Uusimmat

Arvostelu: Dirt Rally 2.0 tarjoaa timanttista rallia – vain kaksi epäkohtaa häiritsevät pelaamista

03.03.2019 12:09 Antti Voutilainen

Dirt Rally 2.0 jatkaa edeltäjänsä nuotittamalla tiellä. Realismi ja ajomallinnus näyttelevät yhä pääroolia Codemastersin uusimmassa päristelysirkuksessa.


Julkaistu / Kehittäjä ja julkaisija: Codemasters / Saatavilla: PC (tulossa PlayStation 4 & Xbox One) / Testattu: Intel Core i7-7700K (5,0 GHz), 16 Gb RAM, Geforce GTX 1080 Ti, Win10 / Peliä pelattu arvostelua varten: 10 tuntia


Moottoriurheilu jakaa vahvasti ihmisten mielipiteet, ja samoin tekevät myöskin rallipelit. Mudassa mönkivät peltilehmät eivät jaksa kaikkia viehättää, kun tarjolla on krominkiiltoisia urheiluautoja sliipatuilla asfalttiradoillaan. Siitä huolimatta on heitä, jotka haluavat ratkoa kymmenyskisoja raa’alla ajotaidolla erikoiskokeiden muodossa.

Codemasters ojentaa rasvanäppinsä heitä kohti Dirt Rally 2.0 -pelin muodossa.

Dirt Rally 2.0 yhdistää nimensä mukaisesti mudan ja rallin. Tälläkin kertaa pelaaja pääsee luotsaamaan omaa tallia. Kovinkaan syvälliseen mikromanagerointiin ei mennä, koska tallin tuunaus koostuu autojen parantelusta ja mekaanikkojen taitojen nostamisesta. Tarkempi rassaaminen tapahtuu kisojen yhteydessä.

Rasva-apinoita ja peltilehmiä

Mekaanikkojen ja kartanlukijan taitojen nostamisella saavuttaa nopeammat huoltoajat, jotka ovat kullanarvoisia varsinkin silloin, jos ajokkinsa on telonut lähelle lunastuskuntoa. Kartanlukijakin oppii vaihtamaan renkaat nopeammin, kunhan vain pöytään iskee tarpeeksi paksun virtuaalisetelinipun.

Kun henkilöstö on voideltu tyytyväiseksi ja osaavaksi seteleillä, voi jäljelle jääneet roposet sijoittaa siihen kaikkein tärkeimpään, eli autoon. Dirt Rally 2.0:n valikoimaan kuuluu yli 50 autoa. Hyrysysyt on luokiteltu omiin luokkiinsa, joissa itse kilpaileminen tapahtuu. Lähtötilanteessa tallista löytyy etuvetoinen ruosteeton ikäloppu Lancia ralleja varten ja kiillotettu Opel rallicrossia varten.

Ralliautot ovat jaettu kahdeksaan eri kilpailuluokkaan. Jokaisesta luokasta löytyy kahdesta viiteen eri automallia. Rallicrossissa kilpailuokkia on viisi, ja luokkakohtainen automallien määrä on samaa luokkaa ralliautojen kanssa. Hankittu auto määrittää, mihin luokkaan ajokki asettuu ja sen mukaan määrittyy myös kilpailevien ajokkien mallisto.

Autotallista voi siis löytyä kaikkea Mini Cooper- ja Ford Mustang GT4 -autojen väliltä. Ralliautoissa kirjo on kattavampi, sillä mukana on vanhoja legendaarisia ralliautoja, mutta myös myös tuoreempia tapauksia, jotka eivät kalpene legendojen rinnalla. WRC:n lisenssiä pelillä ei ole rallin osalta, joten sen vuoksi kuljetaan omilla erikoiskokeilla. Rallicrossin osalta lisenssi löytyy ja pelistä löytyvät rallicross-sarjan viralliset kilparadat.

Kun kaikki tarvittava säätö on saatu pilttuun puolella valmiiksi, lähdetään ajamaan. Oman varikkojengin avustuksella lähdetään tavoittelemaan mestaruutta joko rallin tai rallicrossin saralla. Kisoista maksetaan pelaajalle menestyksen perusteella voittopalkkioita, joilla rahoitetaan kipuamista ylöspäin kohti mestaruutta.

Mikäli kilpahimo ei nosta välittömästi verenmakua suuhun, voi kevyemmin mielin hypätä Freeplay-osioon, jossa pystyy ajamaan yksittäisiä ralleja tai aika-ajoja tuntuman saamiseksi. Yksi vaihtoehto on myös kehittää oma mestaruussarja kilpailuineen ja erikoiskokeineen. Pelikumppaneiksi voi valita omat kaverit, satunnaiset pelaajat tai tietokoneen ohjastamat kuskinretaleet.

Mestaruustaistojen lisäksi tarjolla on runsaasti päivittäisiä, viikottaisia ja kuukausittaisia haasteita, joissa pääsee kokeilemaan ajotaitojaan muita vastaan. Ajaminen ei lopu ainakaan helpolla kesken.

Dirt Rally 2.0 jatkaa edeltäjänsä viitoittamalla tiellä myös ajotuntuman suhteen. Tuntuma nimittäin kallistuu erittäin vahvasti simulaation suuntaan. Mallista ja säädöistä riippuen auto tekee mitä haluaa, ellei sitä yritä suitsia. Tuntuma tiehen eri pinnoilla vaihtelee voimakkaasti. Erehdyinpä itse jopa olettamaan, että tuntuma märällä asfaltilla olisi samanlainen kuin kaatosateessa. Ei ollut, minkä saattoi päätellä auton rusinaa muistuttavasta muotoilusta erikoiskokeen jälkeen.

Ajotuntuma oli siinä määrin väkevä, että siirryin pysyvästi käyttämään auton sisältä kuvattua kuvakulmaa, koska siinä hallinta tuntui luontevimmalta. Aiempi suosikkikuvakulma, auton takaa, sai väistyä. Kuvakulman vaihdolla oli myös positiivinen vaikutus immersioon. Raivokkaasti lentelevät kädet ratin ja vaihdekepin välillä antoivat käsityksen siitä, millaista vispaamista ajaminen voi hurjimmillaan olla.

Eihän rallia voiteta, jos siellä pelätään

Kaikki Dirt Rally 2.0:n ajaminen tapahtui pad-ohjaimella ilman ajoavustuksia, lukuunottamatta automaattista tuulilasinpyyhkijää. Pelikokemus on kiistatta parhaillaan ratin ja polkimien kanssa. Kaasunhallinta padin liipaisimilla ei yksinkertaisesti ole riittävä. Tämä tuli todistetuksi takavetoisilla autoilla, jotka lähtivät käsistä kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

Peliä ei kannata kuitenkaan hylkiä sen vuoksi, jos rattia ja poljinta ei löydy. Ajaminen tempaisi mukaansa täysillä jo pelkällä padilla.

Ajamisen haastavuudessa piilee myös pelin nautinnollisin osuus. Jokainen onnistuneesti ajettu erikoiskoe tuntui jo itsessään palkinnolta. Kapuloita rattaisiin nakkelevien keliolosuhteiden ja muiden haasteiden ylittäminen on yksinkertaisesti nautinnollista. Usein virheetön ajo palkitaan myös hyvällä sijoituksella kilpailussa.

Jokaista onnistumista kuitenkin edeltää tusina epäonnistumisia. Jarrutuksen väärä ajoitus, huono käännös mutkaan tai liian kova tilannevauhti tiesivät aina kohtalokkaita seurauksia. Lievimmillään virheet ilmenivät spinnauksina ja pahimmillaan kilpailun keskeytyksenä, kun ajokki päätyi ajokelvottomaan kuntoon.

Turboahdettuja ärräpäitä

Auton päätyessä lepikkoon lämmöt nousivat virtuaalimoottorin lisäksi myös pelaajalla, koska auton tielle palauttava mekaniikka tuntui toimivan vähän miten sattuu. Välillä auton sai takaisin tielle miltei välittömästi, pusikon kutsun jälkeen. Toisinaan palautusta joutui odottamaan viidestä kymmeneen sekuntia. Palautuksesta tulee luonnollisesti aikasakko, mutta kiukku nousee siinä vaiheessa, kun palautusta on joutunut odottamaan jo yhden aikasakon verran. Toki suuret tunteet kuuluvat urheiluun, mutta niitä ei mielellään kuorruttaisi kirosanoilla.

Toinen hieman häiritsevä seikka oli Dirt Rally 2.0:ssa se, että pisimmät erikoiskokeet tuntuivat oikeasti pitkiltä. Lieveilmiö oli siinä, että keskittyminen alkoi herpaantumaan paljon ennen maalia. Usein tämä tarkoitti ajovirheitä ja siten harmistumista, kun paras momentum on mennyt ja maaliin pitäisi yrittää sinnitellä.

Tielle palauttamista ja erikoiskokeiden pituutta lukuunottamatta Dirt Rally 2.0 on timanttista rallia. Kilpailuiden ja erikoiskokeiden voitot ovat lähinnä vain lisä sille suurelle onnistumisen tunteelle, joka seuraa virheettömästä ajosta. Ajopelejä pelataan ajamisen ilosta.

Rallicross ei jää intensiivisyydessään kauksi erikoiskokeiden jauhamisesta. Jokainen kilpailu oli tiukkaa vääntämistä, vaikka useimmiten loppusijoitukset määritetään jo ensimmäisen kierroksen aikana. Rallicross on varsin hyvää lääkettä kaikille tieraivoa poteville. Nyt saa ajaa sikamaisesti omilla ajolinjoilla, vähän muidenkin päälle.

Dirt Rally 2.0:n graafinen anti ei poikkea mahdottoman paljoa ensimmäistä Dirt Rallysta. Valaisussa on otettu askelia realistisempaan suuntaan ja maailmaa on elävöitetty lisäkasvillisuudella. Merkittävän suurta harppausta ei ole otettu, mutta kuitenkin askel parempaan.

Äänimaailman suhteen jaossa on vain kiitoksia. Autojen äänet antavat vihiä siitä, että konepellin alta löytyy todellakin tehoa. Ensimmäisellä pelikerralla hämmennyin suuresti, kun ajokiksi valikoituneen Peugeotin äänet kuulostivat siltä, että konepellin alle olisi ladattu demonisia voimia, jotka mylvivät päästäkseen pois vankeudesta.

Kylmäväreiden aiheuttaminen pelkästään äänitehosteilla on kunnioitettava saavutus.

Dirt Rally 2.0 on juuri sitä, mitä rallipelien ystävät ovat odottaneet. Ajotuntuma on erittäin haastava, mutta samalla myös erittäin palkitseva. Pelin jatkumo ei myöskään pääty julkaisuun sillä tuleville kuukausille on luvassa lisäsisältöjä sekä uusia haasteita. Oculus Rift -virtuaalilasit ovat myös saamassa tuen, vaikkakin vasta myöhemmin.

DIRT RALLY 2.0

”Dirt Rally 2.0 on peli, johon jokaisen rallin ystävän kannattaa tarttua.”

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat