Arvostelu Barotrauma päästää ohjaamaan sukellusvenettä ulkoavaruuteen, mutta yksin sinne ei parane lähteä

28.03.2023 17:30 Ilari Hauhia

Barotraumassa pelaaja hyppää osaksi Jupiterin kuu Europan syvyyksissä uivan sukellusveneen miehistöä. Tiivistä tunnelmaa ja roguelite-elementtejä yhdistelevä peli sopii varsinkin Faster Than Lightin ja Terrarian ystäville. 


BarotraumaJulkaisupäivä: 24.3.2023
Studio: FakeFish & Undertow Games
Julkaisija: Daelic Entertainment
Saatavilla: PC (Windows)
Pelaajia: 1 (+ moninpeli)
Ikäraja: –
Peliä pelattu arviota varten: noin seitsemän tuntia


Undertow Gamesin ja FakeFishin kehittämä Barotrauma sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on lähtenyt tutkimaan ulkoavaruuden muita taivaankappaleita. Peli keskittyy Jupiterin kuu Europan syviin ja karmeisiin meriin, joita kartoitetaan sukellusveneen avulla.

Jo vuodesta 2019 early accessissa kehitetty ja vihdoin lopullisesti julkaistu Barotrauma on roguelite-elementtejä sisältävä selviytymispeli, jota on kyllästetty kauhuelementeillä. Synkän meren syvyyksistä löytyy nimittäin monia erilaisia alien-kammotuksia.

Peli muistuttaa monilta osin kehuttua Faster than Lightia. Tarjolla on viisi eri roolia, jotka ovat kokonaisuutta johtava ja ajamisesta vastaava kapteeni, turvallisuudesta ja tykkien tähtäilystä vastaava turvallisuuspäällikkö, virtajärjestelmiä korjaava insinööri, tavaroita rakenteleva ja korjaileva mekaanikko sekä haavat ja ruhjeet parantava lääkäri. Assistantti voi puolestaan hoitaa useita tehtäviä joissain määrin, mutta ei mitään täydellisesti.

Barotrauman yksinpelissä pelaajan täytyy hoitaa kaikkia pestejä yksinään, ja tekoäly yrittää auttaa yksinkertaisten tehtävien suorittamisessa siinä missä mahdollista. Tekoälyn ratkaisut eivät kuitenkaan ole aina parhaita mahdollisia, ja tahtipuikon heiluttaminen yksin käy työstä. On harmillista, jos koko operaatio kaatuu tekoälyn tekemään tyhmään virheeseen. Yksinpelinä Barotrauma onkin hieman turhauttava kokemus.

Co-op-moninpelinä Barotrauma pääsee oikeuksiinsa. Silloin jokainen pelaaja saa keskittyä oman tonttinsa hoitamiseen, ja pelaajien välinen kommunikaatio muuttuu onnistumisen kannalta tärkeimmäksi elementiksi. Jos koko peliporukan saa houkuteltua samalle Discordin äänikanavalle, on luvassa hyvällä tavalla hektistä ja kaoottista selviytymisräpiköintiä vihamielisellä planeetalla.

2D-sukellusvenepeli onnistuu yksinkertaisista grafiikoistaan huolimatta luomaan tiiviin tunnelman. Kun syvyyksistä hyökkää sukellusveneen kimppuun karmiva hirviö, hyppää sydän helposti kurkkuun. Pelissä on harvoin rauhallisia hetkiä, ja yksi tehtävä kestää yleensä noin 15–45 minuuttia.

Barotrauman oppimiskäyrä on tiukka.

Pelissä on kyllä kohtuullisen kattava opetustila, mutta sekään ei valmista pelaajaa kaikkiin niihin tilanteisiin, joita syvyyksissä tulee vastaan. Monimutkaisia toimiva vaativat yllätykset saattavat tuntua kokemattomasta pelaajasta pahimmillaan epäreiluilta, ja Barotrauman opettelu vaatii sekä yksin että yhdessä porukalla kärsivällisyyttä, yritystä, erehdystä ja kykyä nauraa omille virheille.

Barotrauman ympärille voi olla kuitenkin hieman hankalaa kerätä peliporukkaa, jossa kaikki olisivat valmiit ostamaan pelin itselleen. Kaikki pelaajat eivät syystä tai toisesta miellä 2D-grafiikoilla kuvattua indiepeliä 35 euron arvoiseksi, vaikka Barotrauma tarjoaakin helposti hintalappunsa edestä huvia ja sisältöä.

Mutta mikäli löytää sopivan peliporukan, joka on valmis uhraamaan uuden pelin opetteluun riittävästi tunteja ja jotka ovat valmiit sukeltamaan tuntemattomaan, voi Barotraumaan upottaa helposti hurjan määrän nautinnollisia pelitunteja.

Yksinpelinä Barotrauma ei välttämättä ole hintalappunsa arvoinen.

BAROTRAUMA

Arvosana: 3,5/5

”Faster Than Lightiä ja Terrariaa yhdistelevä sukellusvenepeli Barotrauma on parhaimmillaan kavereiden kanssa pelattuna.”

Muropaketin uusimmat