Uusimmat

Arvostelu: Destiny 2: Forsaken saa innostumaan pelistä vielä 300 tunnin grindauksen jälkeenkin

18.09.2018 20:00 Antti Voutilainen

Destiny 2: Forsaken tappaa Vanguardin parhaan jäsenen. Lohdutukseksi laajennus tarjoaa lohduksi järisyttävän määrän end game -sisältöä ja tietenkin grindaamista.


Julkaisu: julkaistu / Kehittäjä: Bungie / Julkaisija: Activision / Saatavilla PC (testattu), Xbox One & PlayStation 4 / Testattu: Intel Core i7-7700K (5,0 GHz), 16 Gb RAM, Geforce GTX 1080 Ti, Win10 / Peliä pelattu arvostelua varten: Destiny 2:a noin 300 tuntia, Forsakenia noin 25 tuntia


Sanotaan, että Destinyä joko rakastaa tai vihaa. Omalla kohdallani romanssi käynnistyi hitaasti. Vuosi sitten pelasin Destiny 2:n läpi melko nopeasti reilussa 10 tunnissa. Sen jälkeen peli jäi hyllyyn pölyttymään. Ennen Forsakenin julkaisua olin kuitenkin viettänyt Destiny 2:n parissa jo lähes 300 tuntia. Kävi nimittäin niin, että pienen tauon jälkeen innostuin pelaamaan strikejä ja grindikärpänen pääsi puremaan.

Jo Destiny 2: Forsakenin ensimmäinen traileri paljasti, että Cayde-6 heittää laajennuksen myötä viimeiset herjansa. Samalla selvisi se, että Forsakenin eteenpäin ajava voima on kosto.
Peli polkaistaan käyntiin, kun pelaajan hahmo ja Cayde-6 tulevat avuksi suitsimaan Prison of Elders -vankilassa käynnistynyttä mellakkaa. Pian paljastuukin, ettei kyseessä ole pelkkä mellakka vaan täysimittainen vankilapako. Cayde-6 lähtee estämään pahimpien elämäntaparikollisten karkumatkaa ja kohtaa loppunsa. Liipaisimen vetäjä Uldren Sov pakenee kahdeksan paronin kanssa.

Pelaajan harteille jää karkulaisten jäljittäminen ja oikeuden jakaminen. Karkulaiset eivät suuntaa varsinaisesti vihreämmille mannuille, vaan Tangled Shore -nimiselle pelialueelle, joka on varsin synkkä ja vihamielinen paikka. Rivivihollisia on ripoteltu tantereelle varsin yltäkylläisesti. Pelialue on myös kohtalaisen suuri, selvästi suurempi kuin Destiny 2:n kahden edellisen laajennukset Curse of Osiris ja Warmind.

Kun kostotoimenpiteet on saatu päätökseen, avautuu pääsy Dreaming Cityyn. Uinuva kaupunki tarjoaa Tangled Shorelle erinomaisen vastapainon paratiisimaisuudellaan. Ulkonäkö kuitenkin johtaa harhaan, sillä sieltä löytyvät asukit ovat pahempia kuin kerrostalokyttääjät. Dreaming Cityn asukkien power level on oletuksena huomattavasti korkeammalla kuin pelaajalla, joten nahkurin orsilla vieraillaan toistuvasti.

Destiny 2: Forsakenin kohdalla ei voi juonellisesti puhua mestariteoksesta, mutta sitouttaminen peliin onnistuu Cayden tapattamisella. Juoni on muutenkin vain osa Forsakenin nautinnosta. End game -sisältöä piisaa varsin hurjasti, kiitos Dreaming Cityn. Kaupungista löytyy uusi Public Event eli pelimaailmassa satunnaisesti aktivoituva tehtävä, johon voi osallistua kaikki halukkaat ihmispelaajat. Event on nimeltään The Blind Well. Se on muokattu ja vaikeampi versio Marsissa debytoineesta Escalation Protocolista.

Destiny 2:n pelaajia eteenpäin ajava voima on tietenkin lootti. Uusi laajennus tarkoittaa uutta laajaa arsenaalia niin aseisiin kuin panssareihin. Power level -katto nousee tasolle 600, joten tekemistä kyllä riittää kaikkein aktiivisimmillekin pelaajille. Pääjuonen päättyessä pelihahmon power level on vähintään 500.

Forsakenin mukana tulee uutta myös pvp-moninpeliin.

Gambit on pelimuoto, jossa ihmispelaajat on jaettu neljän hengen joukkueisiin. Pelaajien tavoitteena on kerätä kasaan 75 ”kolikkoa”, joilla saa manattua esille pomovihollisen eli Prime Evilin. Se, joka onnistuu kellistämään pomon ensimmäisenä, voittaa. Manailuun tarvittavia kolikoita saa listimällä pelialueelle ilmestyviä rivivihollisia.

Yksinkertaisesta konseptista saadaan huomattavasti taktisempi sillä, että yksi pelaaja voi loikata vihollistiimin pelialueelle. Tarkoituksena on hidastaa tai vähintään hankaloittaa toisten kolikon keräämistä tai pääpomon nujertamista. Sehän onnistuu tietenkin parhaiten listimällä kilpailevat ihmispelaajat. Kuollessaan pelaaja tiputtaa kaikki kannossaan olevat kolikot tai parantaa pomovihollista. Kilpailevan tiimin mielivaltainen terrorisointi ei ole kuitenkaan mahdollista. Portti ”tuonelaan” on auki rajatusti ja samaan aikaan joku vihollistiimistä voi loikata kiusaamaan sinun tiimiäsi.

Gambit on varsin piristävä laajennus Destinyn moninpeliin. Tavallinen pvp-moninpeli (Crucible) ei ole tähän saakka houkutellut itseäni paljoakaan. Gambit yhdistelee PvE- ja PvP-peliä siinä määrin onnistuneesti, että sitä tulee pelattua jatkossakin. Jos ei muuten, niin saadakseni Cayde-6:n käyttämän Ace of Spades -revolverin itselleen.

Forsaken tuo mukanaan reilusti muitakin muutoksia Destiny 2:een.

Esimerkiksi aiemmat aseiden ja panssareiden modit heivattiin ja tilalle tuotiin uudet. Vaikka uudet ovat ominaisuuksiltaan paljolti vastaavia kuin entiset, niitä ei ole saatavilla entiseen tapaan. Aseita ja panssareita parannellaan jatkossa modien lisäksi Tier-luokissa. Ilmaisia eivät ole nämäkään päivitykset, joten romujen suhteen kannattaa olla tarkkana, käyttääkö sitä ”yhtä kivan näköistä rotsia” vielä viikon päästä. Forsakenin myötä aseiden ja panssareiden päivittämistä korkeammalle power levelille harkitsee aiempaa kauemmin. Vanhan suosikkiaseen päivittäminen uudella maksaa nyt paljon enemmän. Aiemmin kauppiaille kuljetetut pelimaailmasta löydetyt kilkkeet ovat nyt tuiki tärkeitä päivitysvälineitä.

Pelaajia kiinnostanee myöskin Forsakenin myötä avautuvat uudet supervoimat. Ensimmäisen supervoiman pääsee aktivoimaan pääjuonen puitteissa. Seuraava on luvassa myöhemmin ja kolmas joskus hamassa tulevaisuudessa. Supervoima on siis luvassa Void-, Arc- ja Solar -luokkiin. Pelaaja saa itse päättää, mihin luokkaan tuon ensimmäisen aktivoi. Warlock-hahmoluokassa Void-luokan valinta harmitti aluksi. Myöhemmin supervoima osoittautuikin varsin käyttökelpoiseksi suurien vihollisjoukkojen hallinnassa.

Destiny 2: Forsakenin tekninen toteutus on juuri sitä, mitä AAA-peliltä voi odottaa. Bungie on onnistunut luomaan jälleen huikean kauniita maailmoja, joita voisi jäädä vain tuijottelemaan. Visuaalisen silmäkarkin lisäksi optimointiin on panostettu. Ruudunpäivitys ei putoa missään vaiheessa häiritsevän alas, vaikka meneillään olisi mitä intensiivisin tivoli. Forsakenin musiikit eivät ehkä yllä peruspelin korvia hivelevien sävelien tasolle, mutta moitittavaakaan ei niistä löydy. Motkotettavaa ei tule myöskään ääninäyttelystä. Nähdäänpä pelissä sellainenkin ihme, että oma Guardian avaa sanaisen arkkunsa.

Forsakenin julkaisun jälkeen pelissä on ollut havaittavissa verkko-ongelmia. Välillä Striket eivät ole käynnistyneet ja välillä siirtymät toisille planeetoille ovat päättyneet virheilmoitukseen. Yksin pelatessa ongelmia ei ole kuitenkaan esiintynyt.

Destiny 2: Forsakenin viehätysvoima perustuu puhtaasti vahvaan kampanjan jälkeiseen tekemiseen. Melkein kaikesta tekemisestä saatavat loottipalkinnot kannustavat palaamaan pelin ääreen kerta toisensa jälkeen. Destiny onnistuu herättämään ne primitiiviset metsästäjä-keräilijä -vietit, joiden avulla pelihahmot grindataan aina sinne 600 power levelille saakka.

Forsaken-laajennusta voi suositella kaikille niille, jotka ovat jatkaneet ydinpelin pelaamista yksinpelikampanjan jälkeen. Forsaken tarjoaa paljon uutta tutkittavaa ja löydettävää laajennuksessaan. Bungie on myös paljastanut, mitä tulevat kuukaudet pitävät sisällään.

DESTINY 2: FORSAKEN

”Forsaken on herkkua Destiny 2:n pelaajille. Täysihintaisen pelin hintaa ei kuitenkaan kannata lähteä maksamaan laajennuksesta, jos pääpeli ei onnistunut sytyttämään.”

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat