Uusimmat

Arvostelu: Valven Portal pistettiin uuteen uskoon – Bridge Constructor Portal on yllättävän hyvä mobiilipeli

12.01.2018 09:00 Ilari Hauhia

Mobiilipeli Bridge Constructor Portal tuo Valven Portal-sarjasta tutut portaalit osaksi fysiikkapohjaista siltojen rakentelua. Lievistä ennakkoluuloista huolimatta portaaleilla häärääminen nivoutuu yllättävän hyvin Bridge Constructoriin. Tuloksena on oikeasti hauskaa, joskin kevyttä ajanvietettä.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Headup Games / Saatavilla: Android, iOS, Nintendo Switch, PC, Xbox One & PlayStation 4  / Testattu: Android (Samsung Galaxy Note 5) / Pelaajia: 1


”Liikemäärä, eli massan ja nopeuden tulo, säilyy portaalien välillä. Toisin sanoen vauhdikas juttu menee sisälle, vauhdikas juttu tulee ulos.”

Vanha viisaus on tuttu kaikille Valven Portal-sarjan parissa aikaansa viettäneille, ja sen pohjalta onkin mahdollista luoda hyvinkin omaperäisiä älypulmia. Uusi Bridge Constructor Portal ottaa portaaleilla ajatteluun kuitenkin uuden näkökulman ja näyttää, että soveltavasti fysiikan lakeja rikkovia reikiä voi hyödyntää myös logistiikkaongelmien ratkaisemiseen.

Bridge Constructor Portalissa pelaajien on tehtävänä on saattaa vähintään yksi Portal-miniukkeleiden ohjastama trukki lähtöpisteestä maaliin saakka erinäisten portalien kautta. Ajoneuvot ohjataa portaleihin pelaajan rakentamien siltojen avulla – sillat puolestaan rakennetaan pääsääntöisesti perinteisellä ”kolmiomallilla” tukipalkeista sekä niitä kannattelevista ”revityistä suihkuverhoista kierrätettyistä kaapeleista”.

Portal-lisenssistä huolimatta Bridge Constructor Portal on täysin Headup Games -nimisen studion käsialaa.

Pelkkien rotkojen lisäksi 60 tason aikana ajoneuvoja uhkaavat muun muassa Portalista tutut turret-robotit, jotka ampuvat varomattomasti ohitse kruisailevat trukit. Bridge Constructor Portalista löytyy myös muita Portal 2:sta tuttuja erikoisuuksia, kuten valoseiniä.

Bridge Constructor Portalin alussa Ellen McLainin ääninäyttelemä GLaDOS ohjeistaa pelaajaa Portal-sarjalle tyypilliseen ironiseen tyyliin. Intuitiiviset pelimekaniikat ovat opittavissa hyvin helposti, mutta Portal-pelien tavoin yksinkertaisista lähtökohdista huolimatta Bridge Constructor Portalista löytyy myös reippaasti pähkäilyä vaativia pulmia.

Varsinkin pelin loppupuolella tasoissa joutuu pelkän siltojen kestävyyden lisäksi ajattelemaan myös sitä, missä järjestyksessä eri portaaliparit kannattaa läpäistä. Tehtävän helpottamiseksi valmiiksi seinillä odottavat portaalit on värikoodattu, joten pelaaja tietää aina, mitkä portaaliparit ovat yhteydessä toisiinsa. Bridge Constructor Portalissa pelaaja ei kuitenkaan pääse asettamaan omia portaaleitaan seinille.

Bridge Constructor Portalin vaikeustaso nousee vielä enemmän, mikäli kaikista kentistä haluaa napata talteen täydet pisteet. Tämä edellyttää sitä, että siltarakennelmat kestävät yleensä 5-10 trukin mittaisen jonon yhteispainon ja että kaikki trukit selviytyvät yhtenä kappaleena ja kaikkien matkustajien kanssa maaliin saakka. Useampien trukkien ilmestyessä ajoradalle pelaajan tulee rakentaa esimerkiksi hyppyrit niin, etteivät trukit törmäile matkan aikana toisiinsa.

Onneksi omien rakennelmien testaaminen on helppoa, sillä pelaaja voi missä tahansa välissä ajattaa radalle testitrukin.

Mikäli vaikkapa hyppyri ei lennättänytkään ajokkia haluttuun suuntaan, on myös jo olemassa olevien rakennelmien muokkaaminen nopeaa, eikä koko työtä tarvitse aloittaa alusta asti. Eri rakenteiden asettelu paikalleen on intuitiivista mobiililaitteiden kosketusnäyttökontrolleilla ja eri ideoiden testaaminen on senkin myötä tehty helpoksi.

Monet tehtävistä vaativat alkuperäisten Portalien tavoin jonkin tietyn asian ”hoksaamista” tai laatikon ulkopuolelta ajattelemista, sillä ”oikea” ratkaisu ei ole välttämättä se kaikkein ilmiselvin. Bridge Constructor Portal ei myöskään milloinkaan rankaise luovasta ongelmanratkaisusta, ja välillä trukit voi saattaa maaliin myös vaihtoehtoisella tavalla, jota pelin kehittäjät tuskin suunnittelivat.

Varsinkin luovien ratkaisujen myötä tasojen läpäiseminen tuottaa todellista onnistumisen iloa ja monesti hullutkin ideat voivat tarpeeksi tarkalla hienosäädöllä toimia jonkin vaikean pulman ratkaisuna. Riemu on irti, kun trukki viilettää läpi ensisilmäyksellä mahdottoman näköisen ”testilabran”, laskeutuen hyppyrilennon päätteeksi tuplavoltilla suoraan maaliin.

Bridge Constructor Portal ei ehkä ole aivan yhtä syvällinen ja tarinarikas kokemus kuin Portal-sarjan tavalliset pelit, mutta kokonaisuudessaan Bridge Constructor Portal on silti yllättävän hauskaa ja kevyttä ajanvietettä. Mobiililaittelle reilulla viidellä eurolla saatavilla olevaa peliä on helppo pelata lyhyissä palasissa, joten se sopii mainiosti esimerkiksi bussimatkan ajanvietteeksi.

Bridge Constructor Portal tuskin jää videopelihistoriaan Portal-sarjan pääpelien tavoin, mutta siitä huolimatta rakentelupeli on kokeilemisen arvoinen paketti.

BRIDGE CONSTRUCTOR PORTAL

4

”Bridge Constructor Portal on yllättävän hauska ja aivonystyröitä kutkutteleva Portal-teemainen rakentelupeli.”

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat