viestintäväline, mutta siinä voi mummo ihmetellä, kun joulukortissa komeilee punatähtinen Hind. Itse olisin enemmän pitänyt kunnon painetusta ohjekirjasta, jossa vaikkapa esiteltäisiin pelien keskeisimpiä aseita ja ajoneuvoja sekä niiden vahvuuksia ja heikkouksia. Noh, joku toinen voisi tietysti pitää sitäkin turhana.

Onko Arma X Anniversary Edition sitten ostoksen arvoinen? Nyt mennäänkin hankalan kysymyksen pariin. Cold War Assault on ladattavissa ilmaiseksi, jos omistaa entuudestaan jonkin alkuperäisen OFP:n version. Arma 1 on vähän heikko esitys. Toisaalta Arma 2, Operation Arrowhead ja lisärit erikseen ostettuina maksavat saman verran. Anniversary Editionin voi myös ostaa Steamista, missä se tällä hetkellä on joulutarjouksessa puoleen hintaan, mutta tällöin jää paitsi postikorteista. Lisäksi Arma 2:n riisuttu Free-versio on ladattavissa ilmaiseksi, ja silläkin pääsee nauttimaan nettipelistä. Niin tai näin, böömiläisten sotapelisarja on kyllä tutustumisen arvoinen, ja Arma X Anniversary Edition on siihen miltei kaiken kattava katsaus. Mutta kiirettä pitää jos haluaa pelata koko sarjan läpi ennen ensi vuoden Arma 3:sta…

 

Lisää aiheesta

Operation Flashpoint (PC)

Operation Flashpoint: Dragon Rising (PC, PS3, Xbox 360)

Operation Flashpoint Red River (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Anno 2070 (PC)

Fractal: Make Blooms Not War (iOS, Mac, PC)

Lego Harry Potter: Years 5-7 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Need for Speed: The Run (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Saints Row The Third (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Star Wars: The Old Republic -ennakko (PC)

Trine 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Ultimate Marvel vs Capcom 3 (PS3, Xbox 360)

 

Keskustelu

Muropaketin uusimmat