Arvostelu: Capcom Beat ‘Em Up Bundle on pätevä katsaus tappelupelien historiaan

09.10.2018 20:03 | Henrik Savonen

Capcom Beat ‘Em Up Bundle on ajan vaivaamista ongelmista huolimatta suositeltava hankinta jokaiselle pelien kanssa kasvaneille.


Julkaistu / Studio ja julkaisija: Capcom / Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), Xbox One, PC & Nintendo Switch / Pelaajia: 1-3 / Peliä pelattu arvostelua varten: 10 tuntia


Pelitalo jos toinenkin on päättänyt tuoda arkistojen kätköistä nykypäivään omia retroklassikoitaan. Capcom ei ole tässä tapauksessa tyytynyt pelkkään Street Fighterin 30-vuotiskokoelmalla juhlimiseen, sillä japanilaisstudiolta tiedetään löytyvän myös monia – joskaan ei kenties aivan yhtä suurelle yleisölle tunnettuja – beat ‘em up -lajityypin pelejä. Niissä pelaaja ottaa kaksintaistelun sijaan kertalaakista samanaikaisesti yhteen monen eri vastustajan kanssa.

Capcom Beat ‘Em Up Bundle kattaa seitsemän studion klassikkopeliä yksissä kansissa. Mukaan lukeutuu Capcomin arcadehitti Final Fight, keski-ajan kahinointia tarjoilevat The King of Dragons ja Knights of the Round, piirrosmaisemman yleisilmeen omaavat Captain Commando ja Warriors of Fate sekä itselleni kokoelmasta eniten viihdyttäneet Battle Circuit ja Armored Warriors -mechamätkintä. Länsimarkkinoille julkaistujen lokalisointien lisäksi mukaan on ahdettu alkuperäiset japaninkieliset versiot paketin jokaisesta julkaisusta.

Myös ekstraherkkuja on retrokokoelmalla mukana. Ne tosin rajoittuvat vain muutamaan suunnittelupöydiltä kaavittuun konseptikuvaan.

Capcom Beat ‘Em Up Bundlen peleistä kaikki vastaavat sisällöltään alkuperäistä 80- ja 90-luvun kulta-aikojen vastinettaan. Muiden retrokokoelmien tavoin myös Capcom Beat ‘Em Up Bundlen tarjontaan on lisäksi ujutettu liuta nykypäivän mukavuuksia, kuten astetta terävämpää kuvaresoluutiota sekä tätä nykyä joka peliin kuuluva saavutusjärjestelmä. Mitään sen kummempia temppuja paketin Trophyt eivät tosin tällä erää vaadi, sillä saavutuksista useimmat on korkattavissa pelkällä pelien läpipeluulla. Helppo Platina siis luvassa sitä havitteleville.

Mukaan sisältyy myös verkkopelituki, joka tosin osoittautui toteutukseltaan melkoiseksi fiaskoksi.

Sen lisäksi, että peliseuraa oli koko paketin tiimoilta erittäin heikosti löydettävissä, kärsivät pelit verkossa pelatessa jatkuvasti putoilevasta ruudunpäivityksestä, mikä teki verkkokahinat jo omalta osaltaan täysin pelikelvottomaksi. Offline-tilassa pelit toimivat sen sijaan aivan moitteetta. Kokoelman pelit onkin syytä kokea mieluiten samalta sohvalta co-op-tilassa, joka on pelattavissa enintään kahden kaverin kanssa.

Capcom Beat ‘Em Up Bundle on kätevä tapa kokea Capcomin seitsemän mätkintähelmeä, joista jokainen on jättänyt tavalla tai toisella oman jalanjälkensä pelimaailmaan ja sen historiaan. Peleistä monikaan ei jaksanut kuitenkaan viihdyttää yksinpelattuna paria ensimmäistä kenttää enempää, mikä johtui paitsi ajan vanhentamasta pelattavuudesta, myös pelikaverin puutteesta. Kaverin kanssa tahkottuna tai ihan jo pelkästään vahvempaa nostalgia-arvoa kokeva pelaaja saa varmasti jokaisesta kokoelmasta irti allekirjoittanutta enemmän.

Pienine puutteineenkin Capcom Beat ‘Em Up Bundle on kaikin puolin hyvin emuloitu, offline-tilassa sulavasti rullaava beat ‘em up -paketti, jota voi suositella erityisesti sen sisällön parissa varttuneille.

CAPCOM BEAT ’EM UP BUNDLE

“Pelikelvottomasta verkkotuesta kärsivä Capcom Beat ‘Em Up on parhaimmillaan samalta sohvalta pelattuna.”