Uusimmat

Arvostelu: Alto’s Odyssey on yksi viime aikojen parhaista mobiilipeleistä

13.08.2018 20:31 Ilari Hauhia

Kuun valossa aavikolle piirtyy kaukaisuudessa odottava palatsi. Palatsin siluettia leikkaavat edessä siintävät loputtomat hiekkadyynit. Hiljaisuuden rikkoo vain hienoinen suhina, kun yksinäinen huivipäinen laskettelija etenee päättymättömällä matkallaan. Tervetuloa pelaamaan Alto’s Odysseyta!


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Team Alto / Julkaisija: Noodlecake Studios / Saatavilla: Android & iOS / Testattu: Android – Nokia 8 / Pelaajia: 1 / Peliä pelattu arvostelua varten: kuusi tuntia


Alto’s Adventure on muutaman vuoden takainen, paljon kehuja osakseen kerännyt mobiilipeli, jossa Alto laskee lumilaudallaan läpi päättymättömien vuorenhuippujen. Alto teki paluun iOSille jo alkuvuodesta, eikä Team Alton aavikkoseikkailu jätä ketään kylmäksi edes vasta julkaistun Android-version tapauksessa.

Jatko-osa Alto’s Odyssey edustaa mobiilipelien hyvin perinteistä endless runner -genreä. Pelaajan tarkoituksena on kerätä matkan varrelta kolikoita ja lasketella mahdollisimman pitkälle kaatumatta tai osumatta esteeseen. Alto on melkoinen hiekkalautailun ammattilainen, joten pelkän pituuslaskun ohessa pelihahmolla voi ja kannattaa tehdä myös takaperinvoltteja.

Jaloilleen laskeutuneesta hypystä palkitaan hetkellisellä nopeuden lisääntymisellä sekä törmäyksiltä suojaavalta suojakilveltä.

Pelin idean tavoin myös sen kontrollit ovat hyvin yksinkertaiset. Näyttöä napauttamalla Alto hyppää ilmaan, sormea pohjassa pitämällä Alto alkaa heittää volttia. Ohjaustarkkuus tuntuu hyvältä, eikä esteisiin osumisesta tai hyppyjen epäonnistumisesta voi syyttää kuin itseään.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta Alto’s Odyssey on äärimmäisen upottava peli.

Pelin seesteiset aavikkomaisemat ovat hyvin kauniita ja pelimaailmassa tekee mieli seikkailla aina vain enemmän ja pidemmälle. Välillä pelaaja löytää aavikon keskeltä kuumailmapalloja, joiden naruja pitkin voi lautailla, kun taas silloin tällöin ilkikuriset lemurit ja muut eläimet hankaloittavat Alton elämää. Myös säätila ja vuorokauden aika vaihtelevat läpi laskujen. Juuri uusien pelimaailman yksityiskohtien löytäminen onkin Alto’s Odysseyn parasta antia.

Kauniiden maisemien lisäksi myös Alto’s Odysseyn soundtrack on laatuluokkaa. Rauhoittavat melodiat ja hiekkalaudan suhina ovat hienoa kuunneltavaa, joten laskettelua kannattaa harrastaa kuulokkeet päässä.

Seikkailun ilon lisäksi Alto’s Odyssey tarjoaa pelaajalle erilaisia tehtäviä, kuten ”laske 1500 metrin matka” tai ”hyppää kiven päältä”, jotka tekevät laskemisesta monipuolisempaa. Tehtävien suorittamisesta palkitaan kolikoilla, joilla voi hankkia tavaroita tai uusia pelihahmoja.

Eri pelihahmot eroavat toisistaan kykyjensä puolesta. Esimerkiksi lihaksikas Paz on aluksi hidas, mutta liikemäärän kasvaessa lähes pysäyttämätön laskija. Ketterä Maya puolestaan kerää hitaasti nopeutta, mutta heittää voltteja tavallista helpommin. Tavaroiden puolesta tarjolla on kertakäyttöisiä esineitä ,jotka suojaavat pelaajaa kuolemalta, rahan keräämistä helpottavia magneetteja, mystinen radio sekä lentämisen mahdollistava liitopuku.

Hahmoja ja esineitä voi ostaa lisää mikromaksujen avulla. Se ei kuitenkaan tunnu tarpeelliselta, sillä rahaa kertyy pelkästään pelaamalla hyvää tahtia.

Kokonaisuudessaan Alto’s Odyssey on malliesimerkki loistavasta mobiilipelistä. Hyvin yksinkertaisista mekaniikoista ja kontrolleista huolimatta lasketteluun on helppo upottautua pitkiksikin sessioiksi. Toisaalta Alto’s Odysseytä voi pelata myös lyhyissä erissä ajan tappamiseksi vaikkapa bussipysäkillä istuessa.

Alto’s Odyssey on ladattavissa mainosrahoitteisena versiona ilmaiseksi Androidille Play Storesta, mutta mainokset voi halutessaan poistaa 2,29 euroa maksavalla mikromaksulla. iOS-versio maksaa puolestaan App Storessa 5,49 euroa.

ALTO’S ODYSSEY

”Tunnelmallinen ja koukuttava Alto’s Odyssey on malliesimerkki loistavasta mobiilipelistä.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat