Uusimmat

Arvostelu: Diablo 3 on Nintendo Switchillä(kin) niin hyvä peli, ettei sitä malttaisi millään lopettaa

05.11.2018 20:01 Ilari Hauhia

Diablo-pelisarja on jo itsessään varsin pirullinen keksintö. Oman hahmon kehittämiseen, entistäkin parempien varusteiden ja loputtomien vihollislaumojen rökittämiseen jää hyvin helposti koukkuun, ajantajun kadotessa jonnekkin rajan toiselle puolelle. Nyt kun Diablo 3 on saatavilla myös mobiilille Nintendo Switchille, ei pelihimoa voi karata enää minnekkään.


Julkaisupäivä: julkaistu / Studio ja julkaisija: Blizzard / Saatavilla: Xbox One, PlayStation 4, PC, Xbox 360, PlayStation 3 ja Nintendo Switch / Testattu: Nintendo Switch / Peliä pelattu arvostelua varten: noin 24 tuntia


Diablojen kaltaiset ARPG-pelit ovat ajatustasolla melkoisia mysteerejä. ARPG:issä ei ole oikeastaan muuta ideaa kuin itseään toistava ja loputon grindaaminen. Omaa pelihahmoa voi parantaa aina hieman lisää entistäkin voimakkaammilla varusteilla tai kyvyillä, mutta noidankehä on lähes loputon, eikä pelihahmosta tule koskaan ”valmista”.

Vaikka idea voi kuulostaa ikävältä ja tylsältä, se toimii syystä tai toisesta kuin pahemman luokan huume [olemme jo ilmoittaneet kirjoittajan katkaisuhoitoon ja kannustamme kaikkia lukijoitamme välttämään kaikenlaisia laittomia päihteitä! – toim. huom.]. Diablo 3 lukitsee pelaajan ajatusmaailmaan jossa palkintoa seuraa aivan nurkan takana vielä isompi palkinto. Kun jo seuraavan pomovastuksen hoitelemisesta voi saada palkinnoksi uuden leikkikalun, kuten vielä aiempaakin hurjemman miekan, ei pelaamista malta lopettaa koskaan.

Pidemmällä tähtäimellä omalle hahmolle voi kehittää aina uusia buildeja, joiden avulla vastaan kävelevät örkit lentävät lakoon aiempaakin nopeammin. Ja sekös vasta viihdyttää.

Diablo 3 syökin tunteja pelottavalla tahdilla. Koska tavanomainen luolastojen tyhjentäminen on suhteellisen helppoa, ei peliin tarvitse välttämättä keskittyä aivan täysillä ja pelaamisen ohessa voi kuunnella vaikkapa podcasteja tai musiikkia. Toisaalta Diablo 3:n tarjoamien 17 eri vaikeustason avulla pelaamisesta voi tehdä itselleen myös tuskaisen vaikeaa suurempien palkintojen toivossa.

Aiemmin Diablo 3 -addiktiota on rajoittanut se, että peliä varten on täytynyt istua joko PC:n tai televisioruutuun kytketyn konsolin ääressä. Nyt Blizzard on kuitenkin julkaissut Diablo 3:n kaikkine lisäosineen Nintendo Switchille, minkä vuoksi luolastojen kutsulta ei ole enää turvapaikkaa. Ja mikä parasta, tai pahinta, on käännös tehty suurella rakkaudella, eikä siitä jää juurikaan pahaa sanottavaa.

Diablo 3 pyörii Nintendo Switchillä sulavalla 60 fps -ruudunpäivitysnopeudella. Pienellä ruudulla pelin resoluutio on 720p, tv:n kera 960p. Teknisiä ongelmia tai ruudunpäivitysnopeuden merkittäviä tippumisia ei ollut havaittavissa koko testijakson aikana edes silloin, kun ruudulla mönki valtava määrä vastustajia. Graafisesti Diablo 3 ei ole varsinaisesti mikään tajunnanräjäyttävä elämys, mutta toisaalta Diablojen vahvuudet ovat aina olleet jossain muualla kuin hienoissa tekstuureissa. Näin ollen Switchin tarjoama graafinen taso on pelille edelleen täysin riittävä.

Kontrollit on saatu toimimaan Nintendo Switchillä hyvin. Kahdella Joy-Conilla tai Pro Controllerilla pelaaminen on hyvin vaivatonta. Ihmeellisempää on kuitenkin se, että peliä voi pelata myös yhden Joy-Conin tarjoamalla hyvin rajallisella nappulavalikoimalla yllättävän sulavasti.

Tällöin osa näppäinkomennoista on piilotettu melko erikoisten kombojen taakse, jossa toisella peukalolla pidetään tattia pohjassa ja painetaan se lisäksi jotain muuta nappia, mutta kokonaisuus on silti yllättävän toimiva. Näin ollen kahden pelaajan lokaalia moninpeliä pääsee pelaamaan ilman lisävarusteita ja yhteensä peliin voi liittää jopa neljä ohjainta samanaikaisesti.

Switch-version pelaaminen verkossa ystävien kanssa vaatii kuukausimaksullisen Nintendo Switch Onlinen aktivoimista, mutta kaikeksi onneksi Diablo 3:n Seasonit ovat pelattavissa myös ilman NSO:ta. Seasoneissa jokainen pelaaja aloittaa nollasta ja pyrkii kehittämään oman hahmonsa tappiin asti pelikauden aikana.

Switch-versio ei tue alustojen välistä yhteispeluuta, joten pelikavereiksi voi hankkia vain muita Nintendo Switchillä Diabloa pelaavia. Muilla alustoilla aloitettuja vanhoja hahmoja ei myöskään ole mahdollista jatkaa Switchillä.

Pelikavereita kannattaa yrittää houkutella Switch-version pariin, sillä Diablo 3 on selvästi parhaimmillaan ystävien kanssa pelattuna. Eri hahmoluokat tukevat toisiaan ja niiden kykyjen combottaminen keskenään onkin hauskinta mitä koko peli tarjoaa.

Diablo 3 tarjoaa käytännössä rajattomasti pelattavaa. Mukana tuleva Rise of the Necromancer -laajennos nostaa pelattavien hahmoluokkien määrän seitsemään. Ne ovat Barbarian, Crusander, Demon Hunter, Monk, Witch Doctor, Wizard ja Necromancer. Jokaiselle hahmoluokalle on olemassa useampia buildeja, joiden kokeiluun voi upottaa valehtelematta satoja tai jopa tuhansia tunteja.

Uudelle pelaajalle jo pelkkään kampanjaan uppoaa helposti 15-20 tuntia, vaikkei Diablo 3 olekaan varsinainen tarinallinen mestariteos. Kampanjaa ei ole kuitenkaan pakko läpäistä, sillä Reaper of Souls -lisäosan mukana tullut Adventure Mode on Switch-versiossa avoinna heti alusta lähtien.

Kokonaisuudessaan Diablo 3:n Nintendo Switch -versio lähentelee täydellisyyttä. Peliä voi pelata lyhyissä erissä vaikkapa bussissa tai junassa istuessa, mutta sen parissa viihtyy tarvittaessa vaikka koko päivän. Pelaaminen on teknisesti sulavaa, eikä moitteita voi antaa oikein mistään. Pelin suurin ongelma onkin ettei sen pelaamista malta lopettaa lainkaan, mikä koituu arjen velvollisuuksien tuomioksi. Lord of Terror voitti tämän erän. Voi pahus.

DIABLO 3: ETERNAL COLLECTION

”Diablo 3:n Nintendo Switch hipoo täydellisyyttä ja syö kaiken vapaa-ajan missä ja milloin vain.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat