Uusimmat

Arvostelu Beyond a Steel Sky on onnistunut jatko-osa 1990-luvun kulttiklassikolle, vaikka ei viiteen tähteen ylläkään

23.08.2020 20:30 Joonas Pikkarainen

Kulttiklassikon odotettu jatko-osa kokoaa tutut tekijät yhteen tarjotakseen uuden sukelluksen tällä kertaa utopistiseen maailmaan.


Julkaisupäivä: 16.7.2020
Studio: Revolution Software
Julkaisija: Revolution Software
Saatavilla: PC (Windows, testattu) & Apple Arcade
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: 11 tuntia


Nuoruutensa seikkailupelien kulta-aikana viettäneet pelaajat muistavat tietenkin 1980- ja 1990-luvuilla genreä hallinneiden Sierran ja LucasArtsin klassiset tuotokset. Vaikka valtaosa lajityypin tunnetuimmista nimikkeistä voidaan jaotella jompaankumpaan leiriin, nähtiin näiden kahden kuninkaan varjoissa muutamia muita merkittävän jäljen jättäneitä yrittäjiä.

Yksi näistä on edelleen pystyssä oleva Revolution Software, joka tunnetaan parhaiten vuonna 1996 käynnistyneestä loistavasta Broken Sword -sarjastaan. Ennen läpimurtoa studio onnistui tosin tekemään jo lähtemättömän vaikutuksen genren faneihin dystooppisella kyberpunk-seikkailulla Beneath a Steel Sky, jonka kehityksestä vastasi myös sarjakuvista ja eritoten Watchmenista parhaiten tunnettu Dave Gibbons.

Pikakelaus 26 vuotta eteenpäin ja lajissaan kulttiklassikoksi noussut Beneath a Steel Sky saa viimein jatkoa alkuperäisten tekijöiden käsissä – Gibbons mukaan lukien. Kymmenen vuotta alkuperäisen tapahtumien jälkeen sijoittuva Beyond a Steel Sky johdattaa pelaajat takaisin saastuneen maailman viimeisiin megapoliksiin lukeutuvaan Union Cityyn. Edellisellä kerralla Gapiksi kutsutussa joutomaassa elänyt Robert Foster vietiin muurien sisälle tahtomattaan, mutta sieltä paetessaan tämä onnistui kaatamaan kaupunkia hallinneen korruptoituneen tekoälyn ja käynnistämään kehityksen kohti utopiaa.

Kymmenen vuotta myöhemmin rikospaikalle palataan pelastamaan kidnapattua lasta.

Vaikka Beyond a Steel Sky ei vaadi alleen alkuperäistä peliä ja sen pääpiirteet kerrotaan alun intron virkaa ajavassa sarjakuvassa, pelin kokeminen on suotavaa lukuisten viittausten ja temaattisen kontrastin vuoksi. Beneath a Steel Sky on lisäksi pelattavissa täysin ilmaiseksi, joten vaikka se ei enää nykypäivänä ole aivan yhtä mullistava kokemus kuin neljännesvuosisata sitten, on kyseessä silti yhä varsin laadukas seikkailu.

Paluu Union Cityyn on kuitenkin Fosterille – ja mahdollisesti myös pelaajalle – yllätys. Edellisellä kerralla taakse jätetyn robottiystävä Joeyn hallinnassa kaupunki näyttäisi kukoistaneen vuosikymmenen aikana. Aiempi sortovalta on korvattu pyyteettömällä tekoälyllä, joka antaa asukkailleen kaiken, mitä he koskaan tarvitsevat: yltäkylläisyyttä, mielenrauhaa, onnea ja tavoitteen pyrkiä alati paremmaksi kansalaiseksi. Kansalaisten henkilökohtaista menestystä mitataan hyvistä teoista saatavilla – lapset, muistakaa äänestää! – ja huonoista teoista vähennettävillä Qdos-pisteillä, jotka määrittelevät samalla kunkin aseman kaupungin hierarkk… heeeeetkinen!

Alkuperäisteoksen lailla Beyond a Steel Sky luottaa ulkopuoliseen toimijaan paljastaessaan maailmansa ytimessä sykkivän kieroutuneisuuden. Jatko-osa lainaa edeltäjältään blackmirrormaisia konsepteja rakentaessaan visionsa sosiaalisen statuksen ympärillä pyörivästä utopiasta, jossa kaikilla on kaikkea, mutta joillakin sitä on vain vielä enemmän. Ote on kuitenkin kokonaisvaltaisen humoristinen, joten tekijät ovat hylänneet aiemman tasapainottelun vakavamman synkistelyn ja kepeän viihteellisyyden välillä.

Pelaajalle sosiaalisesta pääomasta muodostuu samalla koko ongelmanratkonnan ydin, sillä ulkopuolisena Fosterilla ei ole minkäänlaista statusta. Onneksi pieni identiteettivarkaus ja kätevä hakkerointityökalu auttavat luovimaan tien suljetuille sektoreille ja juonessa eteenpäin, kun tekoälyn protokollia muuttaa mieleisekseen. Yksinkertaisena esimerkkinä kaupungin jokaisessa nurkassa sijaitsevia juoma-automaatteja hakkeroimalla voi muuttaa käsiskannerin tunnistetietoja siten, että ilmainen juoma jaetaankin kansalaisten sijaan kaikille muille.

Hakkerointimahdollisuudet kasvavat pelin edetessä, mutta valitettavasti ne eivät missään vaiheessa muutu kovin monimutkaisiksi. Ratkaisu on lähes aina kahden vierekkäisen laitteen komentojonon vaihtaminen päikseen, mikä ei juuri stimuloi aivosoluja. Lisäksi hakkerointi tavallaan ohittaa monet maailman kiinnostavimmista piirteistä, kuten koko Qdos-järjestelmän, kun Foster voi vaan huijata tiensä arvovaltaisempiin piireihin ilman tarvetta kokea konkreettisesti, millaista on elää sosiaalisena pyrkyrinä.

Onneksi pelissä on myös runsaasti perinteisempää genrelle tuttua pähkäilyä, kuten oikeiden tavaroiden yhdistelemistä ja värikkäiden hahmojen kanssa keskustelua. Ja hakkerointia lukuun ottamatta pähkinäkulhossa on riittävästi erilaisia vaihtoehtoja kokeiltavaksi. Kunnon purtavaa kaipaaville ongelmat jäävät silti hieman vaisuiksi.

Toisaalta Beyond a Steel Skyn valtti on sen maailmassa ja sitä kansoittavissa asukkaissa. Juuri idyllisen utopian säröjen paljastuminen ja niiden myötä hiljalleen avautuva todellisuus ovat pelin herkullisinta antia, kun alun viattomien mainoslauseiden takaa paljastuu kahta kauheampia kaksoismerkityksiä. Pelatessa ei voi olla myöskään huomaamatta, kuinka lähelle monet piirteet osuvat nykyiseen eloomme sosiaalisen median aikakaudella. Tekijät ovat lisäksi ripotelleet sinne tänne nyökkäyksiä niin aiempaan kuin muihin popkulttuurin tuotteisiin, eikä Gibbonskaan ole täysin malttanut jättää tilaisuutta hyödyntämättä piilottaa viittauksia omiin tuotoksiin.

Maailma ylipäätään houkuttelisi tutkimaan tarjottuja pelialueita pidemmälle, mistä on pitkälti kiittäminen juuri Gibbonsia. Union Cityn art deco -estetiikka on lumoava, ja sarjakuvaa muistuttava cel-shading -tekniikka tukee luonnollisella tavalla tekijöidensä symbioosia. Maailma on lisäksi piristävän värikäs, ja pelin sarjakuvamaista ilmettä tuetaan oikealla juonen käynnistävällä sarjakuvalla.

Beyond a Steel Sky ei välttämättä nouse esikuvansa kaltaiseksi klassikoksi, mutta se on siitä huolimatta viihdyttävä teos näinä seikkailukuivina aikoina. Genren fanien kannalta ongelmanratkonnan kepeys rokottaa enimmät pisteet arvosanasta, mutta maailma, hahmot ja käsikirjoitus itsessään korvaavat sitten senkin edestä kokemusta.

BEYOND A STEEL SKY

”Paluu Union Cityyn tarjoaa kepeän ja viihdyttävän seikkailun Black Mirror -sarjan hengessä.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat