Uusimmat

Arvostelu: Dark Souls Remastered kompuroi Nintendo Switchillä teknisten rajoitusten takia

06.11.2018 20:31 Aleksi Pakkala

Remasteroitu Dark Souls on kuukausien odottelun jälkeen julkaistu vihdoinkin myös Nintendon Switch-konsolille.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Virtuos / Julkaisija: Bandai Namco/ Saatavilla: PC, PS4, Xbox One & Nintendo Switch (testattu) / Pelaajia: 1–6 / Ikäraja: 16 / Peliä pelattu arvostelua varten: 15 tuntia


Vuonna 2011 julkaistu Dark Souls lukeutui konsolisukupolvensa parhaisiin peleihin. Jo From Softwaren aiemmin yksinoikeudella PlayStation 3:lle julkaisema Demon’s Souls (2009) herätti kiinnostuksen ja lumosi pelaajat tarjoamalla äärimmäisen haastavan pelikokemuksen synkässä fantasiamiljöössä. Dark Souls kuitenkin räjäytti pankin ja johdatti valtavan määrän pelaajia lohduttomaan Lordranin pelimaailmaan.

Dark Souls Remasteredin Switch-käännöksestä vastaa kiinalainen Virtuos-studio, joka on aiemmin kääntänyt muun muussa Final Fantasy X/X-2 HD-, Assassin’s Creed: The Ezio Collection- ja Heavy Rain HD -pelit uudelle konsolisukupolvelle. Studiolla on siis huomattavaa kokemusta PlayStation 3:n ja Xbox 360:n pelien kääntämisestä PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle, mutta Virtuos on vastuussa myös onnistuneesta L.A. Noire -käännöksestä Nintendo Switchille.

Dark Souls Remastered julkaistiin PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle liki puoli vuotta sitten (lue Muropaketin arvostelu PS4-versiosta täältä). Switch-version julkaisua jouduttiin lykkäämään useaan kertaan. Peliä pelatessa on helppo kuvitella, millaisia ongelmakohtia sen kehityksessä on kohdattu.

Dark Souls Remasteredin Switch-versio ei valitettavasti pääse nauttimaan uusista visuaalisista efekteistä muiden alustojen versioiden tavoin. Switch-versiosta uupuvat uudistettu valaistus, dynaamisesti keinuva nurmikko, uudistuneet sumuefektit ja tarkemmat tekstuurit. Dark Soulsin Switch-käännös on lähes identtinen vuoden 2011 alkuperäisen pelin kanssa, mikä näkyy muun muassa 3,9 gigatavun asennuskoossa – se on identtinen alkuperäisen version kanssa.

Visuaalisesti Dark Souls Remastered poikkeaa alkuperäisistä PlayStation 3- ja Xbox 360 -julkaisuista ainoastaan resoluutionsa puolesta. Julkaisun lykkäyksellä voitettua kehitysaikaa on varmasti käytetty visuaalisen ilmeen hiomiseen, jotta peli on saatu rullaamaan mahdollisimman sujuvasti. Päätös priorisoida tasaista ruudunpäivitysnopeutta on ollut oikea.

Switchin oleillessa telakassa Dark Souls Remastered piirtyy ruudulle 1080p-resoluutiolla. Alimmillaan pelin renderöintiresoluutio laskee 1600 x 900 resoluutioon.

Käsikonsolitilassa peli renderöidään ruudun 720p natiiviresoluutiolla ilman tarvetta resoluution dynaamiselle laskemiselle. Dark Souls Remastered pyörii PlayStation 4:lla ja Xbox Onella sulavalla 60 fps:n ruudunpäivitysnopeudella, mutta Switch-version ruudunpäivitysnopeus on täytynyt lukita Dark Soulsin alkuperäisen julkaisun tavoin 30 fps:n nopeuteen. Alkuperäisestä julkaisusta poiketen Dark Soulsin ruudunpäivitysnopeus pysyy tasaisena myös pelin raskaimmilla alueilla.

Switch-version suurimman pettymyksen tuottaa harmittavan huono äänenlaatu.

Ääniraitoja on syystä tai toisesta jouduttu pakkaamaan rankalla kädellä, mikä saa pelin kuulostamaan ohuelta ja säröiseltä. Pelattaessa käsikonsolitilassa ilman kuulokkeita ei heikko äänenlaatu ole juurikaan ongelma, sillä äänet kuulostavat joka tapauksessa Switchin kaiuttimista melko köykäisiltä. Kytkettäessä kuulokkeet tai kunnollinen äänentoistojärjestelmä, käy heikko äänenlaatu välittömästi ilmeiseksi ja haittaa pelikokemusta.

Hopeisena reunuksena mainion teoksen päällä roikkuvalle synkälle pilvelle mainittakoon, että peli tukee surround-ääniä, kun konsoli on telakoitu.

Kehitysstudion täysin käsittämättömien ratkaisujen listaan lukeutuu myös näppäinasettelun määrittely.

Nintendon kaikilla konsoleilla valintanäppäimenä toimii A-painike, joka sijaitsee samalla paikalla kuin PlayStation 4:n ohjaimen O-näppäin ja Xbox-ohjaimen B-näppäin. Kuitenkin Dark Souls Remasteredissa tämä painike toimii peruutuspainikkeena, ja valintanäppäimenä toimii etupainikkeista alimmaisena sijaitseva B-painike. Näppäinasettelu on siis sikäli sama kuin muissakin Dark Soulsin versioissa, mutta painikkeiden järjestystä ei saa täysin muokattua, sillä näppäinasettelun kustomointi ei vaikuta valikkojen selaamiseen.

Aluksi ajattelin tottuvani näppäinasetteluun nopeasti, mutta pelin läpipeluun kääntyessä ehtoopuolelle sekoitin edelleen painikkeet keskenään.

Dark Souls Remastered on kiistämättä parhaimmillaan muilla alustoilla, mutta mikäli taloudesta löytyy ainoastaan Nintendon konsoleita ja Dark Souls on kokematta, on peli pakkohankinta. Arvostelujakson aikana pelasin pelin lähestulkoon alusta loppuun, ja tämä oli kolmas Dark Souls -läpipeluuni. Olen aiemmin pelannut alkuperäisjulkaisun pc-tietokoneella, ja Dark Souls Remastered -version PlayStation 4 Pro -konsolilla. Vaikka Switch versio ei tarjoa aivan saman tasoista silmänkarkkia, on pelikokemus silti hyvin samanlainen muiden versioiden kanssa.

DARK SOULS REMASTERED

”Nintendo Switchilläkin Dark Souls lukeutuu parhaisiin roolipeleihin, mitä maa päällään kantaa. Tekniset rajoitteet kuitenkin syövät pelinautintoa”

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat