Uusimmat

Arvostelu Blood Bowl 3 on peli, johon kannattaa tutustua vasta vuonna 2025

15.03.2023 20:29 Joonas Pikkarainen

Blood Bowl 3

Cyanide Studiosin odotettu Blood Bowl 3 ei onnistu lunastamaan odotuksia, vaan tuntuu jo heti julkaisussa varhaiskehityksessä olevalta raakileelta.


Blood Bowl 3Julkaisupäivä: 23.2.2023
Studio: Cyanide Studios
Julkaisija: Nacon
Saatavilla: PC (Windows, kokeiltu), PlayStation, Xbox & Switch
Pelaajia: 1-
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arvostelua varten: 11 tuntia


Se ainoa oikea fantasialiiga, Blood Bowl, on jälleen täällä. Games Workshopin suositun Warhammer-universumin sivutuotteena vuonna 1986 käynnistynyt verinen jenkkifutis on niittänyt kunniaa myös digirintamalla, jonne saadaan viimein pelisarjan kolmas osa. Cyanide Studiosin kehittämä Blood Bowl 3 ei tosin käynnistä kauttaan järin hohdokkaasti.

Uuden pelin myyntivaltti on vuonna 2020 julkaistut pöytäversion uudet Second Edition -säännöt, joiden pohjalta kehityksen jo käynnistänyt digiversio jouduttiin rukkaamaan alusta alkaen uusiksi. Kehityksessä tapahtuneet muutokset, kehittäjien ylioptimistiset kuvitelmat sekä koronapandemia johtivat vielä tuotoksen myöhästymiseen kahdella vuodella alkuperäisistä suunnitelmista, joskin positiivisesti Blood Bowl 3 skippasi samalla alkuperäisen early access -vaiheen kokonaan.

Tai näin pelaajille siis uskoteltiin.

Blood Bowl 3 on 30 euron hintalapustaan ja julkaisustaan huolimatta nimenomaan early access -vaiheessa, jota on varsinkin yksin pelaaville vaikea suositella tällä hetkellä. Pelin lukuisista bugeista ja serveriongelmista on sentään päästy eroon viimeisten viikkojen aikana saapuneilla päivityksillä, joten pelaaminen ei ole enää ongelma. Sen sijaan lähes kaikki muu jättää vielä toivomisen varaa.

Blood Bowl 3

Pelisarjan kahteen edelliseen osaan verrattuna Blood Bowl 3:ssa pelataan tosiaan pöytäversion tuoreimmilla säännöillä. Käytännössä erot eivät ole kuitenkaan niin merkittävät aiempaan, vaan ydinmekaniikka toimii edelleen pitkälti vuoden 1986 säännöillä. Muutamat maltilliset muutokset ja aiempaa monipuolisempi hahmonkehitys eivät ole siten riittävä syy päivittää uudempaan, etenkin kun Blood Bowl 2:n joukkuevalikoima on laskutavasta riippuen joko yli tuplasti tai triplasti laajempi. Tilanne eittämättä muuttuu tulevaisuudessa, kun kolmoseen tuodaan uusia joukkueita ja sisältöä luvatuilla kolmikuukautisilla kausipasseilla, joista ensimmäisen on määrä käynnistyä toukokuussa.

Tällä hetkellä Blood Bowl 3:n tarjonta ei ole kuitenkaan kummoinen. Pelissä on 12 joukkuetta, joista oikeastaan vain kahdeksan on yksilöllisiä. Loput neljä yhdistää muiden rotujen yksiköt omiksi sekajoukkueiksi, jolloin esimerkiksi kääpiöt ja ihmiset voivat murjoa vastustajia samassa linjassa. Pelattavana on puolestaan vain verkkomatsit ja -liigat muiden pelaajien kanssa sekä vastaava tekoälyä vastaan. Erillinen minikampanja on käytännössä vain pelin alkeet opettava kokoelma yksittäisiä matseja, joiden välissä nähdään hauskoja mainoksia kuvitteellisen Warhammer-maailman brändeiltä.

Tekoäly on niin surkea, ettei yksinpeliä voi tällä hetkellä suositella. Vastustajalla ei ole minkäänlaista kiinnostusta matsia kohtaan, vaan tämä keskittyy joko murjomaan pelaajan ottelijoita tai pakkaamaan omansa tiiviiksi kilpikonnapuolustukseksi. Jälkimmäinen toteutetaan vaikka ilman sitä puolustettavaa palloa, jolloin pelaaja voi juoksuttaa nahkakuulan usein täysin vapaasti viheriön toiseen päähän. Koin pariin otteeseen myös tilanteen, jossa vastustaja oli muutaman askeleen päässä meikäläisen maaliviivasta, mutta touchdownin sijaan pallonkantaja päätti lähteä juoksemaan takaisin omaan päähän.

Vastustajan murjominen ei tosin ole Blood Bowlissa poikkeus, vaan välttämättömyys. Vaikka matsit voitetaan lopulta pistetaulussa olevien lukujen perusteella, niitä on vaikea kerryttää, jos koko oma tiimi makaa paareissa tai ruumissäkissä. Pelisarjan hienous onkin aina ollut sen kieli poskessa kuviteltu visio jenkkifutiksesta, jossa vastustajan telominen ei ole paitsi sallittua, se on jopa suotavaa.

Blood Bowl 3

Pelillisesti Blood Bowl 3 noudattaakin tuttua kaavaa.

Vuoropohjaiset matsit koostuvat kuudestatoista vuorosta, jossa osapuolet liikuttelevat 11 kentällä olevaa pelaajaa vuorotellen. Oma vuoro kestää niin pitkään, kunnes kaikki pelaajat ovat liikkuneet tai jokin heistä möhlää oman vuoronsa. Jälkimmäinen voi tapahtua esimerkiksi epäonnistumalla nappaamaan pallon haltuunsa, liukastumalla kentälle tai tulemalla taklatuksi. Nämä kaikki määritellään kuusisivuisilla nopilla, joita heitellään aina päätöksiä tehdessä. Kullakin pelaajalla on lisäksi omat arvot, jotka määrittelevät näiden syöttö-, kiinniotto- tai taklauspelin vahvuuden, ja tiettyjä toimintoja voi tehdä vain rajallisen määrän vuorossa.

Nopat tuovat peliin luonnollisesti satunnaisuuden, joka on henkilöstä riippuen joko kirous tai siunaus. Oma vuoro saattaakin päättyä jo ensimmäisen aktivoimisen jälkeen, kun oma tähtipelaaja onnistuu taklatessa iskemään ensin itsensä kanveesiin ja sitten vieläpä epäonnisen noppatuurin vuoksi suoraan ruumisarkkuun. Tämä on jännästi samalla usein se vaihe, kun oma tiimi lähtee vaihtoon.

Blood Bowl on siten ensisijaisesti riskien minimoimispeli. Ensin omalla vuorolla kannattaa liikutella pelaajat, jotka voivat hoitaa tehtävänsä ilman minkäänlaisia riskejä, eli noppia. Sen jälkeen lähdetään miettimään, missä järjestyksessä eri toimintoja lähdetään rakentamaan. Esimerkkiskenaariossa voisin taklata ensin puolustuslinjassa olevan tyypin kumoon, jotta siepparini voi juosta hänen jäljiltä syntyvästä rakosesta vihollisen maaliviivalle, jonka jälkeen heittäjä viskaa pallon vastustajien yli touchdownia varten. Noppajumalista riippuen tämä voi toteutua hyvin monilla eri tavoilla.

Blood Bowl 3

Pelimekaniikat ovat lopulta melko yksinkertaiset, mutta samalla hyvin koukuttavat. Blood Bowl 3:n yksi isoista ongelmista on tosin käyttöliittymässä, joka ei kerro riittävän hyvin, mitkä kaikki asiat vaikuttavat juuri kyseisen toimenpiteen tekemiseen. Varsinkin monipuolisten toimintojen, kuten pallon noukkimisen ja sen luovuttamisen, toteutuminen on tehty paikoin turhan monimutkaiseksi. Nämä noudattavat toki alkuperäisen pöytäpelin sääntöjä, mutta digimaailmassa jää kaipaamaan suoraviivaisuutta. Käyttöliittymä uhkaa lisäksi hukkua pelin muun visuaalisuuden taakse, jolloin matsi saattaa hetkellisesti pysähtyä vain siksi, ettei pelaaja ole huomannut ruudulla näkyvää kehotetta toimenpiteen suorittamiseksi.

Toinen kantava viehätys Blood Bowlissa on oman joukkueen kehittäminen eteenpäin, minkä osalta Blood Bowl 3 pudottaa jälleen pallon. Pelin mikromaksuja on haukuttu verkossa aika railakkaasti, mutta suurin ongelma tällä hetkellä on lähinnä kosmeettisten esineiden puute. Hahmot saavat onnistumisistaan kokemuspisteitä, joilla voi ostaa uusia kykyjä tai parantaa statseja. Pelissä on myös mutaatioita, jolloin ottelijat saattavat kasvattaa toisen pään, lonkeron tai kolmannen käsiparin itselleen. Nämä eivät kuitenkaan näy millään lailla ulospäin, vaan hahmot pysyvät keskenään identtisinä muutoksista riippumatta.

Sama koskee tällä hetkellä myös muuta kosmetiikkaa, joka on toistaiseksi täysin maksumuurin takana. Pelaajiaan ei siis pääse vielä muokkaamaan millään lailla ilman nyörien löystymistä pelin perushinnan lisäksi. Tuleva kausipassi muokkaa tätä ilmeisesti suotuisammaksi, mutta juuri nyt siitä ei ole paljoakaan lohtua. Blood Bowl 3:n kosmeettista valikoimaa on tosin kasvatettu edellisistä osista, mutta silti valinnanvara on rajoitettu ainoastaan kolmeen eri (maksulliseen) vaihtoehtoon per ruumiinosa. Ottaen huomioon pelin alkuperäiset juuret miniatyyripelinä, jossa hartaimmat pelaajat muokkasivat figujaan näiden saatua vaurioita tai lisäulokkeita, nykytilanne on lähinnä säälittävä.

Blood Bowl 3

Blood Bowl 3:a on vaikea suositella tällä hetkellä oikein kenellekään. Minulla ei ole epäilystäkään, etteikö tilanne ole täysin toinen parin vuoden päästä, kun pelin tiimivalikoima ja kustomointi ovat kasvaneet entisestään, mutta juuri tällä hetkellä Blood Bowl 2 tarjoaa miltei kaiken tuhdimpana ja mielekkäämpänä pakettina. Kunhan tuorein osa saa nostettua sisällön samalle tasolle, näyttävämpi grafiikka ja uudet säännöt alkavat kuulostaa houkuttelevammilta.

Siihen saakka peliä kannattaa kuitenkin vältellä.

BLOOD BOWL 3

Arvosana: 2/5

”Epäonninen julkaisu tuntuu enemmänkin early access -varhaisversiolta kuin täysiveriseltä peliltä.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat