Arvostelu: Dead Rising 4: Frank’s Big Package on mukavaa PS4-mättöä joululaulujen säestyksellä

21.12.2017 11:18 | Skye Borg

PlayStation 4:lle julkaistu Dead Rising 4: Frank’s Big Package on hyväntuulista zombiviihdettä, jota rasittavat lähinnä tekniset kompastelut.


Julkaisupäivä: Julkaistu / Tekijä: Capcom / Julkaisija: Capcom / Saatavilla: PlayStation 4 / Testattu: PlayStation 4  / Pelaajia: 1, online multiplayer 2-4 / Muuta: Dead Rising 4: Frank’s Big Package sisältää: Dead Rising 4 -pelin, ladattava sisältö: Stocking Stuffer Holiday Pack, Frank Rising ja Super Ultra Dead Rising 4 Mini Golf. Bonussisältö – Street Fighter Outfit Pack ja My Bloody Valentine Pack, Candy Cane Crossbow, Slicecycle, Sir-Ice-A-Lot, Ugly Winter Sweater ja X-Fists. Capcom Heroes lisätila/ Ikäraja: 18


Sankarimme Frank West on monen vuoden tauon jälkeen palannut hieman puolivahingossa Willametten kaupunkiin, jonne on rakennettu uusi massiivinen ostoskeskus. Willamette Memorial Megaplex on kohonnut muistomerkiksi ensimmäisen Dead Rising -pelin uhrien muistolle, eikä meno ole muuttunut miksikään. Siinä missä järkevä pormestari antaisi periksi ja lanaisi koko kaupungin tasaiseksi, on Black Fridayn tunnelmissa levinnyt uusi zombimainen virus valloilleen ja kaupunki on taas pulassa.

Zombien mielikuvituksellisesta tappamisesta tunnettu Dead Rising -pelisarja on itselleni ollut aina hieman outo lintu. Sarjaa on tullut pelattua satunnaisesti hieman sieltä täältä, mutta ensimmäisen osan jälkeen sen uusia osia ei ole odottanut varsinaisella innolla. Dead Rising 4: Frank’s Big Package on kuitenkin mukavan jouluinen paketti täynnä verta, suolia ja toimintaa – eli kaikkea sitä mitä kuusen alta toivookin löytävänsä.

PC:lle sekä Xbox Onelle aiemmin julkaistu peli on kääritty uusiin kuoriin PlayStation 4:lle kaikkien mahdollisten lisäosien kera.

Joulun tunnelma on Frank’s Big Packagessa kohdillaan.

Ostarilla raikaavat joululaulut ja valikoissakin soi puuhastelun aikana jouluinen musiikki hissijatsin seurana. Siihen joulu ja juhla sitten kuitenkin loppuvat, sillä pääpaino pelissä on vahvasti mätkimisessä. Zombeja on huomattavasti entisiä pelejä enemmän, jopa niin paljon, että toisinaan ainut vaihtoehto tuntuu olevan puhdas pinkominen laumojen ohi. Määrä korostuu myös ulkoalueilla ajaessa, sillä lanattavaa riittää kun Frank ajelee erinäisillä ajoneuvoilla yli zombimättäiden, ja massa ei tunnu loppuvan millään. Näin tappamisesta tulee enemmän määrään keskittyvää ahkeroimista kuin taktikointia. Tunnetta lisää se, että edellisistä peleistä tuttu timer eli aikaan sidotut tehtävät on poistettu kokonaan. Varsinaista kiireen ja paniikin tuntua ei näin tule. Taktisempi pelikentän ja etenemisen suunnittelu loistaa poissaolollaan. Se on korvattu suurella maailmalla, jossa riittää tutkittavaa sekä tilaa rellestää.

Dead Rising 4:n ostarista sekä ympäröivästä kaupungista rakentuva maailma on mielenkiintoinen. Vastaan tulee safe haveneita eli turvataloja, jotka toimivat myös eräänlaisina pikasiirtyminä pelin aikana. Turvataloihin saa lisää myyjiä ja varusteita pelastamalla lisää henkiinjääneitä, ja paikkojen ainut todellinen tarkoitus tuntuukin olevan välineiden, karttojen ja aseiden ostaminen paikalla olevilta myyjiltä. Kartalla liikkuessa tulee yllättäen vastaan myös paniikkihuoneita, jotka löysin täysin vahingossa, täynnä parempia aseita tai aseiden piirustuksia.

Piilohuoneiden ja esimerkiksi useissa kaupoissa sijaitsevien kassakaappien etsinnässä auttaa Frankin näppärä kamera. Kameralla pystyy tekemään monta temppua, ja se onkin yksi pelin parhaista piirteistä. Kameran eri filttereillä pystyy ratkomaan kassakaappien yhdistelmiä, näkemään piilotettuja huoneita ja johtolankoja sekä tietenkin ottamaan kuvia. Valokuvia kannattaakin räiskiä, sillä onnistuneista otoksista saa kokemuspisteitä. Suuren zombilauman kuvaaminen kauempaa ropisuttaa runsaasti pisteitä tilille, samoin kauheuksien raportoiminen. Selfie-moodikin toimii, ja tuo hyvän tauon ainaiseen mättämiseen – selfien ottaminen zombien kanssa onnistuu muuten myös.

Kameran lisäksi pelaajalla on luonnollisesti käytössään runsas ja monipuolinen arsenaali erilaisia aseita. Tässä Dead Rising 4 onnistuu uudistumaan kaikkein parhaiten: se tuo kolme eri asetyyppiä näppärästi pelaajan ulottuville hetkessä. Lyöntiaseet, heittoaseet kuten kranaatit sekä ampuma-aseet on sijoitettu D-Padin ristikkoon siten, että nappia painamalla pelaaja voi vauhdissa vaihtaa kirveestä sinkoon. Näin on vältytty hitaalta ja tuskaiselta ympyrävalikossa selaamiselta, ja kolmen peruslokeron lisäksi jokaiseen voi lisätä lokeroita päivittämällä Frankin ominaisuuksia. Aseita on joka lähtöön, ja niistä löytyy tehoa. Peli keksii mitä oudoimpia aseyhdistelmiä, joita pelaaja voi rakentaa sekunneissa suoraan paikan päällä löydettyään ensin aseen piirustukset.

Harvoin jäin tyhjän päälle ilman aseita tai ammuksia heilumaan, ja tuolloinkin pinkominen pakoon auttoi hetkessä. Oletin kuolevani pelissä huomattavasti useammin.

Osaltaan hengissä säilymistä auttaa nopea tason nosto, sillä pisteitä tulee helposti ja niitä voi käyttää selkeissä valikoissa kasvattamaan Frankin terveyspalkkia ja staminaa. Kestävyyttä tarvitaan, sillä juokseminen on usein paras vaihtoehto – karkuun lähteminen ei ole aina häpeä. Alun kompastelusta ja muutamasta kiperästä tilanteesta huolimatta peli on kenties hieman liiankin helppo veteraaneille, sillä kuvittelisin pelisarjan tosifanien kaipaavan haastetta ja taktikointia mätön sekaan. Itse onnistuin kuolemaan omaa tyhmyyttäni muutaman kerran, mutta useimmiten kiperät tilanteet aiheutuivat pelin omista kömpelyyksistä.

Mikään virheetön peli Dead Rising 4 ei Frank’s Big Packagenkaan kera ole. Sitä riivaavat pienet, mutta toisinaan kohtalokkaat jäkitykset ja ruudunpäivitysongelmat.

Hyvin usein Frank lähti päättömästi juoksemaan johonkin suuntaan, vaikka itse olin kääntänyt ohjaimesta tattia toiseen suuntaan jo aikoja sitten. Hahmo ei pysähdy, vaan jatkaa menoaan ja siinä ei huuto auta. Toisinaan Frank jää pyörimään hurjaa ympyrää zombien keskelle ilman että edes kosken ohjaimeen, tai jää jumiin seinärakenteisiin. Tällöin aseiden käytöstä ei ole mitään hyötyä sillä käskyt eivät mene perille, vaan kuolema on melko varma ellei peli yht’äkkiä tokene ja päästä juoksuttamaan Frankia henkihieverissä pakoon. Kameran villi omapäinen kääntyily aiheutti minulle toisinaan jopa fyysisesti huonon olon, ja jouduin keskeyttämään pelin hetkeksi sillä kameran pyöriminen ryhtyi tuntumaan päässä.

Pienistä ongelmista huolimatta perusasiat, kun ne toimivat, tekevät pelaamisesta hauskaa.

Pelin maailmaa on mukava tutkia, ja sivutehtäviin sekä johtolankojen tutkimiseen saisi menemään aikaa. Sivujuonet ja puhtaat mättöfestit voivat venyttää pelin kestoa huomattavasti, vaikka itse pääjuoni on noin 10+ tunnin mittainen, mitä itse pidän juuri sopivana. Itse jäin haahuilemaan ostarin kauppoihin etsimään täydellistä vaatekertaa, jota voikin sitten vaihtaa lennossa valikosta aina kun siltä tuntuu. Jouluna kun pitää olla parhaimmissaan.

 

 

DEAD RISING 4: FRANK’S BIG PACKAGE

”Dead Rising 4: Frank’s Big Package on PS4-pelaajille hauskaa viihdettä joulunpyhiksi, vaikka peli tökkiikin välillä ikävästi.”